21. ožu 2014.

Lignje s rizom na "buzaru"






Lignje s rizom na buzaru

1kg liganja
200gr kozica
4 cesnja cesnjak
malo persunovog lista
ruzmarina,mazurana,bosiljka.
1dl maslinovog ulja
2dcl bijelog vina
1 salica rize
1 konzerva(420gr)paradajza
(ja koristim samo "pulpu",znaci samo meso ,bez sjemenki,kao salsa)
soli,bibera ili ljute papricice ako volite


Ocistiti lignje,isjeci na manje komade ako su velike.
U serpu staviti ulje
(ja odmah stavim usitnjeni cesnja,tako da zagrijavanjem ulja i cesnjak pusta finu aromu)
pa kada se dovoljno ugrije ulje,a cesnjak ne smije izgoriti

Sipati lignje i malo ih proprziti.

Dodati vino i "pulpu",sve zacinske travcice i poklopiti da se dinsta.
Kada lignje omekanu,dodati rizu i 1.5 x tekucine,sta imate ,a temeljac je najbolji..ako pak dodajete samo vodu,sipnite i malo vina.

Podlijevati teucinom sve dok se riza ne skuha.Pred kraj dodati kozice i ostaviti poklopljeno 10-ak minuta.




Dodati zacine koje volite.
Ja odozgo pospem maslinovim uljem cesnjakom i persinom. 

Buzara je radena po ideji Zlatka Gall i knjizi "kusaj i slusaj Dalmaciju" uz moje male preinake.

8. ožu 2014.

Pita od sira i paradajza s podlogom od palente





         Malo za promjenu..u podlogu sam dodala palentu.
Meni je ovo divna ljetna vecera ili lagana vecera za toplije vrijeme.




Podloga od palente

80gr svenamjenskog brasna
165gr instant palente
120gr maslaca
5-6 zlica hladne vode
1 zlicica suhog mazurana ili mix italijanskih trava
malo soli


    Sve namirnice staviti u procesor za hranu i napraviti tijesto,kao i za druge vrste pita kad radite prhko tijesto,samo ovo tijesto NE mora odmarati nego se odmah pece.

Tijesto je mekano,ali ako treba pobrasnite ruke i lagano rastanjite u kalupu za pite(sa pomicnim dnom)..dno i stranice.
Stavite na tijesto papir za pecenje i na to grah ili perlice koje za to sluze...peci na 180C u predhodno zagrijanoj rerni 15 minuta.

Skinuti sadrzaj zajedno sa papirom i nastvaiti peci jos 10-ak minuta,da bude lijpa korica .

U meduvremenu napraviti nadjev.

300gr krem sira
200gr ricotta sira
4 jaja
25gr parmezana,svjeze rendanog

Paradajz,kakav imate..ja sam koristila cerry paradajz.

U pecenu podlogu za pitu nasuti nadjev te odozgo poslagati cerry paradajz  ili ako koristite veliki  ili roma paradajz,tada bi bilo dobro staviti ga na par minuta da se pece.
staviti paitu da e pece 30 minuta.




**
Paradajz,"Roma" presjeci na pola,presjecene strane moraju biti gore...malo ih pouljiti maslinovim uljem i posuti sa zacinskimtravama i malo bibera..peci,koliko i tijesto za pitu.
Ako je obicni paradajz,njega samo isjeci na snite/kriske i poslagati odozgo ,malo pouljiti i staviti zacine..na uobicajen nacin peci pitu.

5. ožu 2014.

Slatki kruh od banana /bananbread

   


   Neki vole,neki ne vole..nije ni cudo jer u mom djetinjstvu nije bilo kruha sa bananom,ma nekada ni bananu nismo imali za pojesti a kamoli da se neko usudio pa pekao kruh...

Vrijeme se mijenja,tehnika napreduje pa se posvuda  mogu naci dobri recepti za ovaj divan kruh koji mi prevenstveno pojedemo uz kavu ili ujutro "uzput" da zataskamo glad.

Mirisan,hranjiv,meni predivan.


SLATKI KRUH OD BANANA

300gr brasna
2 vrecice praska za pecivo
ili
(4  zlicice praska za pecivo) 
130gr smedeg secera
1 zlicica cimeta
3 banane
(oko 350gr,moze i vise  ali ne preko 400gr)
80ml ulja
180ml jogurta
2jaja
malo vanila extrakta 
100gr oraha 
50gr suhoh borovnica



   Zagrijati rernu na 180C.

U dublju zdjelu prosijati brasno s praskom za pecivo.
U manju zdjelu izgnjeciti bananu sa vilicom,pa tu dodati ulje,jogurt i jaja....sve dobro izmjesati ,zatim sipati u zdjelu gdje se nalazi brasno.
Dodati orahe i borovnicu,

Kuhacom laganim kruznim pokretima mijesati smjesu da se brasno pravilno raspodjeli.
Ne mijesati brzo i dugo,samo toliko da brasno bude mokro,da nema suhih tragova brasna u smjesi.

Pripremiti manji kalup za pecenje kruha ,staviti papir za pecenje i sipati sjesu u kalup.
Peci 45 minuta.

Pecen ohladiti u kalupu,zatim izvaditi iz kalupa i posluziti.


**
Brasno mozete koristiti i integralno.

Ja ponekad koristim pola-pola(pola integralno,pola svenamjensko brasno).
dodati mozete sve sto volite a da se to sto volite slaze sa okusima i da nije pretrpan kruh jer sama banana daje predivan okus,zato ne pretjerujte.
Ako koristite samo integralno brasno ,morate dodati koji ml vise tecnosti(ulje i jogurt ili mlijeko).








1. ožu 2014.

Pogacice sa sirom i sunkom

           Sasvim jednostavne pogacice/scons, napraviti u nedostatku kruha.
..moze i za dorucak jer su ukusne i svi ce se obradovati mirisu i njihovoj mekoci.



Potrebno je:

2 salice samodizajuceg brasna 
    ili 
2 salice obicnog brasna + 1 zlicica praska za pecivo
50gr maslaca
3/4 salice mlijeka
1 salica sira
100gr sitno sjeckane sunke ili vrata
2-3 zlice parmezana
Salica=250ml

     Ako koristite obicno brasno i prasak za pecivo,tada treba 3x prosijati sve skupa.
U brasno prstima umrviti omeksali maslac,dodati isjeckanu sunku i sir,te 2 zlice parmezana.



Napraviti tijesto,razviti na 2-2.5 cm debljine pa rezati krugove /pogacice.

Stavljati  pogacice na lim koji smo postavili papirom za pecenje.



staviti peci u predhodno zagrijanu ernu na 180C oko 20 minuta.