20. tra 2012.

Skoljkice

Ma nisu to morske skoljke,ne,tako su ih nazvale Izabela i Patricija,dvije unucice moje sestre Ane.



Moja sestra je nenadmasna u spremanju slastica,bila,ne znam tocno koliko sada sprema ali sigurno je svoju ljubav u spremanju slastica i kuhanju prenijela barem malo na generaciju koja dolazi.



Njene Unuke su pripremile skoljkice i meni pokazale da i one to znaju raditi.
Jako su me obradovale i stoga njihov recept stavljam ovdje i nekoliko slika,mojih skoljkica pravljenih po istom receptu.

Ovo je stari kolac u koji ide mast,sigurno da se moze raditi i sa maslacem,no ja sam ostala dostojna receptu jer ako ga promijenimto nece biti ono sto treba da bude..dah Slavonije !!!!!


SKOLJKICE
 Izabela & Patricija

600gr brasna +
(za brasnjenje kalupa i radnog stola)
350gr ciste svinjske masti
prstohvat soli
1 zlica secera
100ml malke vode
pola germe(oko20gr)
(ja sam stavila 14gr suhe)

Prosijati brasno ,dodati mu sve navedene sastojke i zamijesiti tvrde tijesto.
Razviti tijesto na debljinu oko 2 mm,vaditi krugove.
svaki krug puniti nadjevom po zelji..uobicajeno je to orah i secer sa malo cimeta,posureni vrelim mlijekom

Nadjev
200gr mljevenih oraha
80gr secera
60ml vrelog mlijeka
malo limunove korice i cimeta




Sada svaki krug zatvoriti,paziti da nadjev bude u sredini ,zatim vilicom lagano pritisnuti krajeve.
Slagati na lim za pecenje.
Pustiti da odstoje 10-ak minuta(taman toliko da zadnji krug zavrsite),pa ih ispeci na 200C oko 30 minuta.



**Ja sam ih pravila pomocu spravice za skoljkice i pri pecenju sam ih pustila da dobiju rumenu boju.




Punila sam ih orasima i jedan dio nutelom.

Broj komentara: 13:

  1. Ovakvi deserti su najslađi. Bravo za tvoje unučice!

    OdgovoriIzbriši
  2. odličan stari recept, volim tradicionalne recepte ali s pravim tradicionalnim namirnicama.Mast je ovdje obavezna!

    OdgovoriIzbriši
  3. fantastične su! pozdrav unučicama :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Divan receptic, to su od onih finih kolacica koji su sve ukusniji kako stoje, samo sto obicno nestanu vrlo brzzzo... bravo za seku i unucice, kakve ce tek delicije one praviti kada su baka i tetka takve majstorice!:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako fino, moja baka radi slične školjkice s pekmezom i moram reći da je mast pravi izbor, zbog mekoće i čak i mirisa! Odlično! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Super izgledaju, tek ovaj nadjev orasi, cimet, limun, mora biti super ukusno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gordama,drago mi je da ostavljate komentar na mom blogu ali mi je zao sto ne mogu vidjeti sta vi pisete,pa vas ovako puno pozdravljam i zahvaljujem na posjeti !!!!!

      Izbriši
  7. Čudoviti recepti, lepe fotografije, bravo!
    Te školjkice bom čimprej naredila.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala na komentarima !!
    Djevojcice su hiperaktivne i stalno im treba neko uposlenje,tako da ih se tijestom i mijesnjem najbolje smiri..
    Zaista ,mast ovim skoljkicama daje parvu notu,zaista su me podsjetili na dane kada su moji mama i baka pravile slicne slastice.

    OdgovoriIzbriši
  9. Divne su te školjkice, znam da se tope u ustima i da su tako prhke. Znam da su prhke zbog svinjske masti koju nikada ne bih jela, pa tako ni ove školjkice. Ne mogu si pomoći, uvijek osjetim mast, a taj mi okus ne odgovara. Bravo za curice:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem ti Katarina za sve sto kazes ....ja sam odrasla na jelima pravljena na masti,odkako sam otisla od roditelja,mast je sve vise iscezavala iz moje hrane,do danas su ostali stari recepti za koje kupim mast koja nema nikakav miris ali djeca opet kazu da im je kolac neobican ??? :)jer oni niti ne znaju na koji se nacin dobiva mast !!

      Izbriši
  10. Krasno izgleda, volim ovakve starinske kolačiće. Bravo za vrijedne cure.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.