23. ruj 2013.

Banana bread/muffin-gluten free




Banana bread ili banana muffin

(gluten free)


50gr suhih visanja,borovnica ili brusnica*Brusnice su meni najbolje !!
110gr maslaca
110gr sitnijeg secera

-sve dobro izmijesati u dubljoj zdjeli,pa dodati:

2 jaja,jedno po jedno i dobro izmjesati poslije svakog dodavanja.
3 vece zrele banane(da imaju tockice po kori)izgnjetici dobro vilicom prije dodavanja,sada k tome dodati 

175gr rizinog brasna

50gr skrobnog brasna
2zlicice bezglutenskog praska za pecivo
prstohvat soli

- sve rucno kuhacom izmijesati i staviti peci..sipati u kalup za kruh ili u mufens kalupe,kako zelite..peci na 180c oko 25 minuta.


English version

Banana bread

Soft,speckled bananas are best for this recipe.
The mixture also makes adorable little muffins if you cook them in individual cases.

40gr sulatanas
70gr crambrries
110gr butter,softened
110 gr caster sugar
2 large eggs,preferably free -range
3 large ripe bananas
175 gr fine rice flor
50gr cornflour
2 teaspoon gluten-free baking powder
1/2 tsp salt

*1kg loaf tin,lined with parchment paper or 12 paper muffin cases

Preheat oven to 180C.
Cream butter and sugar together until pale,light and soft.Add the eggs,one by one,and beat well between each addition.

Mash the bananas and add to the creamed mixture.Sift the rice flour,cornflour,gluten free baking powder and salt together and fold into the banana mixture. Very gently,stir in the cranberries and sultana,so that they are evenly distributed through the mixture.
Pour the mixture into the loaf tin or muffin cases and bake in the oven for about 1-1, 1/2 hours for loaf,25 minutes for the muffins,until golden on top and skewer inserted into the centre comes out clean.
Remove the loaf from the tin and cool on wire rack, muffins on a rack in their cases.



22. ruj 2013.

Bezglutenski recepti

     






     Nisam sigurna da li mi pomaze uvijek ali jesam sigurna da pomogne  na promjene vremenskih razdoblja,zasto tada ,ne znam ?

Za sada sam osjetila promjene i tegobe sa zelucem u proljece,javi se i u jesen ,no ne tako jako kao sada,kada me muci i alergija ,pa mi sve smeta,od hrane,do nezahvalnih ljudi,ali oni nemaju nikakave veze sa mojim zeludcem ili mozda imaju od njih mi je muka.....zalosno ali istinito.


Da bih malo lakse prebrodila svu tu siotuaciju  u kokoj se nadem i sebi da olaksam  ja po potrebi svoga organizma ,promijenim malo ishranu,tj. izbacim na par dana brasno,zamijenim ga bezglutenskim i  za sada se pokazalo ok.

Samo par primjera sta sam ovih dana pravila....


Prhka pita od piletine i gljiva





1.2 litra pileceg temeljca
700gr pilecih prsa/bijelo meso
*1 mjera  bezglutenkog tijesta za pite
*2 mjere gljiva u soosu
*1/2 mjere bezglutenske zaprske
1 zlica tarragona
sol,biber
jajae-za premazivanje tijesta

 Piletinu staviti kuhati u siru serpu,tako da bude meso u jednom sloju i pokriveno tekucinom.
Kuhati na laganoj vatri oko 7 minuta,ohladiti.

U meduvremenu napraviti Bezglutensko tijesto za pitu.

BEZGLUTENSKO TIJESTO ZA PITU
S ovim tijestom je malo teze raditi jer se kida,ali je jako ukusno za pite i kiseve.

Za 1 kolicinu je potrebno:

75gr rizinog brasna
75gr kukuruznog fino mljevenoh brasna
75 grkrumpirovog brasna
1 zlicica vrhom puna "xanthan gum"
prstohvat soli
150gr maslaca
1 jaje
ako je potrebno dodati vode

  Sve umijesiti rukama ,ako je potrebno dodarditi i dodati jos brasna,tijesto mora biti glatko na dodoir.
Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frizider da odmori.

Sada napraviti glive u sosu/umaku:

Ovako napravljene gljive su jako ukusne  za punjenje bezglutenskih palacinki,zatim omleta,kao sos za pastu,dodatak za paprikase,....

20gr maslaca
80gr ,manja glavica luka
225gr gljiva
sol,biber
Zlicica limunovog soka
125ml vrhnja za kuhanje
malo persunovog lista ili vlasca

 U tavi na opoljenom maslacu proprziti sitno,najsitnije isjeckan luk,kada zazuti
dodati jos malo masnoce pa proprziti nasjeckane gljive,zaciniti,dodati limunov sok i vrhnje,pustiti da se pojave mjehurici,zatim dodati 1/2 mjere bezglutenske zaprske.

Probati okus i dodati jos zacina po ukusu.










BEZGLUTENSKA zaprska

110gr maslaca
50gr skrobnog brasna
50gr rizinog brasna


 U serpu staviti isjeckan na kockice maslac i obje vrste brasna,lagano otopiti  a se brasno ravnomjerno przi na maslacu,oko 2-3 minuta

**ova se zaprska koristi i za Besamel/bijeli sos

 

..za sos je jos potrebno:

50gr maslaca
25gr skrobnog brasna
25gr rizinog brasna
sol,biber

600ml mlijeka
mala glavica luka
par zrna bibera,
celer jedna stapka
pola mrkve
lovorov list,mazuran

Napraviti zaprsku i zalivati lagano prohuhalim mlijekom koje prije dodavanja zaprsci procijedite.



PIZZA
1 zlicica secera
22ml tople vode
10gr suhog kvasca
175gr rizinog brasna
80gr krumpirovog brasna
50gr tapioca brasna
25gr mlijeka u prahu
1,1/2 zlicia bezglutenskog praska za pecivo
1 zlicica xanthan gum
1 zlicica soli
1 zlicaulje
1 jaje
  Od datih namirnica zamijesiti tijesto.pusiti da naraste,premijesiti i oblikovati picu.
Tijesto rastanjiti za picu i pokriti prozirnom folijom da naraste,zatim staviti paradajz sos i povrce odozgo,ispeci i servirati.

tijesto ce biti mozda malo ljepsljivo ali slobodno dodajte brasna da se fino oblikuje.

15. ruj 2013.

Vesnina Jevrejska bijela torta









                        Ovaj recept je zapisan kroz druzenje meni drage osobe



..upoznale se ni manje ni vise nego na Bgd aerodromu,da bilo je to vrijeme kada je svako od nas trazio izlazak iz krize i tezio boljem sutra.

Prosle su godine,jos uvijek smo tu gdje jesmo,sretni ,zadovoljni koliko to mozemo biti i opet gledamo nase bogastvo koje smo doveli sa sobom,nasu djecu koji su sada vec odrasli ljudi....

 Da uspomene nikad ne izblijede....   





Za korice je potrebno:


 10 bjelanjaka
10zlica smedeg secera
250gr mljevenih badema


Krema

10 zumanjaka

10zlica smedeg secera

250gr bijele cokolade
250gr maslaca
Izrada korica

   Bjelanca izmiksati u pjenu i postepeno dodati secer..mijesati sve dok se secer ne istopi i dobije se gusta bijela pjena.
rucno umijesati mljevene bademe.

Staviti papir za pecenje na pleh na kome cete peci koricu,moj pleh je bio 30x40cm .
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180c oko 20 minuta.

Pecenu koricu prerezati na 2x,dobicete 3 lista biskvita.

Priprema kreme

 zumanjke izmutiti sa secerom da zapjeni,zatim staviti u mikrovalnu na 2 minuta(mikrovana je 1000w)
Izvaditi ,promijesati dodati iskidanu na komadice bijelu cokoladu i ponovo vratiti 1 minut.

To je sasvim dovoljno za kremu,sada je samo malo prohladiti pa dodati izradeni maslac...sve pomijesati i premazivati slojeve torte i tortu izvana .





ILI

  • zumanjke dobro izmutiti na pari sa secerom oko 10-15 minuta,da bude krema gusta i kuhana,zatim dodati maslac i ukrasitit tortu.

1. ruj 2013.







Torta Shirley Temple 

Fina torta od cokolade i oraha/ljesnjaka


Za Kore


 12 jaja

  240gr. secera 
 5 rebara izrendane cokolade za kuhanje 
 240gr. samljevenih oraha/ljesnjaka
 malo izrendane limunove korice 
 1 cep ruma + 1/2 dcl. vode

Fil
6 jaja 

 240gr. secera u prahu
  120gr cokolade za kuhanje 
 300gr. maslaca








Priprema



           Odvojiti zumanjke od bjelanjaka. U 12 zumanjaka dodati 240gr. secera u prahu i 5 rebara cokolad, koja se na pari rastopi(mislim da je to oko 100gr).

Smjesu mijesati oko 1/2 sata, pa dodati: 280gr.samljevenih oraha( ljesnjaka), tvrdsnijeg od 12 bjelanjaka i malo limunove korice. Ovu smjesu peci u 3-4 jednaka dijela,kako vam je lakse.

Kada su korice (biskviti) peceni, poprskati ih sa malo ruma, zatim nadjenuti kremom: 


Umutiti na pari 6 cijelih jajeta i 240gr. secera u prahu, mututi dok se ne zgusne, pa vrucoj kremi dodati izrendanu cokoladu(120gr) i mutiti da se sve poveze.

Kremu prohladiti i dodati 300gr.

 maslaca. Dobro izmijesati kremu, te njome filovati tortu. Ostaviti kreme za vanjski dio torte. Tortu ukrasiti po zelji