20. ruj 2012.

Koliko-toliko zdravi muffins

Nista danas nije zdravo ili kako za koga...svi smo drugaciji pa nam je i ishrana takva.
Zato sam i rekla da je ovaj kolac/mufin koliko -toliko zdrav jer nema puno secera ali ima brasno...eh ..ukusan je  ai lijepo mirise na cimet :)





   Muffin od jabuke i cimeta I

230gr integralnog brasna
3 zlicice( cajne) praska za pecivo

1 zlicica cimeta
2 zlice(jusne) smedeg secera
100gr grozdica
1 zelena jabuka-izrendana
   +
60gr omeksalog maslaca
150ml mlijeka
2 jaja


 U zdjelu staviti brasno,prasak za pecivo,secer,cimet,grozdice i izrendane jabuke,sve izmijesati da se grozdice i jabuke izmijesaju izmedu brasna,tako ce tijesto mufina biti barsunasto i prozracno a ne sljepljeno...

U dubljoj casi rucno izmijesati jaja,omeksali maslac i mlijeko i to sipati u zdjelu,kod suhih namirnica.

Pripremiti 12 papirnih kosarica za mufine(moje su od papira za pecenje i mufini se NISU zalijepili).popuniti ih i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180,oko 25 minuta.





Moje papirne kosarice su bile srednje velicine i ja sam dobila 12 komada mufina,no ako ih pecete  i pravite vece,tada ce ih doci manje...sve zavisi od kosarica koliko ih punite...mufini nece bas puno narasti prilikom pecenja ali sasvim dovoljno da ne budu gnjecavi i zbijeni.







***Mislila sam da su ih moji ukucani sve pojeli ali nisu jer su imali nesto drugo za zasladiti se,tako da sam bila iznenzadena,da 3-i dan imaju istu svjezinu kao na dan pecenja..nisam ih cak ni grijala u mikrovalnoj ali sam ih prepolovila i namazala zlicicom domace marmelade od kajsije..tako mi se jelo slatko i dodatak marmelada je povecao secer koji je meni ocito bio preko potreban ;)

I vec kada sam  u kombinaciji jabuka-cimet,da zapisem jos jedan recept,isproban,pojeden  bez slikanja...neki drugi puta cu da slikam samo da mi se recept ne zagubi.


Mufin od cimeta i jabuka II

2 jabuke,malo kiselkaste
300gr brasna
1 vrecica praska za pecivo
100gr krupnijeg smedeg secera(demarera)
2 zlicice cimeta
40gr oraha,krupnije isjeckati
250gr kiselog mlijeka
(ja koristim 250ml mlijeka+1 zlicica limunovog soka)
80ml ulja
2 jaja
extra smedeg secera i cimeta,za posip odozgo

    Zagrijati rernu na 180C.
Pripremiti kalupe za mufinse.
Tanko isjeci na kriske jabuke,ali ostaviti 24 komada za staviti odozgo.

Sastaviti brasno,secer,prasak za pecivo,cimet u zdjelu,zatim dodati jabuke ,pa ih promijesati kroz brasno...dodati mokre sastojke,kiselo mlijeko,jaja i ulje,koje izmijesamo  u dubljoj zdjelici prije nego sipamo u suhe sastojke.

Promijesati smjesu da se sve spoji,napuniti kalupe za mufinse,sloziti kriskice jabuka,koje smo sacuvali,posuti mjesavinom secera i cimeta i staviti peci.

Peci oko 25-30 minuta.
Ohladiti i posluziti.



Broj komentara: 7:

  1. Neka su oni koliko-toliko zdravi, ali sam sigurna da su jako ukusni. Gdje god su jabuke i cimet, užitak je zagarantiran.

    OdgovoriIzbriši
  2. Divni su... Jabuke i cimet - nedostaje mi ta kombinacija, dugo nisam pravila nista od jabuka...

    OdgovoriIzbriši
  3. Mislim da je kombinacija jabuka - cimet jedna od najfinijih ikad, pa su mi muffini baš krasni :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Iako niti ja ne znam što je danas baš skroz zdravo ovo je sigurno zdravija verzija muffina i omeni djeluju jako ukusni i fini. Jabuke i cimet su provjerena kombinacija , a sigurna sam da im je domaća marmelada od marelica kasnije dala i dodatni okus i aromu. Odlično izgledaju, bilježim ih i pravim !

    OdgovoriIzbriši
  5. Mirjana, osim voća nema zdravog slatkiša, taj ne postoji, a kad moramo da biramo onda svakako da je domaće znatno bolje od kupovnog. Retko pravim mafine, ali uvek se dohvatim cimeta, čak ga i dodajem kolačima tamo gde mu mesto nije. Volim kako ispuni kuću tum božanstvenim mirisom.

    OdgovoriIzbriši
  6. Meni se čini baš jako ukusno

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.