30. lip 2013.

Mesni savici sa pecenom paprikom





                                MESNI SAVICI/ROLADICE SA PECENOM PAPRIKOM


Ako neko voli..



4 snicle,kod mene su bile od svinjetine
100gr kravljeg sira + 2 mlada luka
1 cenj cesnjaka/bijeli luk
par listova neke zelene salate(rocket)
4 komada prsuta/suhog vrata


Paprika,crvena,pecena

...meso istuci baticem,malo ga zaciniti biberom i soli,premazati duzinski sa mjesavinom sira i luka(nesto kao satrica),cesnaja,sloziti jedan komad,suhog mesa,zatim par listica slate,moze biti i spinat i odozgo u jedanu stranu staviti pecenu crvenu papriku,sve zamotati u rolat,pricvrstiti cakalicom.


Peci rolatice/savitke u tavi da dobiju smedu boju,zatim ih zaliti mjesavinom od:





 200ml povrtne juhe/supe,


1 zlica soya sosa,


1 zlica senfa





Kada prokuha,zgusnuti sa 1 zlicicom gustina razmucenog u vodi ...prije serviranja povaditi cackalice i posluziti sa kuhanim povrcem 







Prijatno !!

28. lip 2013.

Corba od lece i chorizo kobacice

         Malo mi je smijesno uopce pisati  nesto na blog jer uvijek idem suprotno od svih.
Imamo namirnice tijekom cijele godine,koristim ih ,no ponekada je zima jaca od nas i treba nam "gorivo" da se zagrijemo.
Kuhala sam finu gustu corbu od lece i kobasice...nije iz Slavonije ali je vrlo slicna ,Slavonskim proizvodima :)




     Corba od lece & chorizo kobacice

1 glavica luka
2 cesnja cesnjaka
2 lovorova lista
2-3 chorizo kobasice
1 casa(250ml) zelene lece
3 case povrtnog temeljca
1konzerva(400gr) sjeckanog paradajza
1 mrkva 
1 stapka celera
zacini po ukusu

   Luk,cesnjak,celer,mrkvu sitno isjeckati..(ja koristim super sjecko),proprziti na 2-3 zlice maslinovog ulja,dodati kobasicu isjeckanu na krupnije komade,paradajz iz konzerve,listice lovora,zatim dosuti temeljac,poklopiti i kuhati na srednje jakoj temperaturi oko 40 minuta,mozda i vise jer se leca treba skuhati.


 Toplo servirati uz domaci kruh,pogacu.

21. lip 2013.

Waldorf salad





                Waldorf salad



Klasik koji se moze posluziti uz sve,a najbolje ide uz meso s rostilja... uz mali dodatak ,a to je cayenne biber.



Ovako,za salatu je potrebno;



1 salica oraha
(salica =250ml)

1 zlica secera u prashu
1/2 zlicice djundje u prahu
1 zlicica cayenne bibera
1/3 salice majoneze od cijelih jaja
sok od manje narance
2 crvene jabuke(pink lady)
2 zelene jabuke(smith)
2-3 stapke celera(gornji zeleni dio)
1/2 glavice salate(iceberg salad)


   Napraviti majonezu od cijelih jaja.

   
1jaje
1 zlicica soli
1 zlicica senfa
1 zlicica limunovog soka
200ml ulja


  Sve osim ulja staviti u dublju usku posudu..sada sipati ulje,i pomocu stapnog mixera napraviti majonez.

Salatu oprati ,ocijediti od vode.
Jezgre oraha oprati,malo posusiti i uvaljati ih u smjesu secera i cayenne bibera,staviti da se suse u rernu....grubo isjeckati.

Oprati i posusiti jabuke,odstraniti kostice i omot jezgre,zatim ih izrezati na cetvrtine pa u listice...to isto uraditi sa celerom,mislim isjeckati na listice.

Preliti narancinim sokom,lagano promijesati.,dodati sve isjeckano voce,povrce,dodati majonez i izmijesati...ostaviti u frizider da se ohladi.





Sada tko kako voli,ja pretezno salatu stavim na tanjur pa odozgo poslazem smjesu jabuka i celera,te poslazem grubo isjeckane orahe...ili mozete sve zajedno izmijesati,ohladiti i servirati u zdjelice!!!!

14. lip 2013.

Bijele truffle s pistacijama




        Moram priznati da bas ne volim topiti  cokoladu pa je ponovo pretvararti u nesto slicno i na kraju pojesti...to ja zavrsim brze i lakse,otvorim cokoaldu i pojedem je :) ali nebi bilo interesantno kada se nebi malo pomucili oko pripreme ove predivne slastice.

Nije tesko za napraviti samo eto uzme malo vemena i kao sto sam rekla sve je to opet  cokolada na kraju sa malim nijansama  !




Za 12 truffles meni je bilo potrebno:
1/3 salice vrhnja za kuhanje
(salica od 250ml)
180 gr bijele cokolade
+
60 gr ne slanih pistacija
(moze i vise tko voli)
+100gr bijele cokolade za prekrivanje kuglica







   Vrhnje zagrijati do vrenja,smaknuti sa sporeta i dodati iskidanu bijelu cokoladu..lagano kuhacom kruzno mijesati da se cokolada otopi.

U optopljenu smjesu dodati sitno isjecnae pistacije.

Staviti u hladnjak da se smjesa stisne da se moze oblikovati.

Ja sam malom hvataljkom za sladoled vadila kuglice,koje sam stavila u zamrzivac dok mi se ostatak bijel cokolade topio nad parom.

Dobro ohladene cokoladne kuglice od pistacija umakati ponovo u otpiljenu bijelu cokoladu.

Nisam pazila da budu glatke nego sam samo umakal i vadila kuglice na papir za pecenje jer kuglice su bile dobro ohladene pa se cokolada brzo stezala.




Kada se cokolada potpuno stegne,nozicem isjeci visak cokolade,a truffles posluziti u papirnim kosaricama ili samo na dekorativnom tanjiricu ili tacni..po zelji !

9. lip 2013.

Keksici od badema



        Oblik raditi po zelji,okrugli ili ovako polumjesec kao ja...
Mogu biti veci ili manji oblici,sve zavisi koliko zelite da ih brzo uradite i kakav oblik da imaju.


Za kolacicie je potrebno:

60gr badema
(badem proprziti u rerni i isjeckati )
250gr neslanog maslaca
3 zlice secera u prahu
2 zlice likera,po zelji
1 zlica rendane korice limuna
oko 300gr brasna,mozda koji gram vise
1 zlicica mljevenog kardamoma

**secer u prahu za valjanje kolacica






    Umutti omeksali maslac i secer u prahu ,pa dodati sve ostale sastojke.
ako je tijesto mekano ,staviti ga malo u frizider da se maslac u tijestu malo prohladi i stisne,pa ce se i smjesa malo stvrdnuti.
Od tijesta odkidati komadice i praviti oblike,po zelji..u mojem slucaju,polumjesece.
staviti kolacice na pleh za pecenje(ne morate postavljati papir jer su kolacici masni,nece se zalijepiti za pleh)ako se plasite da ce se kolacici zalijepiti,ipak stavite papir za pecenje.

kolacice peci na 200c oko 10-ak minuta,da budu peceni ali da zadrze svjetlu boju.

kolacice ohladiti ,pa ih uvaljati u prah secer.
ako kolacice valjate u secer dok su jos topli,postoji mogucnost da se lome..ja sam hladne valjala u secer.




Mogu stajati do 5 dana u dobro zatvorenoj kutiji.