22. velj 2014.

Truffles od bijele cokolade i ljesnjaka

           Za Bozic sam dobila bocu Frangelico likera i to tako stoji...svaki puta kad vidim bocu ,kazem sebi da bi trebala nesto probati sa tim likerom...dode dan te sam odlucila nesto  sto ce svi htjeti probati,a to su truffles.
Nisu bas moji ljubitelji ovakvih slatkisa,vise vole komadic cokolade..no cokolada je izvana pa su barem probali :)

Meni su dobre ove truffle,kazem dobre jer vise volim vocno-kiselkaste verzije..kao npr. bijela cokolda -maline mmmm,do tada  pisem ovaj recept,mozda se nekom svidi.




           Truffles od bijele cokolade i ljesnjaka


60ml vrhnja za kuhanje
30gr maslaca
250gr bijele cokolade
oko50gr mino mljevenog ljesnjaka bez kozice
2 zlice frangelico likera
(liker od ljesnjak)

200gr tamne cokolade
100gr bijele cokolade

      U manju serpicu staviti vrhnje,cokoladu i maslac da se lagano otope.

Dodati mljevene ljesnjake i liker pa pustiti da se prohl;adi i pocme stvrdnjavati

Prije nego se totalno stvrdnu,praviti kuglice..ja sam koristila hvataljku za sladoled,brzo sam stavila kuglice na papir za pecenje i u zamrzivac.

U meduvremenu sam otopila tamnu cokoladu.

Ohladene,ne zamrznute,kuglice sam malo u dlanu oblikovala da budu glatke,zatimsam ih umakla u otopljenu tamnu cokoladu i ponovo na papir za pecenje da se cokolada osusi i ocvrsne.

Na kraju sam otopila bijelu cokoladu,kojom sam ukrasila kuglice prelivene tamnom cokoladom.

Sacekati da se sve osusi,polako ostrim nozicem obici okolo kuglica i odsjeci visak cokolade..posluziti cokoladne kuglite ,truffle u papirnim kosaricama radi lakseg rukovanja pri konzumiranju i estetskog izgleda.




***Ja sam koristila kupljeni samljeveni ljesnjak,koji je bio krupnije mljeven i imao je ljusku,nisam bas zadovoljna zbog toga s toga cu slijedeci puta koristiti ljesnjak kojeg cu sama pripremiti...



Truffle mogu biti mekane zbog manjka cokolade ili manjka ljesnjaka,zato ne mojte se uznemiriti ukoliko ne mozete oblikovati kuglice,dodajte jos ljesnjaka ili otopljene cokolade.

4 komentara: