27. lis 2009.

Tarts od bademom i kakaa



Zazvonio mi je telefom i sa druge strane zice,javio se meni uvijek dragi glas..teta Anna!! zena koja mi je bila pri ruci uvije i svugdje u meni novoj domovini,
Upoznala sam je ovdje u australiji.
Poznavala sam je odprije,ali samo kada je dolazila u Bosnu na odmor i to je bilo sve..da pricu ne duzim dalje....
Ona sprema Slavu i htjela bi nesto novo od kolaca???Ima jako istancan ukus,pa nisam bas bila sigurna sta bi joj odgovaralo!!sjetim se da mi je bas ona dala jednom isjecak iz nekih novina sa receptom za tarts,jer ona nema kalup,a ja navodno vise pravim slatko ,pa cu ja to prije isprobati..eto tako se ja dala na isprobavanje kolacica i, jaaako sam zadovoljna rezultatom!!!!!

Tijesto

- 125gr brasna
- 60gr neslanog maslaca
- 1 zlica secera u prahu
- 1 zlica limunovog soka

Nadjev
- 1 jaje
- 90gr secera(finog sitnog)
- 2 zlice kakaa u prahu
- 90gr badema(mljevenog)
- 3 zlice vrhnja-za kuhanje
- 3zlice dema od marelice
- 18 badema(cijelih,oljustenih od kozice)
- secer u prahu-za posipanje

Priprema
Napraviti tijesto,rucno ili pomocu kuhinjskog pomagala .

Razviti tijesto izmedu dva papira za pecenje,pa vaditi krugove(7cm),i puniti kalup za tarts ili male muffins.



Otaviti ih u frizider 20-etak minuta.

Umutiti jaje sa secerom da dobije finu svijetlu boju,prosijati kakao,pa tupom stranom noza lagano mijesati.
Dodati mljeveni badem i isto tako sve izmijesati.

Izvaditi kalup iz frizidera,pa na sredinu svakog tarta,staviti malo dema od marelice,popuniti smjesom badema i kakaoa,te na vrh staviti po jedan cijeli badem !!

Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C oko15 minuta.

Ostaviti ih u kalupu jos 5 minuta(da bi se nadjev stisnuo i nece
pucati kada se vade ),zatim ih izvaditi i ohladiti.



Posuti ih secerom u prahu i posluziti !!

25. lis 2009.

Pogacice



Jednostavno za pripremu,a jako dobro dode uz jela "sa zlicom",posebno kada su tople,pa jos dodate nesto sto ce Vas obradovati svakim grizom ove pogacice !!:))

OSNOVNO TIJESTO

Priprema

- 2 solje brasna+1/2 praska za pecivo
- 1zlicica soli
- 60gr margarina(maslaca)
- 3/4 solje kiselog mlijeka(buttermilk)

dodaci
suhi paradajz iz ulja,bosiljak,ruzmarin,maslinke


Zagrijete rernu na 200C
Rucno ili pomocu multipraktika napravite tijesto od datih namirnica.

Ako hocete slatke pogacice dodajte secer,za slane jos malo soli !!

Tijesto razvaljati na 2cm debljine,pa rezati oblike po volji.

Premazati mlijekom i staviti peci,12-15 minuta,na 200c

Servirati tople !!

Na osnovno tijesto,ja sam dodala 2 zlice sjeckanog paradajza iz ulja(osjedila ulje)1 zlicicu susenog bosiljka,svjezi bosiljak je puno ljepsi !!

Razvila tijesto u cetverokut,pa rezala na 12 komada.



Umijesto buttermilk,ja sam koristila jogurt i mlijeko,od njih sam napravila kolicinu koja mi treba u receptu !!

casa=250ml

21. lis 2009.

Truffles od bijele cokolade i pistacija,peperminta,toffee....




OSNOVNI RECEPT ZA TRUFFLES
- 200gr tamne cokolade (dobrog kvaliteta)
- 1/3 case slatkog vrhnja(za kuhanje)
- 1/4 case kakaa


(casa=250mL)

1. Truffles od bijele cokolade i pistacija
- 180gr bijele cokolade
- 1/3 case slatke pavlake
- par kapi vanila extrakta
- 1/2 case pistacija (grubo mljevenih)
- 100gr bijele cokolade-glazura
2. Peppermint truffles
- 1/4 slatke pavlake
- 400gr tamne cokolade(od toga 200gr za glazuru)
- 2 zlice likera od peperminta/extrakt
- 2×35gr biskvit sa okusom peperminta
- 50gr bijele cokolade-za ukrasavanje


3. Toffee truffles
- 140gr tvrdih bombona(Werther’s)ili sl.
- 400gr mlijecne cokolade(za kuhanje),
od toga je 200gr za glazuru
- 1/3 caseslatke pavlake
- malo extrakta od vanile
- 50gr tamne cokolade-za ukrasavanje

Priprema1.truffles od bijele cokolade i pistacija
Na pari otopiti cokoladu i vrhnje,zatim dodati pistacije.

Ostaviti u hladnjak da se stegne,pa praviti
okruglice/loptice,
ponovo ih vratiti u hladnjak ili zamrzivac(5min.)
dok,nad
parom,u drugoj posudi,otopimo cokoladu(100gr),pa
ih umacemo u otopljenu cokoladu i slazemo na tacnu/zicu
da se osuse.

2.PEPPERMINT TRUFFLES

Vrhnje i cokoladu otopiti na pari,umijesati izmrvljeni biskvit,dodatiliker/extrakt,pa ostaviti u hladnjak da se
stegne.

Praviti okruglice,umakati u ostatak(200gr)otopljene cokolade,
stavljati na tacnu da se prosuse.
Prosusene ukrasiti otopljenom bijelom cokoladom.
Dobro ohladiti ,pa jesti.



3.TOFFEE TRUFFLES

140 gr tvrdih bombona samljeti,pa dodati u
200gr mlijecne cokolade i 1/3 slatke pavlake,
staviti na paru,sve fino otopiti i sjediniti.
Ostaviti u hladnjak da se stegnr pa praviti okruglice
koje umacete u ostatak otopljene cokolade.
Ukrasite bijelom cokoladom.
dobro ohladiti prije posluzenja.

Napomena
sve se svodi na to da se cokolada i vrhnje moraju dobro sjediniti,ohladiti,da bi se lakse oblikovalr okruglice/bombice..
ako se omekane ponovo ih stavite na hladno(moze i u zamrzivac na 5 min.)tako ce ljepse ostajati cokoladna glazura na njima i brze ce se susiti,jer kad ih hladne uronite u toplu cokoladu,cokolada se automatski susi…vidjet cete..
Dobije se 20 – 25 komada.

18. lis 2009.

Zalogaji od lososa



Nismo bas ljubitelji ribe.Nije nam bila toliko dostupna kada smo bili u svojoj zemlji,sada imamo vise mogucnosti,vise izbora,ali svejedno samo nesto od toga je prihvaceno i rado se priprema u nasem domu ..!!

Sastojci
- 200gr salmon(losos)
- 200gr ricotta sira
- 1 zlicica kapara
- 1/2 zlicice hrena(paste)
- 2 jaja
- lisnato tijesto(kod mene 4 lista,takvo pakovanje)
- 1zlica kopar/mirodija(isjeckati)
- limun

Priprema

Lisnato tijesto isjeci na zeljene kocke!!
Zavisi koliko velike zalogaje hocete ??

U zdjeli izmijesati 2-3 komadica lososa,isjeckanog,sa kaparima,
koje takoder treba isjeckati,malo kopra i dodati sir,jaja,hren.

Sve izmijesati i stavljati na svaku kocku lisnatog tijesta,po
1 zlicu nadjeva,spojiti krajeve tijesta ,staviti u predhodno


zagrijanu pecnicu da se peku na 220C,oko 15 minuta
Pecene,prohladiti,pa ukrasiti ostatkom lososa(koji nismo isjeckali),

komadicem limuna i malo svjezeg kopra

16. lis 2009.

Punjeni patlidzan u paradaj sosu






Evo jos jednog recepta,koji svako pravi na svoj nacin!!
Bilo koji nacin da odaberem,meni se svida,ali ovaj mi je najbolji jer jako volim paradajz..
Odrasla sam u porodici gdje se spremalo jako puno zimnice.Dok su neka djeca pila kupovne sokove,ja sam uzivala u domacem soku od paradajza..to je ustvari bio kuhani sos,koji je mama dodavala u hranu,zatim salata,nije mi trebao nikakav dresing,bilo je tako ukusno i fino,pa valjda odatle ta ljubav prema "crvenim" umacima/sosevima !!!

potrebno je

- 2 patlidzana
- 4 zlice maslinovog ulja
- 4 cenja cesnjaka
- 1/2 case persuna(sjeckanog)
- 2 zlice origana
- 4 paradajza/paprika
- topljeni sir
- soli,bibera-po potrebi
- 1/2 kg mljevenog mesa(po zelji)

Priprema

Patlidzane oprati i posusiti.
rasijeci ih po duzini,pa sredinu izvaditi i ostaviti u zdjelu.
Malo ih posoliti i ostaviti10-ak minuta,zatim ih premazati uljem(kistom)i staviti peci u zagrijanu rernu na 200C dik ne omekane(15-20minuta)



U meduvremenu na preostalom ulju isprziti isjeckani luk,da dobije finu zlatno-zutu boju,dodati cesnjak,samo da zamirisi,zatim dodati meso od patlidzana( koje smo ostavili u zdjeli!),sve prziti oko 5 minta,pa dodati mljeveno meso,paradajz/papriku,zacine…pustiti da sve lagano kuha,dok se patlidzan ispece.

Izvaditi patlidzan iz rerne,pa napuniti nadjevom.



U istu ili drugu posudu/tepsiju,sloziti sloj paradajz sosa
na no sloziti napunjene patlidzane ,pa na svaki patlidzan dodati zlicu sosa,poslagati komadice sira i preko sira snite paradajza,posoliti,pobiberiti,posuti malo origana i staviti ponovo u rernu da se pece,oko30 minuta,na 200C



PARADAJZ SOS/UMAK



Sastojci-

8 zlica maslinovog ulja
- 2 cenja cesnjaka/bijelog luka
- 1 zlica origana
- 1 zlica bosiljka
- 800gr svjezeg paradajza ILI iz konzerve
- 1 glavica luka
- 1 zeleni dio(pero,drska)celera
- morka so,svjeze mljeveni crni biber
- 1 zlica secera

Priprema

Na ulju dinstati sitno isjeckani luk,pa kada pocme mijenjati boju,
dodati sitno sjeckan celer,prziti par minuta,pa dodati cesnjak,
prziti 1 minut,zatim dodati paradajz,...
smanjiti temperaturu,te pustiti da polako kuha.

Dodati zacine i secer!


Ako zelite, sos mozete izblendati u jako fin sos,a

ako zelite namaz,morate ga vise ukuhati na umjerenoj temperaturi !!
ja koristim suhe zacine,ali ih rado

12. lis 2009.

Slani kolac





Kada u kuci imate male probirljivce,onda morate da se domisljate kako im dati povrce koje oni bas ne vole puno...,ali koja djeca danasnje generacije vole,kad imaju na pretek slatkisa i junk hrane,svuda oko sebe ..??
Evo jednog od nacina kako ja napravim tzv."slani kolac"!!

Potrebno je

2 tikvice,250-300gr
- 1 mrkva,oko 200gr
- 5 jaja
- 1 casa brasna
- 1/2 case palente
- 1 zlicica praska za pecivo
- 1/2 case jogurta
- 1 casa vrhnja za kuhanje(najveci% masnoce)
- 100gr suhovine(vrat,slaninica ili neka salama,peceno meso,..)
- mali paradajzici(10-12)
- 150-20 gr sira,svjezi kravlji ili feta,ovcji,..
- zacini po zelji i persunovog/celerovog lisca-sjeckanog

Priprema

U dublju zdjelu staviti izrendane tikvice,mrkvu,
brasno,suhovinu,
isjeckano lisce od percuna i celera,dodati
malo vise od pola,sira,..ostatak sacuvati za odozgo!!

Sve lagano izmijesati da se brasno rasporedi izmedu povrca
U dublju serpicu staviti mokre sastojke,pa preliti preko suhih i

napraviti smjesu koja je malo gusca nego za palacinke.
Sve istresti u podmazan pleh(posuti palentu,da bude hrskav
okolo kad se ispece),ili obloziti papirom za pecenje !!

Odozgo staviti presjecene paradajze,tako da rezana strana dode gore,rasporediti preostali sir(ako ga ne zaboravite!!)i staviti peci
u predhodno zagrijanu pecnicu, na 170C oko 50 min.

Peceni kolac pustiti 10 minuta da se prohladi,pa ga isjeci i servirati !!
Zacine dodajete po zelji,ali ako koristite fetu,imajte na umu da je dosta slana
,pa ne treba soliti !!



Casa=250ml
Tepsija/lim=20×30cm

8. lis 2009.

Trokuti sa okusom narance





Poslastica koja se ne mora peci,a jako finog okusa,spoj,cokolade i narance..:))
Zahvaljujem se Anarad,koja mi je poslala kalup za ovu divnu poslasticu !!

Potrebno je:
- 200gr secera
- vode,samo da pokrije secer(oko 100ml)
- 150gr mljevenih oraha
- 150gr zele bombona(isjeckati)
- 50gr badema (u listicima)
- 1naranca(korica i malo soka)
- 50gr topljene cokolade

Priprema

Uspinovati secer,kao za slatko(bude puno mjehurica),
skloniti sa sporeta,dodati cokoladu

brzo mijesati da se otopi,vratiti na sporet,
dodati sve ostale namirnice.

Prozirnu foliju staviti u kalup,trokutastog oblika,
pa popuniti smjesom,sto smo je napravili,ostaviti par sati
na hladno,dase stegne,

fino izrezati na trokutice i posluziti..!!



ako je smjesa previse gusta,dodajte jos malo soka od narance
ili ako je rijetka,jos oraha ili cokolade(moze kakao u prahu)


Pomocu ovih kalupa sam pravila i meni jako fine Masaterine "sarice":http://receptiizmojebiljeznice.blogspot.com/2009/05/sarici-trobojna-kokos-rolada.html !!

6. lis 2009.

Ruzine kocke


Ovo je
takoder jedan od izdasnih kolaca,dobrodosao kad imate u kuci
odrasle koji vole dosta slatko:))
Zuti biskvit
- 4 jaja
- 260gr secera
- 100ml ulja
- 100ml mlijeka
- 260gr brasna
- 1 prasak za pecivo

Bijeli biskvit

- 8 bjelanjaka
- 8 zlica secera
- 2 zlice ulja
- 3 zlice oraha
- 8 zlica brasna
- 5 zlica mlijeka

Zuta krema

- 8 zumanjaka
- 200gr secera u prahu
- sok od 1-e narance
- 200gr maslaca

Bijela krema

- 500ml mlijeka
- 5 zlica brasna
- 200gr maslaca

Cokoladna glazura
- 200gr cokolade
- 2-3 zlice ulja

Priprema


Zuti biskvit

-Pjenasto umutiti zumanjke sa secerom,postepeno
dodavajuci ulje i mlijeko.
Na kraju lagano umijesati brasno pomijesano sa praskom za pecivo i snijeg od bjelanjaka.

Bijeli biskvit
-Bijelanjke istuci sa secerom,dodati ulje,mljevene
orahe i brasno
Peceni biskvit preliti sa mlijekom.

Zuta krema
Zumanjke umutiti sa secerom na pari,u ohladeno dodati maslac i sok od narance.

Bijela krema
Skuhati kremu od brasna i mlijeka,ohladiti,pa dodati
dobro izraden maslac.

Cokoladna glazura
Cokoladu otopiti na pari,dodati ulje,pa premazati kolac.

4. lis 2009.

Svinjetina u umaku od kapara




Moji recepti su raznoliki..ali dosta prevladava meso,jer svi volimo meso....zastupljene su sve vrste,ali ja se nekako uvijek prihvatim svinjskog mesa..
Kad se provede 17 god.sa roditeljima i svake godine prisustvujete "kolinju',tada jednostavno ostane nesto sto se uvijek pamti..to je bila zimska hrana,pored graha,kiselog kupusa i krumpira..suho meso !!! uvijek mi se smijesak stvori na licu,kad se samo sjetim susare i mesa u njoj..:))
Vidite o cemu razmislja onaj koji voli da jede !!??:))

potrebno je - 4 svinjska kotleta(bez kostiju-kare))
- 50gr brasna
- maslinovo ulje,sol,biber
- 20gr maslaca
- 1 limun-samo sok
- 2 zlice kapara
- 250ml povrtne juhe(vode)

Priprema
Meso posusiti ubrusom i zaciniti sa soli i biberom.
Uvaljati u brasno istaviti peci.

Peci sa obje strane,peceno odloziti na tanjur i
pokriti folijom.

U istu tavu,u kojoj se peko meso,dodati
maslac i ostatak brasna,pa lagano prziti 2-3 minuta,zatim
dodati povrtnu juhu ili vodu,pustiti da umak ukuha,do vama
zeljene gustine.

ako zelite vise umaka dodajete vise brasna,onosno juhe(vode).
Po zelji mozete umak procjediti,pa zatim dodati iscjeden limunov sok i kapare.
Pustiti da se sve prozme,pa preliti preko kotleta.

Kotlete sluziti na prepecenom kruhu,prelivene umakom uz salatu po zelji !!
Dobar tek !!

1. lis 2009.

Salata od sparoga,sira i paradajza




Ljepota i ukus ove salate mora se zabiljeziti...

Potrebno je
2 zlice bijelog vinskog octa
3 zlice maslinovog ulja
1/2 male zlicice senfa(Dijon)
sol,biber,po potrebi

125gr cream sira(Philadeldhija)
125gr manjih paradajzica(moze roma)
oko400gr sparoga


Cream sir isjeci pazljivo na kockice,paradjzice,prepoloviti.
Staviti u tepsiju,oblozenu papirom za pecenje,poprskati sa mjesavinom ulja,octa i senfa,pa staviti peci na 180C,15-20minuta.

Sparoge kratko skuhati(blansirati)u vodi,pa ih brzo staviti u ledenu vodu,
da bi sacuvale svoju boju!!



Na tanjur sloziti sparoge,preko sir i paradajz,pa preliti umakom od octa,ulja i senfa.
posluziti u domaci kruh i vino !!