27. ruj 2014.

Vocni jogurt kolac






VOCNI JOGURT KOLAC/KUGLOF


1/3 salice(-mekanog) maslaca

110gr krem sira

4 jaja
2 salice secera
2 vanilin secera
rendana korica limuna
3 salice brasna
2 zlicice praska za pecivo
prstohvat soli
1 salica jogurta
2 salice voca-po vasoj zelji

          Namazati masnocom kalup u kojem cete peci kolac(ja sam koristila kalup za kuglof).
U zdjeli dobro izmutiti krem sir,omeksali maslac,secer,da postanu pjenasti i svjetle boje.
Dodati jedno po jedno jaje i poslije svakog dodavanja jaja ,smjesu dobro umutiti.
.. staviti malo rendane korica od limuna.


Voce staviti u drugu zdjeu, dodati par zlica brasna i uvaljati ga u to brasno ..to ce pomoci da voce ne padne na dno kolaca.


Na kraju naizmjenicno dodati prosijano brasno sa praskom za pecivo i jogurt.


Sada staviti vise od pola smjese u kalup,staviti odozgo voce,koje koristite i zavrsiti sa ostatkom tijesta.


Peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C oko 45 minuta.





Pecen kolac ostaviti u kalupu 5 minuta,zatim ga izvaditi na resetku za kolace da se ohladi..odozgo kolac posuti secerom u prahu ili napraviti secernu glazuru od secera u prahu i malo limunovog soka,da se dobije gusta smjesa.



25. ruj 2014.

Badem keksici/almond cookies





Badem keksici
almond cookies

160gr maslaca
1 salica secera
1 jaje
2 zlice soka od narance
vanilin secer
1 zlicica praska za pecivo
50gr mljevenih badema
2 salice brasna
narendana korica jedne narance

Malsac pjenasto umutiti sa secerom,dodati sve ostale sastojke i napraviti tijesto.
Napraviti dva valjka,koje uvaljamo u krupno sjeckane bademe,zatim rezeno krugove,svaki krug pritisnemo pecanom ili npr. dnom neke case koja ima neku "semu/motiv"....






...pretezno kristalne case imaju ugravirano na dnu semice.
sloziti keksice na lim za pecenje i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180C
oko 12 minuta..prohladiti i servirati.

Keksici od kikirikija i cokolade







Keksici od kikirikija i cokolade
Peanut butter and chocolate cookies

Za tamni namaz/krem vam je potrebno :

40gr maslaca
2zlice mlijeka
2 zlice secera u prahu
1/2 salice kakao u prahu
Ugrijati maslac i mlijeko ,dodati kakao u prahu i napraviti gustu smjesu,ostaviti je na stranu.

krem namaz

1/4 salice maslaca od kikirikija
2 zlice secera u prahu
Malo zagrijati maslac od kikirikija i u njega umijesati secer,tu smjesu takoder ostaviti na stranu.

Ove dvije smjese ce vam biti dodatak na osnovu tijesta,od njih cete dobiti crno i krem tijesto na kraju.

Osnovno tijsto

200gr maslaca
1 salica secera u prahu
2 zumanjka
2 vanilin secera
1 prasak za pecivo
2 salice brasna
U zdjeli umutiti omeksali maslac i secer,da postane pjenasto.
dodati jedan po jedan zumanjak..poslije svakog dodavanja zumanjka,smjesu dobro umutiti.
dodati preostale namirnice,ukljucujuci i preostalo mlijeko koje je ostalo od pravljenja tamne smjese.

Dobiveno tijesto podijeliti u dva dijela..u prvi staviti tanu namaz/kremu koju smo pravili na pocetu i sve dobro izraditi...dobicete tamni dio tijesta.

Sada u preostalo tijesto dodati drugi ,krem namaz i napraviti takoder fino tijesto.

Ostaviti u frizider 20 minuta.

Odmoreno i ohladeno tijesto razviti na papiru za pecenje na dimenzije30x15cm,staviti tijesto jedno na drugo,tako da tijesto koje ce biti gore,samo prebacite preko donjeg tijesta ,koje jos ima papir za pecenje,a sa gornjeg tijesta ,skinite papir,urolajte obje smjese zajedno pomocu donjeg papira...rolanjem ga skidajte..kada ste dobili rolat,sada na taj skinuti papir pospite sjeckani kikiriki i uvaljajte rolat u njega..ostavite ponovo u frizider par minuta,zatim isjecite na kolutove i poslozite na lim za pecenje.
Pecite u predhodno zagrijanoj rerni na 180c oko 12 minuta.




**Kada napravite tijesto,slobodno malo otkinite i probajte da li je dovoljno slatko,ako nije dodajte jos malo secera u prahu.

13. ruj 2014.

Punjene lignje




Punjene lignje


         6-8 lignji-ociscenih
         100gr ciabatta kruha ili(obicni kruh dan star)
         100gr bijele ribe-fileti
         100ml maslinovog ulja
         1glavica luka
         50 gr slaninice
         80ml bijelog vina
         50gr maslaca
100gr kozica
         persun-po potrebi
                  2 cenja cesnjaka


Lignje ocistiti i ostaviti da se ocijede ili kupiti ociscenje!




Na tavi prepeci sa obje strane kriske kruha,zatim od njega napraviti mrvice.

Bijelu ribu I kozice,samljeti i ostaviti na stranu.
Na malo masnoce dinstati isjeckani luk i cesnjak,toliko da promijeni boju,zatim dodati samljevenu slaninicu,ribu I kozice,prziti 5 minuta, sipati pola kolicine vina i pustiti da kuhanjem ispari,..na sve to dodati persin(ostaviti malo za posuti na kraju jelo).

Istresti u zdjelu u mjesavinu luka i persina i pustiti da se ohladi
.

.
Posoliti i dodati bibera po ukusu.



Lagano promijesati,NE previse mijesati jer ce nadjev tada biti tvrd,ako je nadjev previse suh,dodati malo vina :)!!


Zagrijati rernu na 180C


Napuniti lignje nadjevom,zatvoriti cackalicama i paziti da ih ne prepunite,jer ce pucati prilikom pecenja


Poslagati u tavu koja ide u rernu(podnosi visoku temperaturu),dodati ostatak ulja i prziti ih samo da promijene boju,zatim dodati ostatak vina i staviti ih peci u rernu ,nekih 15-est minuta.





Izvaditi iz rerne u tavu sada dodati maslac i ostatak persina,izmijesati lignje u umaku koji smo dobili,






Servirati ..uz kuhane krompirice,neko voli rizu,ja volim pogacu !!:)

Punila sam vise lignji nego sto je u receptu,tako sam imala i viska nadjeva,ali sam ga stavila zajedno sa lignjama ,onako rastresitog u tavu i zgotovila ,umak bio gusci i ljepsi !!!!!

10. ruj 2014.

Kolac od maka i sira





 tijesto:
          200gr maslaca(margarina) 
         
500gr brasna 
         
200gr secera 
       1/2 praska za pecivo(vrecica je od 13gr.) 
          -
1 jaje,


Nadjev od maka

     
        500gr mljevenog maka 
          500ml.mlijeka
          200gr secera 
         1 zlicica cimeta
          80gr gustina 
          -2 jaja
          4 zlice ulja

Nadjev od sira

     
         1 neprskan limun,korica i sok od 1/2 limuna 
          
50gr maslaca,otopiti ili(4 zlice ulja) 
          300gr secera 
         3 jaja-odvojeno 
          
40gr gustina 

  1.         
750gr svjezeg kravljeg sira




Priprema:

         Pomijesati brasno s praskom za pecivo i u 
njemu razmrviti margarin(maslac).
Dodati jaje, secer, te izraditi prhko tjesto.
(dobiju se fine mrvice)ako bas hocete tijesto da se ioblikuje morate dodati malo hladne vode.
Ostaviti na hladnom pola sata, razdijeliti u dva dijela
te polovicu staviti u zamrzivac, a drugu polovicu
tijesta u hladnjak/frizider.

NADJEV OD MAKA
Zagrijati mlijeko sa secerom i cimetom, dodati mak sa pomijesanim
gustinom, pa kuhati oko 10 minuta.
Maknuti s vatre i dodati razmucene zumanjke, a u ohladeno
snijeg od bjelanjaka.

   NADJEV OD SIRA
   
   
Izmijesati zumanjke sa secerom i gustinom.
Primjesati sir, naribanu koricu od limuna i sok od limuna,otopljen maslac,te
cvrsti snijeg od bjelanjaka.

   

Tijesto iz hladnjaka/frizidera, razvaljati na velicinu pripremljenog lima u kome ce se peci(32×40 cm).Premazati nadjevom od maka, a zatim nadjevom od sira.
Tijesto iz zamrzivaca krupno naribati na kolac i sve zajedno peci na 180C, oko 50minuta.

Ohladen kolac posuti secerom u prahu.
Prijatno !!



5. ruj 2014.

Cimet rolnice(bezglutenske)

Evo me opet sa meni jako ukusnim recepticima bez glutena..
..ponekad mi bas pasu i uzivam u njima .



Bezglutenske cimet rolnice


Za tijesto je potrebno:
2 zlice kokosovog ulja
1 jaje
1 zlicica extrakta vanilije
1+1/2 salice mljevenih badema
1 zlica kokosovog brasna
1 zlicica sode-bikarbone
prstohvat soli.

Premaz:


1 zlica cimeta
med-kao zasladivac,po potrebi
5-6 vecih svjezih datulja
(suhe,treba natopiti u toploj vodi,da omekanu)
5 zlica krupnije sjeckanih oraha

Glazura:

2 zlice meda
2 zlice kokosovog mlijeka






      Da bi napravili tijesto,zajedno stavimo,ulje,jaje,vanila extrakt u zdjelu i dobro izmijesamo.Zatim dodamo obje vrste brasna i sodu-bikarbonu,te malo soli...sve dobro izmijesati da ne ostane suhih dijelova.

Dobiveno tijesto staviti izmedu dva papira za pecenje i razviti u cetvrtastu oblik,velicine pecenog rolata,prije motanja.

Skloniti gornji papir ,pa naizmjenicno po tijestu staviti med,datulje i orase...sada zarolati u rolat pomocu donjeg papira ,te tako sa papirom staviti u zamrzivac 10-ak minuta.

Zagrijati rernu na 200C,izvaditi rolat i isjeci na 12 komadica,priblizno jednake velicine.
Poslagati na tepsiju i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu .
Peci oko 12 minuta.

U meduvremenu izmijesati med sa kokosovim mlijekom,pa time preliti pecene rolnice.
Pustiti da se rolnice malo ohlade.




Kada su potpuno hladne,rolnice su jako ukusne,mekane ,mirisne..meni su tako najbolje .



                                                        **************************








                       Sirove Brownie kuglice

1+1/2 salice mljevenih oraha
1 salica sitno sjeckanih datulja
prstohvat soli
1 zlicica extrakta vanile
2 zlice soka od narance
2 zlice rogaca u prahu ili kakao u prahu


U blenderu usitniti orahe,dodati datulje i rogac brasno ili kakao,te narancin sok,vaniliju ,ako koristite..sve pomalo pulsirati da se smjesa spoji.




Od dobivene smjese praviti kuglice.
Kuglice staviti u papirne kosarice ,preliti sa malo otopljene cokolade ako zelite..posluziti.

Original recept

                                                              *******************





 Vocni mafensi

3/4 salice kokosovog brasna
2 zlicice praska za pecivo(gluten free)
1/4 salice kokos secera
5 jaja
3/4 salice kokosovog mlijeka
1/3 kokosovog ulja
1 salica zamrznutog voca


            Ako je hladno,kao kod mene,sada,kokosovo ulje se "stvrdne",pa ga treba zagrijati da bi ponovo doslo u tekuce stanje..prohladiti.





Jaja i secer umutiti da zapjene,dodati kokosovo mlijeko,ulje,promijesati.
dodati brasno prosijano sa praskom za pecivo,ponovo promijesati i na kraju salicu zamrznutog voca.






Smjesa se brzo zgusne,zato pripremiti unaprijed kalupe  i papirne kosarice za mafense..popuniti smjesom,staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180c oko 25 minuta.