31. lis 2010.

Nasi obicaji!!!



Pocele su Slave i okupljanja.
Mi imamo prijatelje ,koji po godinama mogu da nam, budu roditelji,ali to nas nimalo ne sprecava da barem jednom godisnje,a ponekad i vise puta odemo da ih posjetimo.
Dosta su udaljeni od nas...2 sata voznje meni je predugo ,posebno kada je posjet nakon mog radnog vremena,ali eto ja se svejedno radujem tom danu,ne zbog jela i pica nego zbog ljudi koje svake godine susretnemo,popricamo,ma ustvari prici nikada kraja pogotovu ako stvarno to bude jednogodisnji susret,pa Boze mili toliko toga se ima ispricati. :)



Potpuno sam zaboravila da Ana i Vojo imaju Slavu(Sv.Luka),nekako mi je vrijeme prebrzo proslo,tako da sam Subotu odlucila ispeci i tortu kako bi je ponijela sa sobom u Nedjelju,a to mi je takoder radni dan,znaci treba zapoceti odmah.

Sve sam spremila i zapocela,ali umor me je sve vise savladivao tako da sam htjela sktatiti pecenje kora za tortu,no moja zamisao se ispostavila jako losom,te sam pecenje kora morala ponovit. :(

MIMOZA TORTA




potrebno je - 12 bjelanjaka
- 20 zlica secera
- 12 zlica mljevene plazme(moze i drugi keks)
- 12 zlica prepecenih ljesnjaka(mogu orasi)
-
Krema
- 12 zumanjaka
- 200gr secera u prahu
- 2 pudinga od vanilije
- 2 zlice gustina
- 8dcl. mlijeka
- 250-300gr maslaca
- 1 lit. slatke pavlake
- 150gr prepecenih ljesnjaka
- 200gr eurokrema(cokoladni namaz)

PripremaBjelanca dobro izmutiti sa secerom,zatim lagano

rucno dodati plazmu i samljevene ljesnjake.
Za okruglu tortu,peci na 3 lima za tortu,a za cetvrtastu,u
dva velika(od sporeta),pa presjeci na pola!!

Pripremiti kalupe za tortu(staviti papir ili dobro namazati i
pobrasniti,pa sipati smjesu,raspodjeliti prilicno jednako.

Peci na 180oko 30min.ali se mora pogledati jer su sporeti razliciti !

Mlijeko staviti da kuha,ali odvojiti malo da bi se lakse izmjesao
puding.
Zumanjke izmjesati sa secerom,dodati puding,sa malo mlijeka i gustin,sve
fino izjednaciti u smjesu bez grudvica.

Kad mlijeko provrije,smanjiti temp.kuhanja i lagano sipati smjesu zumanjaka,..napraviti finu gustu kremu,
staviti da se malo prohladi ,pa dodati maslac i dobro mixerom izraditi.
Umutiti slatku pavlaku u slag !

Na postolje za torte staviti prvu koru,premazati je sa cokoladnim namazom,staviti zutu kremu,posuti mljevenim ljesnjacima,pa sloj slaga.
Ponoviti isto,jos jednom.



Ja sam mazala kore sa obje strane sa nutellom,vi ne morate !

Tortu premazati sa ostatkom kreme i ukrasiti sa slagom.




Torta je ipak zavrsena na vrijeme,a kako sam se osjecala,ne pitajte :)
cak je i transport bio poprilicno dobar,s obzirom na mog muza voznju,uzbrdo,nizbrdo,krivina sto i jedna,ali po obicaju zadnji stizemo...Vec su gosti jeli glavno jelo kada smo dosli,tako da Anino divno predjelo nisam uspjela slikati,ali jesam probati :)

Bila sam gladna i o fotkanju nisam razmisljla,tek kad mi je mozak dobio gorivo,otisla sam malo van da ugrabim danjsku svjetlos jer mrak je ubrzo stigao.



Uvijek,ali bas uvijek imam divno provedeno vrijeme sa tim ljudima,ovo nam dode bas kao godisnje okupljanje,ali sta da radimo kada smo razbacani na sve strane i poslovi nas zakopavaju sa dugim radnim vremenom i nista slobodnih dana,mislim postoji slobodan dan,ali je vec unaprijed isplaniran !!!



Do slijedeceg videnja !!!!



Hvala Simici na divnom gostoprimstvu !!!!:)

28. lis 2010.

Pain au chocolate




Tijesto sam napravila dan ranije,pa sam danas sve to zavrsila i vec kada sam sjela da se odmorim ,usput cu i ovaj recept zapisati...
Krosani punjeni cokoladom,malo uzmu vremena,kao meni pa ih ne stignem zavrsiti ,ali se vadim na to da sam ih kasno zamijesila ;)!!,nema veze vecaeras su predivni,topli,mirisljavi....

Potrebno je:
150gr maslaca
25gr masti
500gr brasna
1/2 zlicice soli
100gr secera
230ml tople vode(moze mlijeko),po potrebi dodati jos tekucine??
7gr suhog kvasca
oko 150gr cokolade,ja sam danas koristila nutelu :)
i ne znam koliko sam utrosila !!

Umrviti mast u brasno,pa od brasna,kvasca,soli,secera zamijesiti tijesto,staviti u nauljenu zdjelu i pokriti prozirnom folijom da nadode.
Maslac podijeliti na 3 dijela.
Nadoslo tijesto razvaljati,pa premazati 3/4,malo vise od pola,pa preklapati ,ne namazanu stranu prvo,zatim namazanu kao za lisnato kada pravite i sve to ponoviti jos dva puta sa odmaranjima tijesta po 20 minuta.
Svaki puta tijsto staviti u najlon vrecicu ,pa u frizider da odmara.





Na kraju kada je odmorilo,meni je to bilo sutradan !!
tijesto razviti i podijeliti u kockice,na svaku kocku staviti cokoladu ili nutelu,pa saviti..prije sam savijala tako da sam i krajeve uvrtala unutra,a ovaj puta sam samo onako uvila kao rolatic.


(ovako sam ih prije motala,ali nema potrebe jer cokolada NECE iscuriti)

Pripremljene sloziti na lim postavljen papirom za pecenje i ukljuciti rernu da se zagrije,kada se zagrijala na 250C,staviti ih peci ,oko 15-20 minuta,moraju fino porumeniti !!!



Pecene posuti secerom u prahu!!

Corba od jecma i mesnih okruglica



Jako ukusan i zasitan rucak,posebno ako negdje u zamrzivacu imate malo zamrznute bistre juhe,koja ce ovdje dobro doci.
Samo dodati domaci kruh i sve je tu !!

Ovakvi ruckovi se kod mene nalaze kada sama sebi dam posao bez kojeg bi inace mogla,ali tesko je prvo sebe ubijediti da moram poceti ljudima govoriti NE.

Zasto ne pa zbog svojih obaveza,koje krecu od 4:00 ujutro,kada je ustajanje ,pa "obredi"u kupatilu,sportska oprema i pravac trenin mog sina ,ne moj :)
to traje 2 sata,voznja kuci koja zna potrajati i do 45 minuta,a tada posjedim u

cekanju..brzinsko tusiranje,oblacenje uniformi,on skolske,ja radne..ponovo voznja do skole,odlazak na posao..tamo sve ceka da netko kaze sta dalje raditi..poslije posla zurba da pokupim daka i direktno vozenje na popodnevni trening.

Ja se vracam kuci ,a muz odlazi da ga pokupi,no u meduvremenu moram napraviti nesto za jesti,uraditi dodatne stvari koje inace radim kad sam slobodna..eto zasto trebam reci NE..jednostavno mi je dan kratk da bih sve uradila onako kako ja volim.

Ja volim da odradim svoj posao od 5:30-14:00,od pocetka do kraja,a ovako kada dolazim od 9:00,tu dobivam nenormalni pritisak jer ne mogu da vjerujem koliko se ljudi mogu praviti naivni i nezainteresovani za posao..ali

Ovo je stvarno tako,sve cekaju da im se kaze i ako slucajno propustite jednu rijec ,taj dio se nece uraditi,oh,oh,..da se uradi i nesto usput,ma ne pa tko ce o tome misliti...jedna od radnica mi kaze:"Znas Mirjana ja nisam placena i da razmisljam,samo da radim..!!":)

Naporan je ovo posao ne toliko fizicki koliko psihicki,ali upornost i volja me jos odrzavaju !!!!!!

Evo corbice,da se malo okrijepimo :)

oko 40gr jecma
2 mrkve,ocistiti i isjeckati na kockice
3 krompira,isto ga ocistitii isjeckati na kockice
oko 2.5 lit.govede juhe
350gr mljevenog mesa(svinjsko ili po zelji)
1 jaje
2 zlice worcesterhire sosa-ako imate
1 glavica luka
1 cenja cesnjaka/bijelog luka
1/2 case zamrznutog graska
persunovog lista-po potrebi

U veci lonac staviti govedu juhu,jecam,mrkvu,krompiri pustiti da zavrije,zatim smanjiti temperaturu,poklopiti i kuhati na laganoj vatri da se povrce i jecam skuhaju.





U meduvremenu napraviti smjesu za okruglice.
U meso dodati jaje,isjeckani luk,protisnuti cesnjak,pa praviti okruglice.
Kada ste ih napravitli staviti na kratko u frizider da se malo stegne meso i svi zacini prozmu,a vi operete zaprljano sude !!:)
U tavi zagrijati sasvim malo masnoce i prziti okruglice da se lijepo zapeku sa svih strana.

Pecene okruglice dodati u corbu i kratko ih kuhati(10 minuta),zadnjih 5 minuta
dodati zamrznuti grasak ito je sve sto treba da se skuha.
Zacini po vasem ukusu,dodati soli i bibera i isjeckani persun.



Posluziti uz domaci kruh i po zelji dodati zlicu vrhnja/pavlake !!
Prijatno!!

25. lis 2010.

Kuglof




Mozda nisam super savremena zena,ali definitivno sam zena,majka koja gleda svoju prodicu,kako sa jednom i pol placom da plati racune i prehrani svoju porodicu,da iskoristi sve ijednu sitnicu koju je kupila.
Bas tako,nista se ne baca,ako preostane hrane,pakujem u plasticne posudice za hranu,(to su one koje se mogu ponovo prati i ponovo koristiti)..za jednokratnu upotrebu takoder koristim ali jedino ako nekome saljem ili dajem da ponese na put.

Tako sam jedan dan cisteci kutije u kojima drzim namirnice za kolace i neke druge potrebstine,sakupila namirnica koje se mogu jos iskoristiti,pa je tako i nastao ovaj kuglof,koji nema nikako specijalno ime do kuglof !!:)

Namirnice su odoka,ali cu odprilike staviti mjernu jedinicu kako bi prvenstveno sebe podsjetila !!

KUGLOF
2 case puune brasna
komadic svjezeg kvasca(15gr0
oko 100gr maslaca,otopiti
2 zumanjak
oko 200ml toplog mlijeka
narendana korica limuna
1/2 case secera
(casa=250ml)

U malo toplog mlijeka otopila kvasac i ostavila na stranu samo toliko koliko mi je trebalo da u vecu zdjelu stavim prosijano brsano ,zatim sam u drugoj posudi razmutila secer i 200ml mlijka,dodala kvasac i sa svime zamijesila tijesto,koje je bilo mekano,ako je premekano ,dodajte jos malo brasna,ali ne previse.
Dodala sam malo ruma i pokrila tijesto i ostavila da odmara,tj.
pustila da se tijesto udupla.

U meduvremenu sam napravila Nadjev

U serpicu staviti datule i malo vode ,secera 2 zlice i pustiti da prokuha,zatim skloniti i dodati oko 150gr cokolade,kakve imate..ja sam imala svih vrsta po malo,sto su djeca ostavila a ja spremila u kutijice sa poklopcem..mijesajte da se cokolada otopi,zatim dodajte jos malo razrijedenog ruma,oraha,ako imate,mozda i neki zacin kao cardamon ,cimet ako volite..treba smijesa da bude maziva.
Nadoslo tijesto istresti na radnu povrsinu,razviti na pravokutbni oblik,ne previse tanko,pa premazati nadjev,urolati kao rolat,pa staviti u kalup za kuglof,koji smo premazali sa malo maslaca i posuli brasnom.



Pustiti malo da nadode i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko 30 -ak minuta




Eto tako sam ja iskoristila nesto sto bi se mozda i bacilo,no imala sam vremena i iskoristila da napravim poslasticu koju sam na kraju ipak podijelila !!!!:)

Piletina




Najomiljenije meso moje djece,a kako i nece biti kada je fino mekano..no mogu reci da je i meni omiljeno kada trebam brz,a ukusan rucak!!:))
Hvala Bogu ,nalazim se u zemlji gdje mogu da si priustim puno stvari koje zasigurno nebih mogla da sam ostala u mojoj domovini,tamo gdje sam rodena i koju nisam zaboravila..zivot je preokretljiv,nikada se ne zna gdje me moze odvesti.
Bilo gdje piletina ostaje piletina..!!!
Divan recept,kombinacija krem sira i piletine,obozavam !!

ROLOVANI ZABATAK/KARABATAK
(original recept)

4zabatka/karabatka
10 snitica tanko izrezane pancete,prsuta
krem sir-po potrebi(200gr)
oko 2 zlice zacinskih trvcica( persun,ruzmarin),sitno isjeckati
2 cena cesnjak,propasirati ili izrendati na sitno rende.

Batake ocistiti od suvisnje masnoce i zilica,pa lagano potuci baticem za meso.
Prekriti meso debljom vrecicom za zamrzivac da vam ne prska kada udarate baticem.
kada ste rastanjili meso ,premazete ga obilato sa mijesavinom sira i zacinskih trava,zatim urolate i malo stisnete da krajevi budu spojeni .
svaku roladicu zatim umotati u pancetu ili prsun ili tanko izrezanu slaninicu ,tako da cijeli komad mesa bude umotan.
ako su komadi pancete dosta tanki oni ce fino prijanjati uz roladice,ali ako su deblji ,znaju se odmotavati,ako se to dogodi,samo ih malo vezite sa kuhinjskom koncem.

U tepsiju staviti papir za pecenje i na njega poslagati rolnice.
Pecite ih na 180c oko 40 minuta
ako zelite mozete ih peci i u tavi ili na rostilju.



Posluzite ih uz prilog i salatu po zelji.
Ja sam ih posluzila uz rizu i salatu.

21. lis 2010.

Galete/Bakin kolac



Obradujte svoje najmilije jednim dobro poznatim jutarnjim kolacem.
Cak i u mojih roditelja vrijeme bili su kalupi za pravljenje ovih Galeta,Vafli,kalupasa,bakinog kolaca i sta ja znam kako ih sve ne zovu...
Nije da ih vole samo djeca,volim ih i ja !!:)
Evo dva fina jednostavna recepta.

HELGINE GALETE
(recept)

5 jaja
1 casa mlijeka
1 casa ulja
1 casa secera
2 vanilin-secera
2 praska za pecivo
600gr brasna
naribana korica od limuna


Jaja izmutiti sa secerom,da se secer ostopi i smjesa dobije svjetlo-zutu boju.
Dodati sve ostale sastojke i napraviti tijesto.
Kalupa pecenje premazati masnim kuhinjskim ubrusom(ja ga ne mazem) i sipari dovoljno tijesta da se kalup moze zatvoriti,ne previse jer ce tijesto prilikom pecenja narasti.



Pecene slagati na tanjur i drzati pokrivene dok se sve tijesto ne utrosi.



Pecene Galete servirati za dorucak ili kako volite!!

I kako sam napisala jos jedan za dane bundeve!!!

WAFFLES OD BUNDEVE




Sastojci
- 2 case integralnog brasna
- 2zlice smedeg secera
- 1 zlica praska za pecivo
- 1 zlicica cimeta
- 1/2 zlicice soli
- 1/4 zlicice muskatnog orascica
- 1/4 zlicice dumbira(u prahu)
- 1/4 zlicice sode-bikarbone
- 1,3/4 case mlijeka
- 1 casa pirea od bundeve
- 2 zumanjka
- 2 bjelanjka=snijeg
- naribana korica od narance
- 3 zlice maslaca-otopiti
sirup od jabukovog soka i meda
- 1 casa jabukovog soka(prirodni)
1 casa meda

PripremaU vecu zdjelu staviti sve suhe sastojke.
U manju zdjelu staviti sve mokre sastojke i zumanjke,pa izmijesati i sipati u vecu zdjelu u suhe sstojke…ponovo izmijesati da se sve poveze.

Od bjelanjak napraviti snijeg i rucno pomocu zice za mijesanje dodati u veliku zdjelu.

Neka ostane vidljivih bjalanjaka u smijesi.
Zagrijati vaffle pekac i poceti peci vaffles.




U manju serpicu staviti jabukov prirodno iscijeden sok i med i kuhati na laganoj vatri da se zgusne..time preliti vaffles i posluziti .

Ako zelite iscjedite i komadic narance,daje poseban ukus !!


(casa=250ml)

18. lis 2010.

Polpete(snicle) od lososa i rize sa salsom







Ovo je drugi dio spremanja rucka.
Tako se desi kada se stalno mijenja plan.
Posto nisam isla u kupovinu svijeze ribe,a jos sam imala gladnih usta da nahranim,upotrijebila sam lososa iz konzerve..dobro prihvacen recept i znala sam da ce ga i moji jesti,tako je i bilo ,na kraju se racunalo kako bi koja polpeta ostala za sendvic ...
Ovako sam dalje radila.

skuhala sam
1 casu rize-dobila nepune 3 case kuhane rize
1 konzerva losoa(415gr)
-ocistiti od kostiju i kozice
2 tikvice-izrendati i iscijediti tekucinu
6kom.mladog luka (1 manja glavica obicnog luka)
1/4 case persina,isjeckanog
150gr feta sira-usitniti
4 jaja -malo izmijesati
1 casa brasna

casa=250ml

Sve sastojke staviti u dublju zdjelu,pa dobro izmijesati.Ostaviti u frizider da malo stane (15 minuta)pa praviti polpete(snicle).
slagati ih na tacnu.




Napraviti nekoliko sasvim malih polpetica,velicine oraha.
sada zagrijati teflonsku tavu i staviti sasvim malo ulja.
Poceti peci polpete na umjerenoj temperaturi.
Nece se lijepiti i ako je temperatura normalne jacine sasvim ce se fino ispeci,jer unutra su ionako samo jaja koja se trebaju ispeci,sve ostalo je obradeno.

Pecene polpete stavljati na papirnu salvetu da se upije masnoca.




Servirati uz salsu od maslina i paradajza!!!:)


SALSA

1/2 case iskostenih Kalamata maslina
1 paradajz,osistitiod sjemenki isjeckati
ulje po potrebi
persun isjeckani oko 2 zlice



Sve staviti u zdjelicu i izmijesati,posluziti uz velike i male polpete !

Rucak za dvoje




Trebalo je biti za muza i mene,ali kada sam stavila na stol,"mrmljivci" su rekli da bi i oni mogli "probati",pa je pored rucka za dvoje bilo i dodatnih kombinacija,ali o tome kasnije....sada imamo malo posla.

Treba napraviti VOJVOTKINJIN KRUMPIR

- 1kg krumpira
- 3 zumanjka
- 100gr maslaca

PripremaOciscen krumpir skuhati u vodi,uz
dodatak soli(koliko stane izmedu 2 prsta).
Pripremiti lim za pecenje.
Skuhan krumpir propasirati/napraviti pire.
Dodati otopljen maslac i zumanjke,dobro sjediniti.
Tako pripremjlen stavljati u vrecu za ukrasavanje torti
rozeta(tuljak)vrecice mora biti 1cm u promjeru.



Na pripremljeni lim praviti rozete.
Stavi peci u predhodno zagrijanu pecnicu na 190 oko30 inuta(da porumene)



Ostaviti ih da se malo prohlade,pa ce se lagano skinuti sa papira/lima.

Posluzitikao dodatak povrcu
ili po zelji… ribi :)


Potrebno vam je pola mjere za ovaj recept!



RUCAK ZA DVOJE
30maslaca
1 manji poriluk
1 zlica brasna
2/3 case vrhnja za kuhanje
2/3 case ribljeg ili pileceg temeljca
1/2 case zamrznutog mix povrca
(kukuruz,mrkva,grasak)
200gr tune(ako je iz konzerve) ili bilo koje druge riba ili
300gr svijeze ribe(ja sam koristila K.Dory)

Na maslacu proprziti sitnoisjeckani poriluk,dodati brasno i prziti minut-dva,zatim naizmijenicno dodavati temeljac i vrhnje i mijesati da se brasno ne zgrusa.
Dodati komadice ribe i zamrznuto povrce,pustiti da se umak zgusne..oko 5 minuta na srednjoj temperaturi.




Kada se sve skuhalo,pripremiti 2 posude koje mogu ici u rernu na visoku temperaturu,odozgo poslagati VOJVOTKINJIN KRUMPIR i sve zapeci oko 10 minuta na 160C.




Servirati uz salatu i bijelo vino !!

Mirisljavi kolacici od datula



Dani su jako sasavi sa prognozama vremena,jedan dan je 30C,a drugo jutro je kisa i temperatura pada na 15C..ali to nije toplih 15C,nego hladnih!!
Sta se radi po takvom vremenu??? :) znam svasta Vam pada na pamet,ali za sada samo se prave kolacici,od onoga sta ima u kuci.
Evo ja sam se malo zabavila oko ovih kolaca koje sam na jedvite jade slikala koliko je bilo tmurno i nikako mi se nije dalo napraviti nesto bolje slike ,alimzato su kolaci poravili sve !!!mirisni i ukusni,koji su trebali imati oblik jastucica,ali su ispali kao olovke :)
Ako se zeli dobiti oblik sirih kolacica,tada ih treba rezati u manje traka i krace,ovako ce biti samo MIRISLJAVI KOLACICI OD DATULA

Tijesto
1.5 case brasna
125gr maslaca
1/4 case secera,sitnijeg ,ali ne staub
1 zlica narancine vodice+2 zlice vode

Napraviti tijesto rucno ili pomocu kuhinjskog pomagala,pa umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frizidr da odmara.
U meduvremenu napravuti
Nadjev
45gr maslaca
250gr datula,iskostene
1 zlicica mix zacina
1/4 case vode

Sve navedene namirnice za nadjev staviti u manju serpicu i mijesajuci kuhati na laganoj vatri,da datule omekane i smjesa postane maziva,ne da bude pire,samo da se fino da mazati.
Ja koristim casu od 250ml



Kada se tijesto odmorilo,razvijemo ga na pravokutni oblik i podijelimo na 3-4 trake,zavisno koliko zelite da kolacici budu siroki .
Kada napravite traku,nadjev stavite na sredinu,zatim polako savijete jednu pa drugu stranu tijesta,da se spoje..ne trebaju se preklapati i taj dio gdje je spajano staviti na papir za pecenje koji ste stavili na lim u kojem ce se kolacici peci .



Dada su duzinski spokene kolacici,zatim ih sjecete na manje komadice.




Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C oko 25 minuta..da budu peceni i ostanu svijetel boje..uvaljati ih u prah secer !!!!

15. lis 2010.

Sir i posjeta




Ponekada se osjecam da mi ne treba nista osim komadica kruha i malo sira,ali onog naseg domaceg kravljeg sira..volim da ispecem domaci kruh i jedem sa sirom i paradajzom,..stvarno mogu da se lijepo najedem.




Dobila sam poziv da ugostim ljude(koje nikada ranije nisam vidjela:/)onako domacinski...istog tog trenutak sam bez pardona upitala :"Jel' treba i sarmu da spremim ?"ma mislim ....nitko me ne pita da li sam zdrava,pa zatim da li mogu nekoga ugostiti.



Naravno da su svi koji su nas posjetili bili ugosceni i pocasceni,onoliko kolike su moje mogucnosti ali za hranu se uvijek ima .



O tome nebih ni pisala da isti ti nepoznati ljudi nisu susret odgadali nekoliko puta i na kraju ipak svratili da nas pozdrave jer ljudi su sluzbeno u Sydney-u i nemaju bas vremena na pretek..naravno da sam im predlozila rucak ili veceru,ali su htjeli samo da nas upoznaju i poricaju sa nama.




Popricali smo i uz pricu malo prezalogajili...nije spremano nista specialno,samo ono sto se uobicajeno nade u posebnim trenucima !!!!!



Uz silna odbijanja da nece nista,na kraju su cak ostali duze nego sto su planirali..i opet su bili ugosceni bez nekih velikih spremanja i "pokazivanja" sta znas spremiti i koliko mozes spremiti,to su mi jako smijesno jer u danasnje vrijeme nitko nije zeljan nicega.



Pozdravili smo se u nadi da cemo se ponovo vidjeti !!:)

11. lis 2010.

Piletina i timijan



Ne znam kako bih nazvala ,ali se sve svodi na pitu :)!!!
Ovog puta sam pravila sa piletinom u finom umaku,pa sve to stavila u korpice od kora za pitu(filo pastry).

Evo sta mi je trebalo.

4 poriluka,bijeli dio
Ulje-po potrebi
600gr pileceg mesa(koristila sam karabatke)
1 zlica timijana,svijezeg
2 zlice brasna(ravne)
250gr krem sira(vas izbor,ja volim Philadelphia)
sol i svjeze mljeveni biber
2 zlice mrvica(pripremiti od 1 dan starog kruha)
2 zlice badema,krupno isjeckati
2 zlice Pecan oraha ili obicnih oraha,takoder isjeckati
2 zlice Parmezan sira
8 listova Filo pastry(kore za pitu-po potrebi)
70gr maslaca,otopiti

U tavi zagrijati malo ulja ,pa proprziti nasjeckani poriluk,koji predhodno operete.
Kada poriluk uvene,dodati na sitnije komadice isjeckanu piletu,timijan i prziti dok piletina uhvati koricu,ne da se zapece,ali ne i ispece.
Posuti brasnom i mijesati 1 minut.
Dodati krem sir i mijesati dok se sir potpuno ne otopi.
Zaciniti po ukusu i pustiti da se prohladi.



Pripremljene mrvice i orasaste plodove,pomijesati zajedno i ostaviti na stranu.
Sada sloziti kore za pitu(filo pastry).
Ja sam slagala po cetiri,tako da sam svaku premazala otopljenim maslacem,pa sam ih zatim podijelila na sest(6) kvadrata,koje sam stavila ponaosob u kalup za muffinse.

Ovi kalupi su kod mene jako iskoristeni !!:)



Svakom kvadratu sam podvila coskove ka unutrasnjosti kako bi formirala krug ,radi ljkepseg izgleda i da ne gore kada se stave u rernu peci.
Sada to isto ponoviti sa slijedece 4 kore i na kraju svaku piticu popuniti smjesom od piletine.
Odozgo svaku piticu posuti kombinovanim mrvicama,bademima i orahom,ta ostatkom otopljenog maslaca,samo malo poskropiti.



stvaiti peci na 180C,oko 20 minuta,da porumeni.


Na isti nacin pravim i Spanakopitu,samo koristim drugi nadjev.