Preskoči na glavni sadržaj

Corba




Corbasto nam prija  ovih dana.
Ponovo sam  pocela raditi(imala sam malo duzu pauzu)pa sam ovih dana  u stalnoj zurbi.
Svi vi koji radite puno radno vrijeme razumijete o cemu pricam,samo eto ja zavrsim kuhanje na poslu ,pa dodem kuci i nastavim dalje...umorim se ,vjerovali ili ne.
Dobro pa je zimski period tako da corbica uvijek spasi gladnu situaciju dok  glavni obrok bude gotov.
Nova sredina zahtjeva puuuno brzih pokreta,svaki obrok treba na vrijeme da izade iz kuhinje,tako da sam samu sebe iznenadila koliko sam fizicki spremna,a psihicki se predam cim dodem kuci..ne trebam vise toliko razmisljati :)
Ima dosta toga preko cega trebam preci i zazmuriti,pokusavam,trudim se da ne kazem nista pogresno.

Evo moje corbice kojom se okrijepi cijela moja porodica...






  Corba od povrca i makarona
(nesto kao Minestrone)

1 lavica luka ili poriluka
1 mrkva
1tikvica
1 krompir
1/2 crvene paprike
(moze i druga boja  ali meni crvena paprika da slatkasti okus i zbog toga je volim)
2 cenja cesnjaka
1celer,zeleni dio
100gr suhog vrata ili pancete
(treba mirisati na dim)
400gr paradajza iz konzerve,moze i svjezi
1 zlicica secera
lovorov list
sol,biber,suhi zacini kao bosiljak ili origano
2 zlice isjeckanog svijezeg persuna
2 litre povrtnog temeljca
50gr sitnih makarona


suhi vrat isjeckati i proprziti da pusti masnocu na koju redom stavljate  na kockice isjeckano svo povrce..prvo luk da zazuti,zatim mrkva,celer,krompir i ostalo povrce..na kraju dodajte tikvicu da se nebi raskuhala,dodajte paradajz,temeljac i pustitte da lagano kuha sve dok povrce ne omekani..pred kraj dodati makaronice i zaciniti.
Poklopiti serpu u kojoj je corba i ostaviti da se mararone skuhaju ,na iskljucenoj ringli...tako se nece prekuhati jer to i ne zelimo !!




Servirati po zelji,ja volim dodati pesto,volim i dobar sir dodati u corbu i sve to uz domace pecivo,glavno jelo vam i ne treba  :)

Primjedbe

  1. Jako dobro izgleda. Nisam doručkovala, ručak nije na vidiku, ne mogu ja ovo, bežim...

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan trik za kuhanje tjestenine u maneštrici. Želim ti da se što prije snađeš na novom poslu i da bude što manje situacija preko kojih treba prijeći šutke.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na podrsci !!
      Sve je teze do posla doci,mladih ima koliko zelis za ovaj posao,imaju prednost ali ne i iskutvo,pa dok se to sve postigne,treba vremena !!

      Izbriši
  3. Joj kako volim ovakve čorbice, pune povrća a izgledaju tako gurmanske...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I sto je najbolje,svo povrce kojeg se treba rijesiti u frizideru moze zavrsiti u finoj corbici....

      Izbriši
  4. Krenula sezona corbica kod nas...
    Volim ih jer su zgodne za iskoristiti namirnice iz frizidera!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bas tako Jasna,em se nakupi pomalo od svega ,em je hladno pa sve dobro iskoristeno i mi nahranjeni !!

      Izbriši
  5. mislim da je ovo zdrav i relativno brz ručak!

    OdgovoriIzbriši
  6. tako je,relativno brz i uz to se mogu napraviti pogacice,koje takoder ne trebaju puno vremena za pripremu a dobro dodu uz corbicu

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovakve maneštre su najbolje. često ih radim, uvijek prijaju i da nemam muških, najela bih se samo nečeg ovakvog.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …