25. tra 2016.

Ljesnjak roscici

Prhki,mirisni,ukusni...nema posebne price!


 



Prhki kolacici od ljesnjaka
250g maslaca 
300g brasna 
1jaje j
2vrecice vanillin secera
150g secera u prahu 
80g mljevenih ljesnjaka
1 naranca ,Samo narendati koricu 
Ako volite,dodajte zlicicu cimeta 

U zdjeli umutiti omeksali maslac,secer,vaniliju,jaja.
Do date zatim Brasnom,zest od narance I ljesnjaka.
Dobivenu smjesu oblikovati u disk I zamotati u prozirnu foliju pa ostaviti u frizider da tijesto odmori.
Nakon 30-ak minuta tijesto je spremno za pravljenje kolacica.
Mogu se praviti razni oblici,polumjeseci,vanilice ,kiflice,,,,,

Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 160C(fan),oko15 minuta.
Got ove kolacica uvaljati u prah secer.

22. tra 2016.

Punjene sardine

         
Riba koju ovdje jako malo upotrebljavaju,zato sam jako sretna kada je nadjem u ribarnici jer je volim,mada je pipljiva dok je ocistim i pripremim,no svaka minuta mog truda,nagrada je za prazan stomak!!







Punjene sardine

14 ociscenjih sardina(izvadjena kost)

20g svjezih ,krusnih,mrvica
1 jaje
2 slice isjeckanog persina
20g provolone sira
1 zilca sjeckanog polususenog paradajza



sol,biber,ulje-za przenje
     
         Sardine ocistiti,izvaditi utrobu,oprati,posusiti,zatim ih lagano pritisnuti rukom da se rasire, poput leptira,te pazljivo odvojiti glavnu kost.


Sada ih napuniti nadjevom,koji smo napravili u zdjeli,tako da smo pomijesali sve sastojke .
Punjene sardine povezati kuhinjskim koncem.
Peci ih u tavi po 1 minut sa svake strane,zatim staviti u tepsiju i dodatno peci u rerni na 180C oko 6 minuta.




**ako pecete samo u tavi,tada ih morate duze peci sa obje strane,oko 3 minuta.





Servirati uz Salatu..ja sam posluzila salatu od bijleg grata,paradajza i crvenog radica !!




17. tra 2016.

Frangipane tart sa jabukom

Ja ga mogu jesti i bez jabuke !
Posluziti se more uz kavu i caj ili kao desert sa kuglom sladoleda....






Frangipane Tart sa jabukom
tijesto;

250g brasna
100g secera u prahu
100g hladnog maslaca
1 zumanjqk
3 -4zlice hladne vode
vanillin secer

                 Sve staviti u kuhinjsko pomagalo(multipraktik)i napraviti tijesto.
aka radiate ruck,tada u zdjelu stavite brasno ,secer ivanilin secer,dodajte na kockice izrezan hladan maslac,ako zelite mozete i i izrendati,lakse se tijesto napravi.
dobiveno prhko tijesto umotati u frozirnu foliju ili stavite u vrecicu za zamrzavanje pa u frizider na 30 minuta.
Odstajalo tijesto,razviti izmedu 2 papira za pecenje,zatim pomocu jednog od papira,donjeg,jer je tijesto na njemu,lagano prebaciti u kalup za tart(13x35cm)
Popuniti lijepo uglove tijesto da ne bude praznine...zatim pokriti papirom i popuniti rizom ili grahom...ja koristim keramicne perlice .peci na 180C oko 15 minuta,zatim skloniti papir i punjenje(rizu ili sta ste vec koristili)i ponovo vratiti na 15 -ak minuta u rernu da se pece.
Prohladiti,a u medjuvremenu napravili nadjev:


125g maslaca
125g secera
2 jaja,
1 salica samljevenih badema,
2 zlice brasna 
Maslac i secer dobro umutiti,dodavati jedno po jedno jajae,na kraju badem i brasno.
Oprati 1-2 jabuke(po vaso zelji),isjeci na cetvrtine i ocistiti od sjemenki..isjeci na tanke fete,site,pokapati ih malo limunovim sokom...poslagati nao lepezu preso nadjeva..staviti peca na 180C,oko 40 minuta.




Prohladiti u kalupu,polako izvaditi iz kalupa,posuti secerom u porch,isjeci i servirati.

16. tra 2016.

Salata od pecene cikle i haloumi sira

                      Mozete je posluziti kao predjelo ili kao glavno jelo!


Salata od cikle i haloumi sira

4 vece cikle
200g haloumi sira
ulje po potrebi
100g baby spinata
2 narance
malo oraha,popecenih na tavi

salatni preljev

2-3 slice narancinog soka
1 zilca limunovog söka
2 slice maslinovpg ulna
1 mala zlicica dijon senfa

             Ciklu,ocistiti od prljavsine(zemlje),oprati i posusiti papirnim ubrusom.
Zamotati u foliju i stavioti da se peace na 200C oko 40 minuta,tj. dok ne omekani.

Ohladiti,oguliti kozu i isjeci zeljeni oblik.





U medjuvremenu,na tavi ispeci,zapeci sa objet strane sir,da dobije rumen soju..ostaviti na strain.




Ocistiti i segmentirati narancu.

Na tanjir aranzirati listove spinata,isjecene cikle,narance i haloumi sira.
Preliti salatnim prelivom i posluziti.



Jos dodati popecene orahe!

9. tra 2016.

Trostruko cokoladna Zebra torta

         Pretezno sam radila Zebra kolac,koji moji vole da pojedu u svako doba jer je mekan i basurnast od ulja,a mirisan  jer u kakao dodam cimet..ovdje su takodjer takvi biskviti samo se mora paziti da se ne presuse,da biskviti koji se u ovom slucaju slazu jedan na drugi ne bidu suhi,pa ce time i cijela torta gubiti na okusu!!








Trostruko cokoladna Zebra Torta


Sastojci:
6jaja
370g secure
310ml mlijeka
250ml ulna
2 zlicice vanilija ekstrakta
450g samodizajuceg brasna
40g obicnog brains
30g taming kakaa
1/2 zlicice comet
60ml mlijeka
+200ml vrhnja za kuhanje

Cokoladna krema od maslaca:
250g maslaca
150g secure u prahu
180g tame cokolade za kuhanje

Cokoladni ganaz(ganache):
200g tame cokolade za kuhanje
1,1/2 zilch glucose sirups
200ml vrhnja za kuhanje

Zebra savici
150g bijele cokolade za kuhanje
150g tame cokolade za kuhanje

Pripremiti 3 okrugla lima za tortu(20cm),postaviti ih papirom za pecenje ili namazati masnocom i pobrasniti..ukljuciti rernu da se zagrijava na 180C,pa poceti sa biskvitima za tortu.

U dublju zdjelu staviti jaja i secer i dobro umutiti.
donate mlijeko,ulje i vaniliju,promijesati i dodati brasno,koje predhodno prosijete...rucno sve sve sastaviti da se dobije homogena smjesa bez grudvica.

Sada tu smjesu podijeliti na dva dijela,da otprilike bude jednako u obje zdjele.

U casu spati mlijeko,dodati prosijani kakao i polako malom zicom za mucenje,mutiti jer se treba dodabiti takodejer homogena smjesa koju zatim dodate u jednu od onih podjeljenih smjesa...sada imate jednu tamnu i jednu svjetlu smjesu.

Priprenmljene kalupe za tortu,priblizite zdjelama, da vam bude lakse sipati smjesu jer se radi brzo.

Znaci krecemo sa npr.svjetlom smjesom..Ja sam radila sa malo kutlacicom za mlijeko..U sredinu svakog od (3)kalupa sipati malo svjetle smjese,zatim u sredinu svjetle smjese sipati tamnu smjesu i sve tako dok se obje smjese ne potrose.

Staviti peace u predhodno zagrijanu rerun i peace na 180c oko 35-40 minuta.

U medjuvremenu pravimo kremu.
Mastic sobs temperature umutimo sa prosijanim secerom u prahu,dodo otopljenu na pari cokoladu,koju prohladimo prije nego spojimo sa maslacem.
Ostaviti na sobnoj temperaturi aka je krema dovoljno cvrsta,ako nije staviti je na par minutau frizider.

Pecan biskvite ,dobro ohladiti.
aka su nerve povrsine,slobodno ih malo poravnajte nozem,osjeite dio na vrhu koji je puno podignut.
Zatim stavite prvi biskvit na resetku za hladjenje kolaca,tako treba jer cemo kasnije prelivati ganaz kremom,pa ce curiti,te kremom premazite biskvit,stavite drugi i sve tako dok zadnjeg biskvita koji takodjer premazujete kremom kao i kompletnu tortu okolo!!

Tako premazanu tortu ostaviti u frizider za se krema stegne...napraviti ganaz glazuru

U serpici zagrijati vrhnje za kuhanje, i glukozni sirup,pa dodati na komadice iskidanu cokoladu..mijesajuci da se otopit. cokoladu glazuru,prohladiti,zatim preliti tortu.
Polka prelivati i razmazivatispatulom okolo torte...ostaviti 2-3 slice cokoladne glazer za vrhnje,koje ce trebati za ukras!

Ostaviti tortu u frizider.
Otopiti bijelu i tamnu cokoladu iznad vodene kupelji.
Na mramornu podlogu istresni bijelu cokoladu u tankom slog,pa ukrasnim cesljem za torte izvuci linije...ako ga nemate uzmite vilicu..prohladiti toliko da se moze preko bijele cokolade sipati tamna cokolada koja mora biti prohladjena,ne vrela jer ce otopiti odmaj cokoaldu ispo i necete dobiti sare....pustiti da se setuje,prohladi,toliko da pomocu spatule ,pocevsi od jednog kraja pod kutom od 45*vucete spatulu lagano u tankom sloju...polako ce se pojavljivati sarene rolnice,poput cigareta.





Ostavo nam je jos 200ml vrhnja za kuhanje!
to vrhnje ulupamo u slag i dodo onion 2-3 slice cokoladne glazer,lagoon promjesamo da dobijemo mramorni izgled.
Sada je ostalo ukrasavanje..na vrh torte staviti 3 kugle slaga i sarene valjcice ili..po vasoj zelji !!



Recept je odavde!!