2. tra 2014.

Boem torta ili snite






        Volim kolace,volim slatkise ali kako godine  postizu vecu brojku i slatklisi se smanjuju.

Za izuzetne prilike poput rodendana najmilijih,dragih mi prijatelja,Slava,Blagdana, jos se uvijek ispece i napravi slastica po "staroj recepturi",znaci ono sto je sestra nekad pravila.

Uvijek  je sestra bila ta koja je pravila kolace.torte su bile zaista rijetke u nasoj kuci,najvjerojatnije zbog lakseg ili brzeg pravljenja.

Ovaj recept koristim  kako za tortu,tako i za snite,jednako dobro u svakom obliku.


     Boem torta ili snite

Biskvit

12 bjelanjaka
250gr  secera
150gr przenih mljevenih ljesnjaka
150gr krupnije mljevenih ljesnjaka
3 zlice kakao u prahu
3 zlice brasna(moze i bez brasna)
   


      Bjelanca umuriti  polako dodavajuci secer.Kada ste utrosili sav secer i bjelanci postigli volumen,dodati brasno  prosijano zajedno sa kakaom u prahu,te obje vrste ljesnjaka.

U veliku tepsiju od elektricnog sporeta(moja je velicine 40x30cm)postavljnu papirom za pecenje,istresti dobivenu smjesu i peci na 170C oko 20 minuta....svakako provjeriti da li treba jos koji minut da se pece  .

Peceni biskvit isjeci na 3 lente/snite.

Krema/fil

12 zumanjaka
250gr secera
500ml mlijeka
7 zlica brasna
2x250gr maslaca
200gr tamne cokolade(najmanje50%coco)
200gr bijele cokolade



  Mlijeko staviti da se kuha.
Zumanjke dobro izmixati sa secerom ,sve dok ne zapjene i dobiju svijetlu boju,zatim prosijati u njih brasno,te lagano izmijesati.

Kada mlijeko pocme da vrije,polako ga sipati u smjesu zumanjaka,zatim tu smjesu vratiti nazad u serpu u kojoj se kuhalo mlijeko i skuhati uz stalno mijesanje kremu.

Dobit cete gustu kremu.
Kremu sklonite sa sporeta,dodati odmah na kockice isjecen maslac i umutiti mixerom.

Podijeliti kremu na pola,te u jedan dio staviti tamnu cokoladu a u drugi dio kreme staviti bijelu cokoladu.
mijestai kreme sve dok se cokolada ne otopi.

Pokriti kreme po samom vrhu prozirnom folijom i ostaviti da se potpuno ohlade da bi se mogle nanositi na biskvit.

Biskvit staviti na posluzavnik/tacnu premazati prvo jednom kremom ,zatim i drugom kremom,poklopiti sa slijedecim biskvitom i uraditi isti premaz.




Ostace vam dovoljno kreme da se ukrasi torta.




Broj komentara: 10:

  1. Jako volim boemke, ali ih još nisam radila, pa mi je ovo odličan recept. Ti i inače imaš baš fine kolače, volim takve. Bilježim!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jedna od najdrazih; uvijek pravim bez brasna. Dopada mi se tvoja ideja sa snitama!

    OdgovoriIzbriši
  3. Prelepa i elegantna torta, a sastojci bas koje volim.:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Mirjana, jel ti ovo ide 500 g maslaca ? Meni se čini malo puno ako je toliko, al nebitno, lako je smanjiti po svom ukusu ;)
    Ovo mi je jako lijepo, definitivno ide na listu kolača za Uskrs !!

    OdgovoriIzbriši
  5. Da Branka,ide 500gr maslaca.

    Probala sam smanjiti ,ali krema nece da se stegne..zatim sam dodavla vise brasna,tada mi krema ima drugaciji okus...probaj, meni vise ide maslac nego brasno :) !!

    OdgovoriIzbriši
  6. Izuzetno lepa torta. Davno sam je pravila i nosila na jedno slavlje ( kod mene je bila dupla mera i nisam sigurna da li je recept kao tvoj ) i oduševili su se sa tortom. Nikoli, srećan rođendan!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Miro, volim ovakve klasične torte/kolače... Ova je vrhunska, počev od sastojaka pa sve do izgleda! Inače, i ja volim da ispečem biskvit u plehu od rerne, pa delim na 3 ;)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala puno na posjeti !!
    Ovo je stari recept sa namirnicama koje su bile u svakom domacinstvu,osim maslaca tada se vise koristio margarin,ja koristim maslac jer ima ,meni,mljepsi okus.

    U velikom plehu pecem jer su korice njeznje,tako da isjecem zajedno sa papiromi onda ih pomocu istog papira prenesem na kremu i lsazem,pucaju ali ako se doda malo brasna bice stabilnije i jednako ukusne !!

    OdgovoriIzbriši
  9. Mirjana, šta misliš da koristim kombinaciju tučenog vrhnja i maslaca, bi li mi se onda stegla ??
    Volim koristit vrhnje umjesto maslaca, nekako budu kreme puno prozračnije ,
    ovdje bi možda kombinaciju obadvoje upotrijebila !

    OdgovoriIzbriši
  10. Moze Branka,kako ne,to je isto dobra krema,ja je koristim sa obicnim biskvitima,kad zelim laksu varijantu,a sa ovakvim vrstama biskvita se jos bolje uklapa jer orasasti plodovi/ljesnjak je podrzava u okusu.

    Meni licno ide vise ovakva krema sa maslacem iz razloga sto sam tako navikla pa mi svaka nazovimo laksa krema nema onaj poznati okus...kakogod na napravis bice odlicno !!
    Nadam se da si mislila na cokoaldu i vrnje,ne vrhnje i maslac :) ?

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.