31. kol 2011.

Lagani rucak

Dosta je bilo kolaca i slatkisa,red je da se kuha i nesto slano.
Kuhala sam ja puuuno toga ,ali ja to ne stignem sve niti slikati niti pisati,ali evo jednog mog jednostavnog receptica,koji je nastao od namirnica koje su se nasle u frizideru.
Davno sam ga pisala na coolinarici,no juce dode dan za ponavljanje jer neplanski nas bilo dosta za rucak,nema veze opet smo se najeli i bili zadovoljni.


PILECI SAVICI

_DSC0657



Sastojci

4 zlice maslaca
4 mlada luka
200gr spinata(zamrznuti)
150gr sira sa plemenitom pljesni ili
200gr kravljeg sira
1 jaje
1 zlica vlasca,origana
4 kom piletine(prsa)
8 kom prsuta(slaninice)
soli i bibera-po ukusu

Na maslacu proprziti mladi luk, koji isjeckamo,
dodati, odmrznut i dobro ocijeden spinat.
Sve pretresti u vecu zdjelu, pa dodati;sir, jaje, zacine.
Dobro izmijesati

Svaki komad pilecih prsa, prepoloviti, istanjiti, pa staviti
nadjev ,te saviti.
Savijeno, jos jednom umotati u prsut ili slaninu.

2011-08-31

Poslagati na lim za pecenje i peci u zagrijanoj rerni oko 30minuta na 180C.
ako je potrebno, pricvrstite cackalicama, da se ne odmataju!!

Ako su komadi veci ,prepolovite ih ,pa cete dobiti vise savitaka !

_DSC0660

Posluziti uz salatu…mladi spinat ili rukolu !!

Slani kolac od rize


_DSC0651


potrebno je
1 zlica ulja
4 snite mesnate slanine(tanke)
1 crveni(ljubicast) luk
2 cenja cesnjaka
1 zlicica zalfije
3 case(250ml) kuhane rize(brawn)
1 casa mozzarela sira
2 jaja

Prvo skuhati rizu,..
Ja kuham 2 case rize u 3+ case vode!!
riza je braon i zna popiti vise vode ali vi uradite po svome, samo dobijte
3 case (250ml) kuhane rize.
Na ulju prziti isjeckani luk, dok ne porumeni.
Dodati slaninicu, pa samo malo proprziti, te dodati
cesnjak i zalfiju, skloniti u stranu.

U zdjelu staviti skuhanu rizu, dodati slaninicu, jaja,
rendanu mozzarelu, pa sve izmijesati i sipati u namascen i
mrvicama posut kalup.

Peci u predhodno zagrijanoj rerni oko25 minuta, na 180C.

Posluzite uz salatu ili uz meso sa umakom !!
Moj kalup je bio 22cm.
5 /slika/697291/
mogu se praviti i pojedinacni manji kolacici pomocu salica za bijelu kavu ili kalupica kao na slici.

Posluživanje

_DSC0648

Ako imate sparoga malo ih blanzirajte,zatim umotati u slaninicu i ispeci u tavi bez masnoce,njima dekorisati kolac ili ako su pojedinacni ,staviti malo kisele pavlake/vrhnja u paradajz i ukrasiti listiceima persuna.

Bilo je i jos malo slanih mufinsa,koji itetakoako znaju da zasite ;)

_DSC0635

Sasvim obican Mramorni kolac..znam,ali nije
puno slatko :)!!

_DSC0612

Recepte cu pisati u drugom dijelu...

26. kol 2011.

slani muffin

Da nastavim sa mojim receptima..

2011-08-311


SLANI MUFFINS



170gr brasna
1 zlicica praska za pecivo
3 jaja
300ml kiselog vrhnja
100gr suhog vrata ili sunke
2 chorizo kobasice
100gr sira(gauda)

malo persinovog lista
100ml ulja
Mladi luk ili vlasac
soli -po potrebi
(ako je meso slano ,ne treba sol)

u zdjelu staviti jaja,vrhnje i ulje i izmijesati,zatim dodati sve ostale namirnice koje smo sitno isjeckali,kao sto su vrat i kobasica,te sir koji se isjece na kockice ili izrenda.

_DSC0635

Peci u kalupima za muffins,na 200C oko 30 minuta.

Ja sam pekla u vecim kalupima (americki mufins0,manji kalupi ,traze krace vrijeme pecenja.

Posluziti uz sir,salatu ili po zelji .


MRAMORNI KOLAC


_DSC0606


Potrebn je:
185gr maslaca
1 vanilin-secer
200gr secera
3 jaja
280gr brasna
2 zlicice praska za pecivo
185ml mlijeka
2 zlice kakao u prahu
2 zlice toplog mlijeka
(za kakao)

U zdjeli dobro izraditi maslac,vaniliju i secer,dok smjesa ne postane pjenasta.
Dodati jaja,jedno po jedno i dobro mutiti poslije svakog dodavanja.
Prosijati brasno sa praskom za pecivo i lagano umiojesati u smjesu uz dodavanje mlijeka.

smjesu podijeliti na pola,pa u jednu polovinu dodati kakao koji treba prosijati i uz 2 zlice mlijeka napraviti kao pastu,tek tada dodati u smjesu i izmutiti.

Zagrijati rernu na 200C.
u pripremljeni kalup(25x11cm)staviti papir za pecenje,pa naizmjenicno stavljati zlicu svijetle smjese,zlicu tamne dok se sve ne utrosi,zatim prosarati zlicicom da se dobije mramorni izgled.

Peci u zagrijanoj rerni oko 45 minuta.

Ohladiti kolac na resetki ili na drvenoj podlozi kako se nebi podparila donja strana
moze se cuvati u zatvorenoj posudi do 4 dana .


_DSC0612


*********************************************************
*************************************************************


Evo i ja dobih da se malo igram ,a za to se pobrinule Tamara i Dzoli :)

1. Najljepši post
2. Najpopularniji post
3. Najkontroverzniji post
4. Post koji je najviše pomogao
5. Iznenađujuće uspješan post
6. Post koji nije dobio zasluženu pažnju
7. Post kojime se najviše ponosim
Igricu proslijediti dalje na 5 blogova.

Meni je jako tesko pisati odgovore na ova pitanja jer svi postovi su mi jednako dragi,pisani sa istim zarom da ostavim uspomenu na ono sto volim,da bi moji potomci pronasli u nizu dvd-a ili cd-a ili ne znam ni sama sta ce biti kada ostarim,zato mogu samo reci da sam ponosna na sve sto sam napisala i jako mi je drago da bude nekom od koristi.

Isto tako zelim da svako tko hoce igru,dode i uzme pitanja i napise par rijeci na svoj blog!!!!!

Slavonski kolaci

2011-08-26 001

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke

04ab958d9debe7428244b15f16e6a217_header


Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Orahe i stavite na secerom u prahu posutu povrsinu i dodavajte zlicu po zlicu bjelanaca ,sve dotle dok se ne napravi smjesa kojom mozete lagano barati,da se ne lijepi puno i da je pogodna za rezanje bez raspadanja....

...valjkom je rastanjite,pa narezite na trake,noz svaki puta umocite u hladnu vodu.

Premazite ostatkom bjelanjka i narezite na stanglice.

 Stavite u vrecicu za ukrasavanje i pravite linije ili tockice.

Slozite u pleh,pokriveni masnim papirom.
Rernu ugrijte na 150C.
...stavite stanlice i pustite 30 minuta,zatim rernu iskljucite i ostavite 5-6 sati stanlice da se suse.

* Ja ne mogu nekada cekati,pa smanjim na 100C i susim 2-3 sata.
*Ponekad je tesko odrediti kolicinu oraha jer ako su orasi krupnije mljeveni tada treba vise oraha ,ali i bjelanca se razlikuju po gramazi,no otprilike su dane kolicine  provjerene jer ja potrosim oko 300gr oraha.


Orah prutici





Orasi


orasi

Davidove rolnice

(Rolnice od oraha)

_DSC0587




Sestrice
sestrice

Kore

250gr margarina(koristila sam maslac)
2 zlice secera
5 zumanaca
400gr brasna
1/2 vrecice praska za pecivo

Nadjev

5 bjelanaca
500gr secera-moze i manje jer je dosta slatko
2 zlice marmelade-marelica,kajsija..
150gr sjeckanih ora

Priprema

Pjenasto izmijesati maslac i secer,dodati zumanca,brasno i prasak za pecivo i malo narendane korice od limuna.
Umijesiti tijesto,zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti u frizider 30-ak minuta.

Tijesto podijeliti na 3 dijela.
Jedan dio staviti u tepsiju(20x30cm)moze i manja,nikako veca!
Preko staviti pola nadjeva,zatim izrendati drugi dio tijesta ,svuda po nadjevu,preko toga izrendanog tijesta staviti ostatak nadjeva i pokriti trecim dijelom tijesta koje razvijete u velicini kalupa/tepsije u kojem pecete.

2011-08-16 001




NADJEV


Napraviti cvrst snijeg od bjalanaca i secera te polako rucno umijesati sjeckane orahe i marmeladu.


Peci kolac u zagrijanoj rerni na 180C oko 40 minuta.

Vruc kolac posuti secerom u prahu.



Medena pita










Tijesto:

1 jaje
50gr maslaca
2 zice meda
2 zlice mlijeka
1/2 vrecice praska ze pecivo ili
zlicica sode bikarbone
150gr secera
400gr brasna

Nadjev:

400ml mlijeka
3 zlice griza
150gr secera
200gr maslaca
1 limun-narendana korica

Kuhati na sasvim niskoj temperaturi jaje,med,maslac,mlijeko,prasak za pecivo,secer,da se sve otopi,zatim smaknuti sa sporeta i sipati brasno,brzo mijesati kuhacom da se formira tijesto.

Dobiveno tijesto podijeliti na nekoliko dijelova,zavisi koliko ste vjesti za razvijanje kora!!??,a pretezno je 4 dijela.

Svaki ponaosob,peci na poledini tepsije,koju velicinu volite..vece ce zahtjevati vise posla i pita ce biti tanja,a sa manjim ide lakse ,pita je manja ,ali socnija i ukusnija !!!!

Skuhati griz u mlijeku sa secerom,dok se ne dobije gusti krem.
Ostaviti da se prohladi,zatim narendati limunove korice i dodati maslac.

Ovim nadjevom filovati kore.

Ja odozgo premazaem sa malo nadjeva i pospem orasima,a moze se isto tako preliti cokoladnom glazurom ili ostaviti bez icega,kore ce popustiti i bice fina mekana


*U danasnje vrijeme imaju raznorazni okusi vanilin secera,pa ako volite ,dodajte u nadjev,ja ostajem pri klasicnoj recepturi jer ovaj kolac ne pravim cesto,ali kada ga napravim,volim taj stari oblik recepta.




Madarica

_DSC0273


tijesto;
150gr maslaca
600gr brasna
2 cijela jaja
200gr secera
sasvim malo soli
4 vrhom pune zlice kiselog vrhnja
1/2 vrecice praska za pecivo

nadjev:
200gr secera
150gr maslaca
5 stangli cokolade???
(stavim 200gr)
1 litar mlijeka
10 zlica brasna

Sjediniti brasno(oko 500gr)s maslacem i masscu,dodati sve ostale sastojke i umijestiti tijesto.Ostalo brasno se doda ako bude potrebno.
sve zavisi koliko vrhnja dodate ,jer nekada se zagrabi vise ,pa nam treba dodati brasna da se tijesto ne lijepi.

Tijesto podijeliti u 5-6 dijelova i svaki peci na poledini pleha.
Ja sam koristila pleh 20x30cm.

U serpu staviti mlijeko i secer da se kuha,ali ostaviti samo toliko da se moze razmutiti brasno u njemu.
Kada mlijeko provrije,maknuti u stranu i sipati razmuceno brasno uz brzo mijesanje da se ne svore grudvice..zatim ponovo staviti na sporet da se nadjev skuha.

Dodati na komadice iskidanu cokoladu i mijesanjem ,je otopiti,jer nadjev je vreo pa se cokolada lako topi.

U prohladeno dodati maslac,sobne temperature i dobro umutitit mixerom.

* Ja dodam maslac odmah i lakanim pokretima ga istopim u nadjevu i mijesam sve dok se nadjev ne sjedini.Nadjev ce biti onako ne previse gust,ali hladenjem ce se stisnuti,zato treba jos topli nadjev premazivati preko kora ,jer hladenjem se nece moci lijepo razmazati.

*Nadjev podijelim podjednako u zdjelice,kako bi mi slojevi barem djelomicno izgledali isti :)

Po zelji preliti cokoldanom glazurom
(200gr cokolade+4 zlice ulja)


_DSC0287


Bijela pita


Potrebno je:

600gr brasna
150gr maslaca
2oogr secera
2jaja
4 zlice ,pune ,kiselog vrhnja
(oko 2ooml)
1/2 vrecice praska za pecivo

   Napraviti tijesto od danih namirnica,podijeliti na 5-6 dijelova  i polako ih peci na obrnutoj strani pleha.
Uobicajeno su im dimenzije 25x30cm,a vi uradite kako vam je lakse.
Ja tijesto radim izmedu dva lista papira za pecenje..lakse se razviju oklagijom i meni,osobno ide brze kada ih pecem na taj nacin.

Korice peci na 170C oko 10minuta...niza temperatura,duze pecenje i korice budu lijpe svijetle boje.

Pecenu koricu samo skloniti zajedno sa papirom na tacnu ili radnu povrsinu...slagati jednu na drugu i na kraju je pritisnuti tepsijom u kojoj ste ih pekli,samo da se lijepo izravnaju.

Krema

1 litar mlijeka
10 zlica brasna
(5 obicnog brasna +5 gustna)
200gr secera
250gr maslaca
limun-po potrebi
Secer u prahu -za posipanje


   Kremu skuhati kao puding..ostaviti malo mlijeka da se razmuti brasno,a preostalo mlijeko staviti kuhati,zajedno sa secerom..kada pocme vreti,u laganom mlazu sipati brasno rastvoreno u mlijeku...kuhati i mijesati  kuhacom ili zicom za filove sve dok se ne zgusne..ja odmah u toplo dodatm malsac i izmijesam,ostavim da se ohladi,tada mixerom izradim u finu kremu..dodati rendanu koricu limuna i sok limuna po ukusu,onoliko koliko vi volite.




Cokoladna torta

Torta od cokolade

Jako lijepa i ukusna torta..ovo je dupla mjera !!
_DSC0566

16. kol 2011.

Krem juha od tikvice

_DSC0470

Svako od nas ima dan kada smislja kako upotrijebiti namirnice koje se premecu po frizideru iz jedne strane u drugu,gdje su rokovi upotrebe za jedan dan ili danasnji dan u isteku.

Kada se pogodi takav dan,eee tada bude sarenilo na stolu :)
Evo ovako ,krenulo se sa ekoloskom bojom,juha od tikvica,jako slicna Brankinoj,ali ipak drugacijijeg okusa.
Neki su posegli za juhicom ,a neki cekali slijedece iznenadenje !!:)

_DSC0480


Krem juha od tikvica
sa knedlicama od sira

Zucchini cream soup

1kg tikvica
1/2 sveznja bosiljka
sol,biber, morski orascic
750ml povrnog temeljca
3 zlice slatkog vrhnja za kuhanje
2 zlice limunovog soka

Knedlice
70gr kravljeg sira
40gr parmezana
30gr maslaca(mekanog)
4 zlice mrvica
4 zumanceta
sol,biber,morski orascic
1 zlica ulja

U lonac staviti oprane i na krupnije izrezane tikvice,zaliti sa pola temeljca i kuhati da malo omekane.
Zatim iskidati listove bosiljka i dodati u lonac tikvicama ,posoliti,dodati svjeze mljeveni biber,malo orascica i sipati ostatak temeljca..poklopiti i skuhati do kraja.

Stapnim mikserom usitniti ,izblendati juhu sto mozete vise.
Vratiti na sporet,pustiti da zakuha,smanjiti na najmanju jacinu kuhanja,dodati vrhnje i spustiti lagano knedlice u juhu.
Na tako tihoj vatri kihati dok knedlice ne pocmu plutati po povrsini.

Limunov sok dodati na kraju prije serviranja.

*Za knedlice sir ocijediti od tekucine ,pa dodati sve ostale sastojke i praviti kuglice.
Od ove smjese ispadne tocno 12 knedlica.
Ja sam ih radila hvataljkom za sladoled :D

Imala sam nekih 6 lignjica u frizideru koju je predhodnu noc donio prijatelj,tako da sam ih morala iskoristiti,a da ih nebi pojela sama ,ja sam sirokogrudna pa sam ponudila i mojim ukucanima.

Vidjeli oni da je vrag odnio salu i da danasnji dan ne donosi meso,pa se prihvatitli onoga sto je ponudeno,a to je:


_DSC0499


Lignje s rizom na buzaru

1kg liganja
200gr kozica
4 cesnja cesnjak
malo persunovog lista
ruzmarina,mazurana,bosiljka.
1dl maslinovog ulja
2dcl bijelog vina
1 salica rize
1 konzerva(420gr)paradajza
(ja koristim samo "pulpu",znaci samo meso ,bez sjemenki,kao salsa)
soli,bibera ili ljute papricice ako volite


Ocistiti lignje,isjeci na manje komade ako su velike.
U serpu staviti ulje
(ja odmah stavim usitnjeni cesnja,tako da zagrijavanjem ulja i cesnjak pusta finu aromu)
pa kada se dovoljno ugrije ulje,a cesnjak ne smije izgoriti

Sipati lignje i malo ih proprziti.

Dodati vino i "pulpu",sve zacinske travcice i poklopiti da se dinsta.
Kada lignje omekanu,dodati rizu i 1.5 x tekucine,sta imate ,a temeljac je najbolji..ako pak dodajete samo vodu,sipnite i malo vina.

Podlijevati teucinom sve dok se riza ne skuha.Pred kraj dodati kozice i ostaviti poklopljeno 10-ak minuta.

_DSC0503


Dodati zacine koje volite.
Ja odozgo pospem maslinovim uljem cesnjakom i persinom.

buzara je radena na ideju Zlatka Gall i knjizi "kusaj i slusaj Dalmaciju" uz moje male preinake.

U zamrzivacu sam imala tijesto za tortice koje planiram vec duze vrijeme da napravim.
sada je to bila prilika.

_DSC0462

Makadamija tortice

podloga
2 salice (200ml)brasna +1/2 salice ljesnjaka
120 gr maslaca

nadjev

150gr macadamia,ne slanih
200gr smedeg secera
2zlica gustina
3/4 salice vrhnja za kuhanje
4 jaja - izrendane kore od narandze
50gr maslaca


Od maslaca,brasna i ljesnjaka,napraviti prhko tijesto kojim napunimo kosarice i stavimo u hladnjak da se odmore.
Zatim ih izbockamo viljuskom i pecemo do pola.

U zdjeli, izmijesati maslac sa secerom,,dodati
gustin, narandzinu koricu, jaja.

Izvaditi kalupe iz hladnjaka, popuniti sa macadamiom
zaliti sa umucenom smjesom i staviti peci u
predhodno zagrijanu rernu na 150C oko 20 minuta,
a mozda i manje, ne dozvoliti da se presuse !!

_DSC0453

Tople jos malo ostaviti u kalupima, pa ih izvaditi, posutu secerom u prahu!

_DSC0465


Kalupi su okrugli, promjera 6-10 cm, duboki 2 cm
dobro je ako imate one sto im se dno podize

Pijatno!!!!

13. kol 2011.

cheescake


_DSC0448

Nisam ih duuugo pravila ovako malene.
Stajali su sa nekom jadnom i tuznom slikom i sinoc sam odlucila da potrosim ostatak bijele cokolade za koju me moj muz 100x pitao'Jel' mi treba ili da ..."!!!!

Tako da sam ih spakovala u kosarice i ostavila u frizider ,napisala da je kolac NE dovrsen ,jer me drugacije nebi nista danas popodne ,poslije posla docekalo za slikanje,a pravila sam ih bas zbog te jadne i tuzne slike,ovako finih cizkejkica!:)


MALI CHEESCAKE OD BIJELE COKOLADE I VOCA


potrebno je:
125gr.mljevenog keksa
90gr.maslaca

fil:

5 gr zelatine
2kasike vrele vode
250gr. crem sira
60gr sitnog secera
100gr kiselog vrhnja(punomasnog)
100gr.bijele cokolade
100gr.visanja iz kompota ili jagode,maline


Maslac otopiti i pomijesati sa mljevenim keksom.
Pripremiti kalupe.
Podijeliti pripremljen keks po kalupima i dobro pritisni.
Ostavi na hladno da se stegne.

(ja sam stavljala u papirne kosarice za muffins, pa tako onda u kalup,
radi lakseg vadenja.)

_DSC0444

Otopiti zelatinu i ostaviti je na stranu dok pripremis ostalo.
Umutiti crem sir i kiselo vrhnje sa secerom, dodati otopljenu (na pari) cokoladu i na kraju otopljen zelatin.

Sipati smjesu u pripremljene kalupe.
Odozgo lagano utisnuti visnje .

_DSC0439


Po zelji mozete napraviti zele od kompota u kojem su bile visnje ,pa sipati kasikom po vrhu, ali kad se sir vec stisnuo, da zele nebi procurio unutra.

_DSC0438

Servirati dobro rashladeno!
Prijatno!

8. kol 2011.

Cupcake od jagoda

_DSC0406


Rijetko pravim cupcake,bas zbog toga sto su mi jako slatki i nisam ih na pocetku pravila,pa tako da moji rijetko i traze,a prava istina je NE znaju razliku izmedu cupcaka i muffinsa :)

Razlika???Pa evo ovako,mene su naucili (ovdje u Australiji) da za capcake moram umutiti maslac i secer,pa dodati ostatak namirnica,moze se,ali ne mora ukrasiti.

Ukrasava se seceronom ocaklinom,zatim slagom uz dodatak boja ili voca..dok za muffin imamo suhe namirnice i mokre namirnice,odvojeno,pa ih na kraju uz sto manje mijesanja sastavimo i punimo kalupice,pecemo.

Muffinsi su u vecini restorana sluzeni cak i za dorucak,a najvise za jutarnju kavicu,dok je cupcake je predviden kao poslastica.

Cesto ga mladenci zahtjevaju na vjencanjima,kao svadbeni kolac slozen u obliku torte,ali pojedinacno u kosaricama !!!

Danas sam pripremila jedan jednostavna ,ali sladak cupcake od jagoda.

_DSC0414


Cupcake od jagoda
(strawberry cupcake)

Biskvit

90gr maslaca
1/2 zlicice vanila extrakta
100gr secera
2 jaja
150gr brasna + zlicica praska za pecivo
2 zlice kiselog vrhnja
(ravne zlice)
2 zlice marmelad/dema od jagoda


Pjenasti premaz

220gr secera
80ml vode
2 bjelanjka
jagode za ukras

U dublju zdjelu staviti omeksali maslac,secer,vanilu i dobro izmutiti, dodati jaja,pa jos malo mutiti,zatim dodati brasno i prasak za pecivo,pa mijesati  dok se spoje.

Pripremiti kalup sa kosaricama za cupcake ,puniti svaku kosaricu,staviti malo marmelade od jagoda i cackalicom 2-3 puta,kruzno obici(kao za mramorni)

Peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C,oko 20 minuta.


Dok se cupcake pece,pripremiti saum za cupcake.
.
U serpicu staviti secer i vodu i kuhati kao za serbe...

_DSC2333


Mora dostignuti 116C na termometru za secer.

Tako pripremljen secer lagano sipati u umucene bjelanjke,mutiti sve dok bjelanci ne uduoplaju volumen i ostane bijela pjena na zici od mixera.


Tako umucene bjelanjke staviti u vrecicu za ukrasavanje i ukrasiti cupcake !!!

_DSC0423


Evo jos jedan cupcake koji nije ukrasen,ali ima cokoladu u tijestu !!

_DSC0323

6. kol 2011.

Slatko kondenzirano mlijeko

_DSC0350


Slatko kondenzirano mlijeko ,nije nista drugo nego karamel koji se stvori ukuhavanjem mlijeka i secera na umjerenoj temperaturi satima...


Danas je to puno laksa izvedba,pa evo kako ja uradim ,jer me ponekad mrzi da idem u trgovinu,ali ga pretezno imam uvijek u kuci jer starije dijete jako voli Karamel snite,a u njih ide bas ovo mlijeko.


Slatko kondenzirano mlijeko
Porebno je:

. 3/4 (solja od 250 ml) secera
. 1/3 (solja od 250 ml) vode
. 4 supene zlice otopljenog maslaca
. 1 solja (250 ml) mlijeka u prahu(punomasno)

Priprema:

U jednu manju serpu staviti secer, vodu i maslac. Pustiti da provrije.

U blender staviti jednu solju punomasnog mlijeka u prahu i dok blender radi lagano sipati vrucu otopinu secera, maslaca i vode.

Miksati dok se ne stvori homogena smjesa blijedo-zukaste boje.

_DSC0348

Sipati u staklenu casu od 300 ml,jer od ove smjese ispadne tocno 250 ml Slatkog kondenziranog mlijeka.


_DSC0375


Karamel snite

Sastojci

.55gr kokosa
.100gr brasna+ 1/2zlicice praska za pecivo
.85gr. maslaca
.4 kasike smedjeg secera

Fil

. 30gr. maslaca
. 4 kasike smedjeg secera
. 400gr slatko kondenzirano mlijeko


U zdjelu staviti brasno,secer,kokos,promijesati i dodati istopljen maslac,pa sve izmijesati da se dobije vlazna smjesa.

Pripremiti tepsiju(25x15cm)staviti papir za pecenje, pritisnuti lagano dobivenu smjesu/ tijesto i staviti peci.

Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 160C, 10 -12minuta, dok nebude svjetlo smedje boje

Pustiti biskvit da se ohladi.

_DSC0372

U serpu staviti maslac, secer i
zasladeno kondenzirano mlijeko, te kuhati, mjesati kuhacom non-stop jer brzo zagori,zato temperatura mora biti niska i mijesati dok se ne pojave mjehurici.

gotovo je kada potez kucom ostavi trag,znaci da se karamel zgusnio i da je spreman za upotrebu.

Tako pripremljen fil premazi preko biskvita i ponovo vratiti u rernu da se pece,narednih 15-estak minuta

(okolo po rubovima se pojave mjehurici,tada je gotovo).

_DSC0388

Ostaviti da se ohladi.

_DSC0395

Kada se karamel stisne preliti ga cokoladom otopljenom na pari.

3. kol 2011.

Focaccia na jos jedan nacin

_DSC0240

Ima ih kakve volite,ja volim ovaku ,ma i onakvu :)
Salim se,ali uistinu volim tijesto ..ova fokaca(focaccia) je bila isprobana prije neki dan i jako nam se dopala,sto je zaista rijestkost da nam se svima ista stvar svidi ,ali eto...desi se .

_DSC0235


FOCACCIA SA KOMPIROM,PARADJAZOM I RUZMARINOM

Potrebno je:

1 kg integralnog brasna
krupna morska sol i mljeveni biber
10gr suhog kvasca
1 zlicica secera
650ml tople vode
2 zlice extra djevicanskog maslinovog ulja
400gr cherry paradajza
150gr kuhanog krompira
ruzmarin

Staviti brasno,2 zlicice soli,kvasac,secer,vodu i 1 zlicu maslinovog ulja u zdjelu i zamjesiti tijesto.
sve to mozete uraditi pomocu mixera ili u masini za pravljenje kruha.

Tijesto staviti u pouljenu zdjelu i pokriti prozirnom folijom ili cistom kuhinjskom krpom,ali prije toga tijesto malo poujite odozgo da se ne susi.

Ostaviti 2 sata da se volumen tijesta udupla.

_DSC0232


Dok tijesto "raste",skuhati krompir u ljusci i ostaviti da se prohladi.

Staviti paradajz u tavu sa par kapi ulja i naglo proprziti..znaci na visokoj temperaturi samo da mu koza popuca,pa skloniti u stranu ili staviti u tepsiju ,pa u rernu da se pece sve dok koza ne popuca na paradajzu,ali paradajz mora ostati istog oblika ,ne smije pustiti sok.

_DSC0233


Premijesiti tijesto,razviti ga ,pa iskidati skuhani krompir,onako u vecim komadicima (bez ljuske,na jednu polovinu tijesta,zatim preklopiti drugim dijelom tijesta i spojiti stranice ,ostaviti na stranu da se odmori tijesto i ponovo malo poraste prije pecenja ili

iskidati krompir direktno u tijesto ,pa ga zatim premijesiti i razviti do zeljene velicine,ostaviti na stranu da odmori.

Prije pecenja ,napraviti udubljenja na fokaci i u svko udubljenje staviti paradajz,pored zabosti malo ruzmarina,pouljiti i posoliti.

Zagrijati rernu na 200C.
Peci 30 minuta,odnosno dok ne porumeni.

Po zavrsetku pecenja,malo je politi maslinovim uljem i ostaviti 10-ak minuta da se ohladi.

_DSC0236

Jos jedna zdrava poslastica.
Ovo je u stavri kasica,koju i djeca mogu jesti ,samo bih tada preporucila da se umanji kolicina kajsija,a poveca naranca!!!


_DSC0218


Kasica od suhih kajsija i narance

Sastojci:

1 zlica badema,oraha
150gr suhih kajsija
2 zlice meda
2 narance-ociscene od korice
50gr jogurta
1 zlica smedeg secera

Ako koristite bademe ili orahe za dekoraciju,tada ih izrezite na trakice i poprzite u tavi.

Sve sastojke (osim oraha,badema) staviti u blender i izblendati dok se ne mapravi gusta smjesa koja nece biti skroz glatke strukture..vise je kao kasica.

_DSC0209

Sipati u case,posuti odozgo ,sta zelite ,badem,orah,pistacije..ohladiti i ohladeno konzumirati.