6. pro 2011.

Punjene lignje

_DSC0038

Potrebno je:
maslinovo ulje-po potrebi
1 glavica luka
malo cesnjaka(2 cenja)
2 snite prsuta
1 crvena paprika
patlidzan,oko 200gr
4 vece lignje
1 salica mrvica
(od svjezeg kruha)
1 limun,korica i sok
1 zlica puna sjeckanpog bosiljka
1-2 jaja
mljeveni biber,malo bijelog vina,kiwi

Napraviti mrvice od dan starog kruha.
Ocistitit lignje.
Krakove proprziti na grilu i isjeckati ili ih dinstati u sitno isjeckanom luku koji najprije proprzimo na maslinovom ulju,dodamo zatim krakove.

Podliti sa malo bijelog vina,..kada vino ispari dodati,prsut,crvenu pepriku isjeckanu na kockice,pomijesati je nekoliko minuta samo da omeksa,zatim dodati na kockice izrezan patlidzan.
Dodati jois ulja ako je potrebno.

Kada je povrce dovoljno proprzeno(zavisi od vaseg ukusa koliko volite da bude mekano povrce),skloniti u stranu.
Svjeze mljeveni biber i kosani boliljak dodati na kraju ,kao i mrvice i lagano umucena jaja.
Najprije dodati jedno jaje,pa ako se smjesa ne povezeuje,dodati i drugo jaje.

Probati okus i nadjevom puniti lignje.

Napunjene lignje zatvoriti cackalicom i naglo ispeci na rostilju ili tavi.

_DSC0037


**Ako su lignje stare/zilave,to mozete vidjeti kod krakova kada ih pecete..tada lignje stavite u 2 kiwia koje ogulite i zgnjecite.Drzite ih do punjenja nadjeviom.
Isprati lignje vodom i napuniti..kiwi ce ih omeksati i bice mekane ,posebno ako se peku u tavi.

Broj komentara: 10:

  1. Gdje su lignje i pršut, tu sam i ja :) Divna kombinacija :) Ovo s kivijem mi je totalna novost, svakako ću isprobat :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam lignje nikada punila i patlidžanom, ali zašto ne, s obzirom da volimo punjene lignje. Zgodno je ovo s kiwijem, nisam to znala.

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda ukusno! Jako volim ovo papati! Super receptić!
    Ugodna večer!:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Patlidzan je bio i meni ne prikladan za ovaj nadjev,no kada se prohladio mogla sam samo njega da jedem...cak sam razmisljala drugi put badodati ovaj isti nadjev u spagete !!

    Kiwi koristimo u australiji dosta za omesavanje lignjuna jer nisu mekane kao Jadranjske lignje..samo ne smiju se dugo drzati u smjesi kiwia jer ce se zbog kiseline raspasti,15-20 minuta najvise ikoliko je mala kolicina !

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlicne! Volim ih sa raznim punjenjima, pa ce se i ovo probati (cim kupim lignje, prilicno su skupe ovde :().

    OdgovoriIzbriši
  6. Mmm, pravi Mediteranski dozivljaj...Bas mi je znimljiva kombinacija punjenja.

    OdgovoriIzbriši
  7. Krasan recept. Super fora ovo sa kivijem,prvi puta čujem.

    OdgovoriIzbriši
  8. Punjene lignje volim i ova kombinacija punjenja mi se baš sviđa. Svakako za isprobati. I baš mi prekrasno izgledaju !
    Nisam znala za ovo sa kivijem, sigurno će dobro doći, hvala ti !

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.