21. svi 2012.

Verini Badem kolacici



Nisam znala za tocan naziv ovih kolaca ali mi je dovoljno i ovako kako ih zovem jer znam da su siguran i isproban recept.

Vera je zena  sposobna za sve, gastronomija joj  nije ne poznata.
Iz njene kuhinje izlaze delicije na kojima bi i sefovi exkluzivnih restorana pozavidjeli...i da je ne hvalim vise,uobrazice se :D



















Hvala Vera!!






Verini badem kolacici
(Paste di mandorle)

1kg samljevenih badema  
 700gr sitnog secera(ne secer u prahu)
 1 jaje 
 6 bjelanjaka 
  rendana korica limuna  
 1 zlica pravog extrakta vanilije 
  1 mala zlicica praska za pecivo 
  secer u prahu -po potrebi 
  badem/orasi-po potrebi



U veeeliku zdjelu staviti samljeveni,bez kozice badem,secer,limunovu koricu,zlicicu praska za pecivo,pa izmijesati  sa zicom za mucenje..tako se sve fino izmijesa.

Sada napraviti udubljenje u suhoj smjesi ,pa dodati cijelo jaje i 6 bjelanjaka i veliku zlicu pravog extrakta od vanilije.
Sigurno da se moze dodati nbekoliko vrecica vanilin secera"burbon" ali pravi okus vanilije je bolji ;)

Sve to izmijesati drvenom kuhacom i na kraju  zavrsiti rukama,premijesiti rucno smjesu da bude jednaka..dobicete smjesu koja se malo lijepi za ruke ali ne brinite sve ce to biti u redu kada tijesto odmori.
Tijesto mora odmarati u zdjeli oko 2 sata.


Nakon 2 sata odmaranja,tijesto je spremno za rad;podijeliti ga na 4 dijela.
Po radnoj povrsini posuti secer u prahu i svaki komad razvaljati u roladu,kao kobacicu.





Svaku "kobacicu" uvaljati dobro u secer u prahu,koji stalno koristite dok radite.
Isjeci komadice /snite,kao prst debele i ponovo svaki odrezani komad uvaljati u secer,zatim staviti na lim za pecenje koji je postavljen papirom za pecenje.
Utisnuti odozgo badem ili orah.

Rernu zagrijati na 180C i peci kolacice oko 9 minua(po Verinom receptu)12 -15 minuta..moraju biti svijetli i mekani kada se izvade iz rerne a stajanjem i hladenjem ce se stvrdnuti !





Tek kada se ohlade,skinuti ih sa lima za pecenje i ostaviti na resetki da se jos suse.

Kada ste sve to lijepo uradili,pocistite radnu povrsinu,skuhajte kavicu ili caj i posluzite se  jer ste zasluzili  ;)




**Jaja  koja sam koristila bila su od 60gr.



sto se tice duzine pecenja,to i sami znate da svaka rerna nije ista,zatim debljina rolne i snitica koje se pripreme ali duze od 15 minuta nebi trebalo da se pece .

Broj komentara: 15:

  1. Rado bih se poslužila, da se zasladim uz ovu kaficu. Odlično izgledaju. Uzimajući u obzir cenu badema u Srbiji, prilično luksuzan kolačić :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neko rece da su svuda skupi bademi..sigurno da jesu,ja sada placam orah $15,a badem $12 !!??

      Izbriši
  2. Uh kako volim bademe! Nisam još probala takve kolačiće, a na slikama krasno izgledaju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam ih po prvi puta probala i jako su mi se svidjeli !

      Izbriši
  3. Keksići jako lijepo izgledaju, Volim okus badema i vanilije u kolačima i keksima, a ovi su tako jednostavni :)

    OdgovoriIzbriši
  4. poput domaćeg marcipana, izvrsni su!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni se svidaju amogu se praviti i manji oblik,samo treba pripaziti na pecenje da se ne presuse ali cu ipak slijedeci puta probati da ih bas ispecem ,a vidim i taj okus !;)

      Izbriši
  5. podsjecaju malo na marcipan po sastojcima, samo sto se ovi jos i peku.. sigurno cu probati, odlicno izgledaju! a sto se tice badema--oni su svuda skupi..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pravu si,meni su bili neobicni prvi dan,evo ih ima i dan par komada i ovo zadnji su samo malo u sredini mekani ,okolo se sve sasusilo.

      Izbriši
  6. Prekrasni kolačići ali, 1 kg badema?! Malo previša ali, može i pola mjere! Za utjehu!

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni se ove smese jako dopadaju. Pravim slicnu za 'Kosnice' od oraha, prah secera i zivih belanaca. Isprobacu jednom i ovu pecenu varijantu, sve govori da je odlicno.
    Inace bademe pazarim za oko 9 dolara/kg. Orasi su hvala bogu pali sa cenom, inace su do skoro bili skuplji od badema.

    OdgovoriIzbriši
  8. Neobični bucmasti kolačići, ali jako primamljivi. Cijene orašastih plodova baš divljaju. Gledala sam i u Sloveniji i Italiji i tamo je isto kao i kod nas, a orasi su čak još i skuplji.

    OdgovoriIzbriši
  9. uuuuuuu, pa to su sami bademi, kao marcipan jel??

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.