29. ožu 2012.

Cheesecake

021
Malo neobican kolac,zar ne ??
Nije kolac ali je zato divna,brza poslastica koja nimalo ne zaostaje okusom pravog kolaca sa sirom.
Potrebno je:
250gr krem sira
190ml zasladenog kondenziranog mlijeka
100ml vrhnja za kuhanje
korica od 1-og limuna + sok
Amaretti keksici
U zdjelu staviti krem sir i dobro ga umutiti,dodati zasladeno kond.mlijeko i dalje mutiti da se dobije glatka krema.
Vrhnje ulupati u slag ,pa ga rucno dodati i spojiti s kremom.Dodati rendanu koricu limuna,zatim iscjediti sok koji takoder dodamo u kremu.
024
Keksice usitniti.
U case ili zdjelice slagati red keksica,pa red kreme.
Ohladiti i posluziti.
007

26. ožu 2012.

Slani Tart





Tart s paradajzom i feta sirom
tijesto
200gr brasna
110gr hladnog maslaca
4 zlice narendanog sira(cheder)
3 zlice hladne vode
1 zlica suhog origana
U procesor staviti brasno,suhi origano,hladni na kockice izrezan maslac i pulsirati da se dobiju mrvice..polako dodavati vodu,stalno pulsirajuci da se formira tijesto.

Dobiveno tijesto formiratiti u disk,zamotati u prozirnu foliju i ostaviti 20-ak minuta u frizider.

Pripremiti fil/NADJEV
5 kom.roma paradajza
(moze i obicni ali je ovaj sladeg okusa)
150gr marinirane fete u kockicama
1 zlicica cesnjaka u granulama
4 zlice maslinovog ulja
2 zlice svjeze sjeckanog bosiljka
1 zlica rendanog parmezana
1 zlica krusnih mrvica

Ohladeno tijesto podijeliti na pola,pa svki dio rastanjiti u krugove oko23cm,zavisi od vas koliko zelite da tijesto bude debelo...

Na svaki krug rasporediti mijesavinu mrvica i parmezana,ali paziti da 2 prsta od kraja tijesto ostane cisto!!

Paradajz isjeci na snite,zatim ga sloziti u krug preko mrvica,tako da se na krajevima preklapaju..odozgo staviti mariniranu fetu i listice bosiljka.

2012-03-264


Sada polako dignuti okolo tijesto sve u krug da se formira tart.


Ivice tijesta premazati maslinovim uljem.
Ako zelite pospite tijesto s malo susama i prostalo ulje samo pokapajte po paradajzu.
Stavite peci u predhodno zagrijanu rernu na 180c oko 30 minuta.




Servirati uz salatu.

25. ožu 2012.

Kolac s kruskom

046
Trebao je biti okrugli veliki kolac s kruskama ali ....imala sam puno krusaka koje sam trebala iskoristiti iako ih jako puno jedem svejednodno ih nisam mogla sve pojesti,pa su zavrsile ovako u malim pojedinacnim kolacicima.
Za veliki kolac je potrebno:
185gr maslaca
200gr smedeg secera
2 zlicice vanila esencije
3jaja
125gr mljevenih pecan oraha
340gr brasna
! prasak za pecivo
185ml mlijeka
2 zrele kruske
3 zlice djema od marelice
Zagrijati rernu na 180C.
Pripremiti kalup za kolac(promjera23cm),koji lagano premazete uljem i pobrasnite ili samo stavite papir za pecenje.
U dublju zdjelu staviti maslac,secer,vanila esenciju i mixati dok se ne zapjeni smjesa.
Dodavati jedno po jedno jaje i mlijeko.
2012-03-263
Na kraju lagano,rucno umijesati brasno s praskom za pecivo i mljevene orahe.
sve izmijesati da ne ostane nigdje brasna u smjesi.
Istresti smjesu u pripremljen kalup,poravnati povrsinu.
Kruske oguliti ,odstraniti sjemne i isjeci na snite.
Isjecene kruske poslagati u krug po povrsini kolaca.
staviti peci u predhodno zagrijanu rernu.
Peci kolac oko 50 minuta..za sigurnost provjeriti na strai isproban nacin..cackalicom,ako na drvcetu ima tijesta kada ga izvadite iz kolaca,treba jos peci,ako je suho,izvaditi kolac.
Zagrijati djem od marelice i njime premazati kolac odozgo.
Pustiti kolac da malo stane.
**Kolac se moze posluziti topao uz sladoled ili hladan uz salicu caja ili kave !!
039
Ako zelite male kolace kao moji mna slici,tada kruske ogulice,prokuhate par minuta u zasladenoj vodi s limunom ,samo da malo omekanu. i svaku stavite u sredinu kolaca .

15. ožu 2012.

Piletina punjena rizom

Nista neobicno,samo jos jedna od ideja kako napraviti jelo malo drugacije ali da se ne udaljim od klasicnog nacina pripreme,jer ne znam kako ce biti prihvatljivo od strane ukucana.

Imala sam vremena pa sam napravila dvije vrste jela od iste vrste mesa..piletina ovako ili onako,no uvijek prode s najboljom ocjenom.

_DSC0040


PILETINA PUNJENA RIZOM
2 zlice ulja
1/2 glavice lika
1 salica (od 250ml) kuhane rize
2 zlice sjeckanog paradajza
(suhog iz ulja)
2 zlice listova bosiljak
50gr feta sira
4 pileca filea/bijelo meso
4 lista "filo pastry"
(kore za pitu)
Na ulju dinstati luk,zatim ga dodati u zdjelu gdje smo stavili kuhanu rizu,isjeckani suhi paradajz iz ulja i bosiljak.

Izmrviti feta sir,dodati zacine i sve izmijesati da se mirisi prozmu.Staviti na stranu dok pripremite meso.

Svaki file rasjeci kao za sniclu i lagano potuci baticem za meso(stavite najlon vrecicu preko da ne prsce meso okolo),staviti nadjev na jednu stranu i zamotati meso kao rolat.


2012-03-13

Dva lista filo pastry /kore za pitu,premazati sa malo ulja i na njih poloziti meso koje smo savili ,pa fino preklopiti strane listova tijesta ,te staviti u posudu u kojoj ce se peci tako da donja strana ,tamo gdje se listovi preklapaju bude na dnu.

_DSC0012

Premazati malo uljem i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C oko 25 minuta.


_DSC0036

PILETINA U KREMASTOM UMAKU

4 pileca filea
4 snite sunkarice salame
1 zlicica tarragona/zmijina trava
2 zlice bosiljka
50gr oraha
1/2 glavice luka
2 zlice ricotta sira/kravlji sir
sol,biber
200ml kokosjeg/povrtnog temeljca
200ml vrhnja za kuhanje
1 zlicica gustina
saffron -ako imate
2 zlice maslinovog ulja

Pilece meso rastanjiti na oblik sniocle,posoliti i pobiberiti.

Luk usitniti i proprziti na ulju,zatim...sloziti po snitu sunkarice na svaki rastanjeni komad mesa,preko staviti nadjev koji napravimo od sira,bosiljka,oraha i luka.

Savijemo ,zatvorimo sniclu cackalicom ili drvrnim raznjicem.

Na zagrijanom ulju (u istoj tavi gdje se przio luk0 popecemo pilece rolnice s jedne i s druge strane.

Dodamo tekucinu/poileci ili povrtni temeljac i vrhnje i pyustimo da lagano kuha oko 15 -est minuta.

Razmutimo gustin sa malo temeljcaa ili vode i sipamo u tavu gdje je meso...pustimo da se umak zgusne.
_DSC0033


* ako zelite gusci umak,dodajte vise gustina.

Meso sloziti na tanjur i preliti umakom koji uobicajeno,procijedite da bude lijep svilenkast..ja to nisam uradila jer moji vole da imaju i one komadice mesa u umaku koji se raspadnu prilikom kuhanja.

14. ožu 2012.

_DSC0070

Volim kikiriki u slanim jelima i salatama ali ne bas u slasticama jer mi jednostavno nisu nesto...nisu mi slastica koju ja pojedem zbog slatkoce,nego onako uz caj mogu da produ ali djeca,eee oni su "otkaceni' za kombinacijom kikirikija,cokolade,pa i banana ako ima ,odlicno.

Evo jedan recept za muffinse koji ma ase moze dodati bijela i crna coklada(kapljice ili sijeckani blok cokolade),banana..ovaj na slici je bas takav !!!!

Kikiriki muffinsi

250gr brasna+1 zlicica praska za pecivo
80gr smedeg secera
265gr lomljene cokolade
1jaje
250gr maslac od kikirikija
2 zlice dema od jagode
60gr maslaca
185ml mlijeka


_DSC0055

Pripremiti kalupe za muffins.

Zagrijati rernu na 180c.
U dublju zdjelu staviti brasno s praskom za pecivo, cokoladom i secerom.

U drugoj posudi/serpici otopiti maslac, djem, maslac od kikirikija i mlijeko.

_DSC0065

Spojiti suhe i mokre sastojke uz najmanje mijesanja sto oze ,jer tako cemo izbjeci da nam muffinsi ne budu "gumenasti".

Sve lagano spojiti i zlicom punitikalupe za muffins.

Staviti peci na 180c oko 20minuta.

Govedi gulas

_DSC0060





Govedi gulas

700 gr govedine bez kostiju,
1 glavicaluka,
4 zlice ulja
1 zlica mljevene crvene paprike
soli, po ukusu
1-2 zlice brašna
300ml ukuhane paradajza
(pasirani gusti kuhani paradajz)
150ml vina.


Priprema:

Govede meso bez kostiju od vrata ili plecki izrezati na kocke veličine 3 cm. Luk sitno isjeckati i staviti pirjati na masnocu,pa kada luk pozuti/uvene dodati meso i polagano pirjati u vlastitom soku.

Po potrebi povremeno dodati nekoliko kapi vode i vina. Omeksalom mesu dodati ukuhani paradajz, posuti paprikom, brasnom i nadoliti tekucinom na prekrije meso.

_DSC0056




Pirjati desetak minuta da meso sasvim omeksa i dobijete fini ne previse gust umak/sos.


_DSC0061



Uz gulas posluziti tjesteninu,njoke ili palentu.

7. ožu 2012.

Cannelloni s tunom

Ukusan i hranjiv obrok,posluzen uz dosta salate,moze biti divan rucak ili vecera.

_DSC0056


Cannelonni s tunom
umak
40gr maslaca
2 zlice brasna
700ml toplov mlijeka
100gr tvrdog,topivog sira
1 zlica senfa sa sjemenkama

nadjev
500gr ricotta sira
425 gr konzerva tune
svezanj persuna
2 zlice vlasca /luka
1 jaje
svjeze mljeveni biber,soli
svjezi listovi za lazanju ili suhi kupovni cannelloni /tubice

Zagrijati maslac,dodati brasno i mijesajuci ga malo proprziti ,te zaliti tolim mlijekom..mijesati stalno da ne zagori.
Kada se umak zgusnuo,dodati senf i tvrdi sir.
Ostaviti na stranu dok napunite cannellone.

Ja koristim suhe tubice za cannellone ,samo ih napunim mijesavinom

sira,tune(ocijedene od vode ili ulja),persunovog lista i dodam zacine po ukusu.

_DSC0048

U vatrostalnu/keramicnu posudu sipati oko 50ml vode na dno ,pa sloziti napunjene cannellone,zatim preliti bijelim umakom i pokriti folijom.

Peci pokriveno na 180C, 20minuta,zatim otkriti i jos 15-estak minuta peci otkriveno.

Posluziti uz dosta salate.

_DSC0053


**Ovako pripremljeni cannelloni se mogu zamrznuti i posluziti po potrebi kasnije.

5. ožu 2012.

Rodendan

_DSC0034

Kao i svake godine uvijek stize mamina cestitka za rodendan prva.


Vjerujte mi da se ja bas ne radujem rodendanu ,nekako sto je veca brojka to sam ja manje zainteresovana za bilo kakvo pominjanje istog.

Ne,ne bojim se godina ali mislim da preko 40-te vise nije interesantno slavlje,a i dodijalo mi je svake godine sebi praviti tortu.
Istina je da na kraju ja najmanje pojedem,mada mi ni to malo ne treba jer mi je kolesterol veci od mene :)ali..

Posto su svi kuci,nije fer da ih ne pocastim necim slatkim.

Ovog puta sam iskoristila recept koji mi se ucinio jako interesantan po tome sto se ne mora slagati torta,nego moze biti i kolac a i krema sama za sebe.

_DSC0025

Napravila sam dan ranije proinces krofne,odbrojila koliko mi treba da popunim kalup,a ostatak spremila u frizider u NEprozirnu kutiju,misleci ih slikati zajedno sa tortom..hoces vraga,otvorili kutiju,pojeli krofnice a ja slikala samo tortu,koju preporucam za probu,krema joj je predivna.


_DSC0035

Ja sam ugadala mojima pa sam pravila dva biskvita sa orasima i dodala cokoladu tamnu u kremu kojom sam punila princes krofne,zatim sam morala izbaciti zelatinu i dodala sam bijelu cokoladu,pa mi krema nije nacvrsce ispala ali je bila jako ukusna.


_DSC0046


Original recept-http://www.coolinarika.com/recept/ekler-torta/