1. lis 2016.

Punjene lignje

Za ljubitelje morske hrane.



Punjene lignje:

500g ocicsenih lignji
1 manja glavica luka
1 cesanj cesnjaka/bijelog luka
30g susenog paradajza
100g zamrznutog spinata
1 dcl bijelog vina
2dcl jusnog temeljca
100g rize
1 svjezi paradajz
limun
sol.biber,italijanski zacin-po potrebi

   Lignje ocistiti.
Pipke i peraje isjeckati.
Na ulju prprziti sitno sjeckanu glavicu luka,protisnuti cesnjak,pa dodati isjeckane djelove lignji,suhi paradajz...prziti par minuta,zatim zaliti vinom i pustiti da vino ispari.
Dodati zacine,rizu i ostaviti na stranu.,prohladiti.

Prije punjenja,u nadjev narendajte koricu limuna....

Lignje napuniti 3/4,pricvrstiti cackalicom i sloziti u isti tiganj/tavu u kojoj se pripremao nadjev.


Ja sam imala 4 lignje,slozila sam ih u tavu na ostatak nadjeva i dodala jos 2 dcl jusnog temeljca i isjeckala paradajz.
Poklopila i ostavila da kuha na laganoj vatri 30 minuta.

Goto servirati na tanjur sa ostatkom nadjeva ,koji se skuhao i dobili smo nesto poput risota sa spinatom!


















2 komentara:

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.