21. ožu 2015.

Kolac od oraha i sira





Kolac od oraha I sira
 Tijesto:
300gr brasna
150gr maslaca
2 zlice vrhnja
3 zlice secera


Fil:
rum
300gr svjezeg sira
150gr oraha
3jaja
150gr secera

       Od navedenih sastojaka, zamijesiti tijesto, pa podijeliti na dva dijela.
Prvi dio staviti u namazanu i pobrasnjenu tepsiju ili tijesto razvaljati na papiru za pecenje, pa zajedno staviti u tepsiju!!
Preko staviti NADJEV/FIL
izmijesati sir, secer, mljevene orahe i zumanjke, a od bjelanjaka ulupati cvrst snijeg, pa ga laganim pokretima ruke umijesati u ostali nadjev. 
Drugu koru razviti i prekriti nadjev,(moze na papiru, pa samo prokrenete na nadjev i skinete papir). 
Izbockati sa vilicom ,da se tijesto ne dize tjekom pecenja.
Peci na 180Coko 40minuta. 
Posuti obilato secerom u prahu !!
Prijatno!

tepsija=20×30cm..moze i manja, pa ce kolac biti veci i deblji smile emoticon!

13. ožu 2015.

Cokoladna torta





                Fina torta koja se pravi od dvije vrste biskvita,oba su sa orasima,ali jedan sadrzi kakao,a drugi ne..kuhana krema od zumanjaka..

Tamni biskvit:

4 jaja-odvojiti bjelanjke od zumanjaka
100gr secera
4 zlice ulja
4 zlice mlijeka
6 zlica brasna
1/2 vrecice praska za pecivo
150gr mljevenih oraha
2 zlice kakaa


U dubljoj posudi dooobro umutiti zumanjke i secer,dodati ulje i mlijeko,te prosijano brasno,kakao i prasak za pecivo,na kraju dodati orahe,te snijeg od bjelanjaka.
Istresti u postavljen papirom za pecenje,kalup (24cm)za torte i peci na 200C oko 25-30 minuta,zavisno od debljine biskvita.
**Obicno ovaj biskvit pecem u velikom plehu i samo ga prepolovim,ovaj puta je u okruglom kalupu,pa sam je pekla malo duze.

Peceno izvaditi na resetku da se ohladi.
Ohladeno presjeci vodoravno na pola,da se dobiju dva podjednaka biskvita.

Bijeli biskvit:


4 bjelanjka
150gr secera
150gr krupnije mljevenih oraha..ja sam sjeckala
1 zlica brasna


Bjelanjke dobro izmutiti sa secerom,dodati orahe koje izmijesamo zajedno sa brasnom,tako se orasi lijpo rasporede po biskvitu.
Peci u istom kalupu ali sada smanjiti temperaturu na 160C i peci oko 35-40 minuta.

Kuhana krema:


4 zumanjka

100gr secera
100ml mlijeka
1 zlica gustina
2 vanilin secera okusa burbon vanilije
250gr maslaca


Gustin,zumanjke i secer izmijesati u tekucu smjesu pomocu malo mlijeka,ostalo mlijeko(nema puno,ali sto je preostalo)zakuhajte u serpici,kada pocme da vri,sipajte smjesu zanjaka u serpicu i mijesajte sve dok se ne zgusne...dobicete gustu kremu.
dok je jos toplo,staviti maslac izrezan na komadice...ne brinite ,maslac ce se otopiti,kada je ohladi ,dobro izraditi mixerom,dobicete finu basurnastu kremu.

Ganaz krema:


200gr tamne cokolade
500ml slatkog vrhnja za kuhanje




Vrhnje staviti u serpicu i na laganoj vatri zagrijavati,ali ne dozvoliti da provri..dodati iskidanu cokoladu i izmijesati da se istopi...potpuno ohladiti.


**Ovo treba najprvo uraditi,tako da se ohladi do slaganja torte **



Ja sam tortu slagala po svojoj zelji,vi uradite kako se vama svida.
Kao sto sam rekla ,ove biskvitepravim kao snite,tako da ih pecem u velikom plehu i presjecem na pola.

6. ožu 2015.

Pohovane mesne okruglice s jajetom

             




                  Scotch eggs,take ovdje zovu,a meni vise pase naziv,mesne okruglice ili loptice !!
Prikladan mi je recept i za nadolazece Blagdane.
dosta recepata na istu temu,kruzi netom ali
ja cu napisati kako sam ih ja pravila,a vi izaberite recept koji vama odgovara.

Potrebno je :

8 meko kuhanih jaja- kao nadjev za okruglice
2 jaja-za pohovanje
800gr mljevenog svinjskog mesa
2 zlicice sjemenki komoraca,samljeti ili zdrobiti
1 zlica senfa
soli i libera po ukusu
malo persinovog lista,vlasca-sve to sitno isjeckati
1 jaje
2 kriske svjezeg kruha-napraviti mrvice za mesnu smjesu

Za paniranje je potrebno:
jaj,mrvice,brasno..sve odokativno
ulje za przenje/oko 2 litra

  Od trazenih sastojaka napraviti mesnu smjesu.
smjesu podijeliti na 8 priblizno istih dijelova.Ostaviti na stranu,prekriveno da se ne susi meso na zraku...najbolje odloziti u frizider dok vam ne budu trebala .

Jaja skuhati oko 3 minuta,to znaci od kada voda provrije,kihati jos 3-4 minuta....ja volim malo vise kuhano ali recepta radi sam radila ovako, da mu zumanjak bude gotovo nekuhan jer ce se jos jednom prziti ,zajedno sa mesom.

Znaci ,skuhati jaja,odmah staviti u ledenu vodu da se zaustavi proces kuhanja i ostaviti da se potpuno ohlade.
Ponekada je jako tesko skinuti ljusku jajatu ali polako i ustrajno,bez nervoze,moze se uraditi ja sam zivi primjer :)

Kada imamo sve spremno,pocinjemo sa pravljenjem okruglica...ja sam svki dio mesne smjese istanjila izmedu dva komada prozirne folije,skinula jedanu foliju,stavila jaje,zatim sa onom folijom sto je ostala na dnu ,polako podizala okolo krajeve da se smjesa sastavi..kada se sastavilo,malo zavrtiti foliju da se dobije okruglica/loptica.

Uraditi isto tako i sa ostalim jajima i smjesom.

Sada smo spremni za paniranje/pohovanje !

Uliti u dublju serpu oko 2 litra ulja,zagrijati na 170C ili otprilike vi znate uobicajeno na kokoj temperaturi pohujeye meso !!
Kada je ulju zagrijano,polako zlicom spustiti u zagrijano ulje ,onoliko okruglica koliko moze stati a da se ne dodiruju ,kako bi se okretale i ravnomjerno przile.





Kada dobiju zlatno-zutu boju,gotove su..na zalost nisam vremenski pratila koliko sam ih ja przila.

Przene odlagati na papirni ubrus/salvetu.


Servirati toplo ili hladno,jednako je ukusno i jedno i drugo.
Kao hladno jelo uz to pase salata od rotkvice a za toplo neki umak koji vi volite,ja volim hren,ali posto ne mogu da ga nadem,napravim si bijeli umak u koji dodam malo hrena iz teglice.

4. ožu 2015.

Licka pita



            Za one koji vole jednostavne,izdasne ,ukusne kolace.
Ovo bi uz malo vise kreme i divne dekoracije mogla biti velika ,socna torta jer sam kolac je dosta socan,ne zapinje u grlu kada se jede.
Napravljen od namirnica koje pretezno imamo kuci.


Napraviti 2 biskvitna tijesta,crno i bijelo/zuto.
Za 1. tijesto je potrebno:
3 jaja-odvojiti bjelanjak od zumanjak

150gr secera
1 limun,narendana korica limuna i sok
200gr brasna
1/2 vrecice praska za pecivo ili jedna zlicica
100ml mlijeka
100ml ulja
**ja sam napunila casu (250ml)pola ulje,dopunila s mlijekom*
Jaja odvojiti,umutiti najprije bjelanjke,zatim u drugoj posudi umutiti zumanjke i secer..dodati narendanu limunovu koricu ,a sok iscjediti.
sipati ulje i mlijeko.
Brasno prosijati s praskom za pecivo,pa dodati u smjesu.
dodati ulupani snijeg od bjelanjaka i lagano rucno umijesati kuhacom u smjesu.
Istresti u papirom postavljenu tepsiju/32x24/to je moja tepsija,vi ,uzmite srednje velicine ,onu sto pravite rolat.
Peci na 200C oko 20-ak minuta.
Sada pravimo 2-o biskvitno tijesto ,na isti nacin:

3 jaja,
150gr secera
200gr brasna
1/2 vrecice praska za pecivo ili 1 zlicica
100ml mlijeka
100ml ulja 2-3 zlice kakaa


Ponovo odvojiti jaja,umutiti cvrst snijeg..izmixati zumanje i secer,dodati ulje,mlijeko,prosijano brasno s praskom za pecivo i kakaom..na kraju umijesati cvrsto ulupan snijeg od bjelanjak.
Istresti u iste velicine tepsiju..mozete koristiti istu tepsiju ,samo ne zaboravite izvaditi prvi biskvit smile emoticon
Peci na 200C oko 20 minuta.
Ohladiti biskvite i presjeci vodoravno,da se dobiju 2 bijela i 2 crna biskvita..
filovati kremom 
700ml mlijeka

120gr brasna(ja stavim 3zlice gustina ,a ostalo obicno brasno)
250gr secera
250gr maslaca
2 vanilin secera
limunovog soka,ako volite taj okus

Skuhati kao puding..odvojiti malo mlijeka u koje razmutite brasno..ostalo mlijeko u serpi stavite kuhati..kada zakuha,sipati razmuceno ,bez grudvica,brasno..mijesati dok se ne zgusne..skloniti s vatre i u jos vruce umijesati maslac....ohladiti.
Ohladeno umutiti dobro da se dobije lagana krema..dodati limun ako volite i filovati biskvite.
Nafilovan kolac ostaviti par sati kako bi biskviti pokupili vlaznost iz fila i omekanili..time se krema jos vise zgusne ,biskviti omekane,a kolac je lako rezati.


Po zelji preliti cokoladnom glazurom ili secerom u prahu.
ako prelivate cokoladu,ja koristim 200gr tamne cokolade za kuhanje+4 zlice ulja,a kolac o