12. lis 2009.

Slani kolac





Kada u kuci imate male probirljivce,onda morate da se domisljate kako im dati povrce koje oni bas ne vole puno...,ali koja djeca danasnje generacije vole,kad imaju na pretek slatkisa i junk hrane,svuda oko sebe ..??
Evo jednog od nacina kako ja napravim tzv."slani kolac"!!

Potrebno je

2 tikvice,250-300gr
- 1 mrkva,oko 200gr
- 5 jaja
- 1 casa brasna
- 1/2 case palente
- 1 zlicica praska za pecivo
- 1/2 case jogurta
- 1 casa vrhnja za kuhanje(najveci% masnoce)
- 100gr suhovine(vrat,slaninica ili neka salama,peceno meso,..)
- mali paradajzici(10-12)
- 150-20 gr sira,svjezi kravlji ili feta,ovcji,..
- zacini po zelji i persunovog/celerovog lisca-sjeckanog

Priprema

U dublju zdjelu staviti izrendane tikvice,mrkvu,
brasno,suhovinu,
isjeckano lisce od percuna i celera,dodati
malo vise od pola,sira,..ostatak sacuvati za odozgo!!

Sve lagano izmijesati da se brasno rasporedi izmedu povrca
U dublju serpicu staviti mokre sastojke,pa preliti preko suhih i

napraviti smjesu koja je malo gusca nego za palacinke.
Sve istresti u podmazan pleh(posuti palentu,da bude hrskav
okolo kad se ispece),ili obloziti papirom za pecenje !!

Odozgo staviti presjecene paradajze,tako da rezana strana dode gore,rasporediti preostali sir(ako ga ne zaboravite!!)i staviti peci
u predhodno zagrijanu pecnicu, na 170C oko 50 min.

Peceni kolac pustiti 10 minuta da se prohladi,pa ga isjeci i servirati !!
Zacine dodajete po zelji,ali ako koristite fetu,imajte na umu da je dosta slana
,pa ne treba soliti !!



Casa=250ml
Tepsija/lim=20×30cm

Broj komentara: 5:

  1. Ovo ti je jedna od verzija onih naših bosanskih uzljevaka, ali je ovaj zanimljiviji zbog većeg izbora namirnica u njemu! To je uvijek dobro!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično izgleda..ni moji ne vole ništa od povrća..ovo mi se čini super za "podmetnuti" im..stvarno super zvuči i izgleda....

    OdgovoriIzbriši
  3. Super zvuci i izgleda! Pravim nešto na oko slično, a zove se španska pita ili seckana pita.

    OdgovoriIzbriši
  4. sve su slicne,zavisno sta se u frizideru nade ,p[a od svega toga i ispadne rucak,ali ovo stvarno dobro prolazi kod mene!!!!!:))ako pravim u muffis kalupima,jos bolje ;)!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.