19. ožu 2011.

Riblja corba,riba ...

_DSC0484

Corba/supa sa dosta povrca,zdrava je i hranjiva,ako zelite da upotpunite rucak,napravite domaci kruh ili pogacu !!!

_DSC0551

Potrebno je:

2zlice maslinovog ulja
1 glavica luka
2 cesnja cesnjaka
2 zelena struka/drske celera
1 mrkva
2 krompira
1 lovorov list
1/2 zlicice,bosiljka i majcine dusice-zacini
(a moze i vise)
400gr paradajza-iz konzerve
(rezanog na kockice)
500ml ribljeg ili povrtnog temeljca
1 tikvica
400gr ribe(bez kostiju)
(dodati vrstu ribe koju volite/imate)
persunovog lista
tabasco sosa-ako zelite ljuto!

Zagrijati ulje u serpi i dodati luk ,koji sitno isjeckate.
Protisnuti cesnjak,zatim ostalo povrce rezano na kockice,celer,mrkvu i kuhati dok ne omekani.

Dodati krompir(rezan na kockice0,lovorov list,zacine(bosiljak,majcinu dusicu),paradajza,koji je vec izrezan u konzervi,temeljac,tikvicu i 250ml vode.
Pustiti da zakuha.Smanjiti jacinu ringle i lagano kuhati 15-estak minuta,da svo povrce bude mekano.

Dodati komade ribe i dalje kuhati na laganoj vatri,da se riba skuha.
Posuti sa isjeckanim perinom i dodati Tabasco ako volite ljuto.


Peceni losos i salata od Quinoe

Losos ispeci na uobicajen nacin,malo posoliti i pobiberiti,zatim ispeci na zagrijanoj tavi uz sasvim malo ulja???ili nimalo,zavisi kakvu tavu koristite.
Pecen preliti sa malo limunovog soka.

_DSC0481

Salata od Quinoe

1 casa(250ml) Quinoe
2 case vode
saol
1 mrkva,ocistiti i izrendati
1 crvena paprika -sitno isjeckati
1 krastavac-sitno isjeckati
mladog luka-po zelji
persuna-po zelji
limun,izrendati koricu,zatim iscjediti sok
maslinovo ulje,sol,biber

Quinou izaprati hladnom vodom,zatim skuhati.
U meduvremenu isjeckati povrce i zaciniti sa limunovim sokom ,maslinovim uljem soli i biberom,pa u tu istu zdjelu ,gdje se nalazi povrce dodati skuhanu quinou.

Posluziti sa pecenom ribom.

_DSC0502

Posto smo jeli dosta ribe,malo da se zasladimo sa Slavonskim buhtlama

2011-03-16 001

Tako su pravili moji u kuci,mama,sestra..pa eto i ja !!:)

500gr brasna
14gr suhog kvasca/germe
3 zumanjka
80gr maslaca/margarina
80gr secera + vanilin-secer
sok i korica od limuna
oko 3 dcl mlijeka


Prosijati brasno u zdjelu,pa dodati suhi kvasac,secer,maslac,mlijeko(toplo)
izrendati limunovu koricu i dodati zumanjke ,pa sve umutiti mixerom,sa spiralnim nastavcima :)

Istu zdjelu malo namazati uljem po stranicama ,prekriti prozirnom folijom imostaviti na toplom mijestu da se poveca volumen.
Istresti tijesto na radnu povrsinu,razviti u kvadrat i izrezati priblizno jednake kvadrate,koje napunite filom po zelji.

Skupiti svaki kvadrat tijesta u mali "zavezljaj" i sasatvljeni dio poloziti u tepsiju koju malo premazete masnocom.

Prekriti ponovo prozirnom folijo i pustiti jos 15-20 minuta da tijesto naraste ..staviti peci u zagrijanu rernu na 200C oko 25-30 minuta.

Secer u prahu otopiti u malo vode i jos tople buhtle prliti sa secernom otopinom ili samo poseceriti prah secerom.

Broj komentara: 9:

  1. Kad vidim ovako divne slike odmah poželim to skuhati :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mirjana, jel mogu ja da se preselim kod tebe. Nema ni jednog recepta koji mi se ne sviđa, a jednog dana za nekih dvadeset godina nadam se da ću moći barem upola koliko i ti ovako dobro da kuvam, a ponajviše da kombinujem namirnice.
    Nije samo stvar u dobrom jelu, već je kod tebe svako jelo praćeno savršenom kombinacijom priloga, što ja još ne uspevam da postignem. Ova salata mi je savršena.

    OdgovoriIzbriši
  3. ne znam što bih ovdje izdvojila, sve mi je jedno bolje od drugoga i prekrasno izgleda! Super riblji ručak, delicija. A i buhtlice su odlične !

    OdgovoriIzbriši
  4. Te felicito, me encanta TODO lo que haces!!

    Tienes un blog, fantástico.

    un besazo y gracias por tu felicitación de cumple!

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga moja Slavonko MIRJANA(Ruza123). Pa kad nam ode tako daleko, možemo samo da žalimo i s nostalgijom gledamo u ove prekrasne delicije koje nam predstavljaš. Sve ljepo, ljepše, najljepše. Šta reći .... sve pohvale. Ne znam šta bi prije probala, uh !

    OdgovoriIzbriši
  6. Šta reći, draga moja Slavonko, prekrasno !

    OdgovoriIzbriši
  7. Grcias Isabel,your's blog is "fantastico" to <3!!:)

    Draga Marija,ima nas svuda po bijelom Svijetu,takva mi je sudbina,ali jednog dana ....nikad se ne zna,do tada cuvaj nasu Slavoniju !!!!:)

    OdgovoriIzbriši