2. kol 2010.

Juha od bundeve i mrkve


Odlicna je za okrepljenje od prohladnog dana !!
Da bi je napravili potrebno je;

1 kg bundeve,ociscene
1 kg mrkve,ociscene
1 cijeli cesnjak(cijela glavica)
maslinovo ulje-po potrebi
50gr maslaca
morski orascic
5-6 casa (250ml)pilece juhe

Na pleh staviti ocisceno povrce,osim cesnjaka ,on ide u ljusci,poskropiti maslinovim uljem i staviti peci na 200C,dok povrce ne omeksa.
Zagrijati ili skuhati pilecu,moze i od povrca juhu i prohladiti.
Peceno povrce staviti u blender,cesnjak samo istisnuti iz ljuske jer bude predivan,tako fino mirise..
Dodati po potrebi juhu i blendati dok sve ne utrosimo.
Gotovu juhu staviti u serpu,prokuhati i skloniti sa sporeta.
Dodati zacine po zelji,soli,bibera i malo morskog orascica.
Odozgo posuti nekom svjezom zacinskom travcicom !!



Posluziti uz domaci kruh ili parmezan pogacice.

*************************************





JUHA OD DVIJE VRSTE GRASKA I SUHOM KOLJENICOM


1 luk
2 mrkve
2 drske celera
3 cesnja cesnjaka
maslinovo ulje-po potrebi
dimljena koljenica
5-6 casa vode
2 case(250ml) zamrznutog graska
1 casa suhog graska(split pea)
sol,biber,persun

Rernu zagrijati na 200C.
Na lim staviti luk izrezan na cetvrtine,mrkvu,cesnjak,celer,na krupnije komade poskropiti malo s maslinovim uljem i peci dok ne omeksa povrce,oko 20-ak minuta.
U lonac staviti koljenicu i suhi grasak,naliti sa vodom i kuhati oko 1 sat.
Skuhano meso izvaditi na tanjur i ostaviti da se prohladi ,a zlicom pokupiti pjenu sa povrsine sto se napravila prilikom kuhanja.
Sada sipati u juhu zamrznuti grasak.Pustiti tako 10 minuta ,bez kuhanja.
Sve skupa izblendati,dodati limunovog soka ako volite,zacine po ukusu i iskomadano meso skuhane koljenice.
Pustiti da sve skupa jos jednom prokuha ,pa servirati u zagrijane zdjelice ili tanjure.



Uvijek dobro dode domaci kruh uz ovakvu juhu !!

Broj komentara: 5:

  1. Ellerinize sağlık. Leziz ve iştah açıcı

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bundevinu čorbu često spremam u jesen i tokom zime. Obožavam je i pravim na više načina. Pripremam slično ovome ali ne koristim pileću supu ili kocku već samo čistu bundevu. Ovo je sigurno mnogo ukusnije, ipak koka je to:) Svidja mi se i probaću je kad jesen dodje...

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa to ti je super juha i uz taj hleb pa da uzivas...

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala svima!!
    Ja bundevu imam tjekom cijele godine,ali sada su stvarno na najnizoj cjeni jer je zimski period kod mene :( mozes kuhati kako zelis,uvijek ce biti ukusna ,ako volis bundevu...moji je rijetko jedu samo pecenu,a ja i takvu volim,no ako je pomijesam ili na neki nacin skuham,tada jedu :) jer odakle sam rodom ,bundeva se nije jela,kuhala se zimi za svinje..ljudi nisu znali da se moze dodati u brasni i zamjesiti kruh,sada je situacija promjenjena,jos ima skepticnih,ali ide nabolje,jela se isprobavaju !!:))

    OdgovoriIzbriši
  5. moram priznati da sam bundeve (tikve) otkrila prije nekoliko godina, kod nas se nikad nije jela, baš kao pišeš Ružo baka je tikve davala svinjama, jedino je nekad ali jako rijetko znala napraviti tikvače (štrukle s tikvom)
    i tako ja od kako sam je otkrila isprobavam, vjerojatno je da ću isprobati i ovu juhicu samo čekam da dođe i kod nas prava sezona ;)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.