21. lis 2009.

Truffles od bijele cokolade i pistacija,peperminta,toffee....




OSNOVNI RECEPT ZA TRUFFLES
- 200gr tamne cokolade (dobrog kvaliteta)
- 1/3 case slatkog vrhnja(za kuhanje)
- 1/4 case kakaa


(casa=250mL)

1. Truffles od bijele cokolade i pistacija
- 180gr bijele cokolade
- 1/3 case slatke pavlake
- par kapi vanila extrakta
- 1/2 case pistacija (grubo mljevenih)
- 100gr bijele cokolade-glazura
2. Peppermint truffles
- 1/4 slatke pavlake
- 400gr tamne cokolade(od toga 200gr za glazuru)
- 2 zlice likera od peperminta/extrakt
- 2×35gr biskvit sa okusom peperminta
- 50gr bijele cokolade-za ukrasavanje


3. Toffee truffles
- 140gr tvrdih bombona(Werther’s)ili sl.
- 400gr mlijecne cokolade(za kuhanje),
od toga je 200gr za glazuru
- 1/3 caseslatke pavlake
- malo extrakta od vanile
- 50gr tamne cokolade-za ukrasavanje

Priprema1.truffles od bijele cokolade i pistacija
Na pari otopiti cokoladu i vrhnje,zatim dodati pistacije.

Ostaviti u hladnjak da se stegne,pa praviti
okruglice/loptice,
ponovo ih vratiti u hladnjak ili zamrzivac(5min.)
dok,nad
parom,u drugoj posudi,otopimo cokoladu(100gr),pa
ih umacemo u otopljenu cokoladu i slazemo na tacnu/zicu
da se osuse.

2.PEPPERMINT TRUFFLES

Vrhnje i cokoladu otopiti na pari,umijesati izmrvljeni biskvit,dodatiliker/extrakt,pa ostaviti u hladnjak da se
stegne.

Praviti okruglice,umakati u ostatak(200gr)otopljene cokolade,
stavljati na tacnu da se prosuse.
Prosusene ukrasiti otopljenom bijelom cokoladom.
Dobro ohladiti ,pa jesti.



3.TOFFEE TRUFFLES

140 gr tvrdih bombona samljeti,pa dodati u
200gr mlijecne cokolade i 1/3 slatke pavlake,
staviti na paru,sve fino otopiti i sjediniti.
Ostaviti u hladnjak da se stegnr pa praviti okruglice
koje umacete u ostatak otopljene cokolade.
Ukrasite bijelom cokoladom.
dobro ohladiti prije posluzenja.

Napomena
sve se svodi na to da se cokolada i vrhnje moraju dobro sjediniti,ohladiti,da bi se lakse oblikovalr okruglice/bombice..
ako se omekane ponovo ih stavite na hladno(moze i u zamrzivac na 5 min.)tako ce ljepse ostajati cokoladna glazura na njima i brze ce se susiti,jer kad ih hladne uronite u toplu cokoladu,cokolada se automatski susi…vidjet cete..
Dobije se 20 – 25 komada.

Broj komentara: 7:

  1. Pa, ovo je prekrasno! Savaka čast na strpljenju!

    OdgovoriIzbriši
  2. ajme, ne znam koji mi je ljepsi, ali vec znam da cu probati Toffee:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Truffles obožavam, a tvoji izgledaju savršeno. tako su pedantno napravljeni. :)
    Najviše me si sviđa ova kombinacija s pistacijima. :)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.