29. sij 2012.

Krostoli & fritule

_DSC0053

Nedavno sam promijenila posao,ma ovo sto sada radim je posao na poziv i ima me svugdje.

Razlicite ustanove,razliciti ljudi.

Zadnjih pet nedjelja sam radila u Scalabrini vilage..koji ima 80 stanara,svi pokretni,pricljivi,jos samo ako bi ih razumjeli :)

Tu se prica engleski,talijanski,njemacki,madarski i naravno nas jezik ex-Yu jer nasih radnika ima svuda :)

Posto je vrijeme karnevala zadnji vikend sam im pripremila iznenzadenje..puuuno fritula i krostula..i zasista su bili odusevljeni jer im nitko nije tu vrstu poslalstice spremao,nazalost a tako je vole.

Posto nisam uspjela nista od toga da probam,morala sam ponoviti kod kuce,pa i moje ukucane i komsije,naravno da razveselim !!:)

_DSC0028


FRITULE/ustipci/doughnuts/spingi

Sve su to nazivi za jednu te istu poslasticu.

Da bi je napravili treba vam:

7gr suhog kvasca
3 zlicice secera
500gr samodizajuceg brasna
(u branu vec ima dodan prasak za pecivo,ako nemate to brasno,dodajte 1 prasak za pecivo na 500gr obicnog brasna)

100gr grozdica
korica od limuna-narendati

250ml vode/mlijeka za aktivitari kvasac + 150ml da se zamijesi tijesto
ulje za przenje


Aktivirati kvasac u 250ml tople vode ili mlijeka.
Ja dodam u brasno odmah i sve ostale sastojke,zamijesim tijesto koje mora biti ljepljivo.

Ostaviti tijesto na "naraste".

Ulje zagrijati na 160C..

...lako provjerimo toplinu ulja na ovaj nacin.

Ubacimo kockicu kruha i za 30 sekundi mora da bude zlatno zute boje,ako je braon ,znaci ulje je previse toplo i ustipci ce se przo ispeci,dobiti boju izvana a unutra ce ostati sirovi,skloniti ulje malo na stranu da se sprijeci postizanje vece temperature i za par sekundi ponovo vratiti na ringlu i ponoviti probu sa kruhom..ovo isto vazi i za przenje krostula !!

Umakati zlicu u ulje,zagrabiti zlicom tijesto koje lagano spustimo u toplo ulje gdje cemo ustipke prziti.

Prziti ih oko 5minuta,da ne ostanu sirovi unutra..vaditi na papirnu salvetu kako bi upilo papir sdto vise masnoce.

_DSC0031

Zatim ih uvaljati u sitniji secer(caster sugar).


KROSTOLI

_DSC0050

40gr maslaca
50gr secera
2jaja
30ml lozovace rakije
(moze bilo koji alkohol)
oko 450gr brasna
ulje za przenje
secer za posipanje

U zdjelu staviti omeksali maslac i secer i mutiti da "pobijeli',dodati jaja i sve ostale namirnice,te zamijesiti tvrdo tijesto.

Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti na neko vrijeme u frizider,ja sam ostavila preko noci.
Sutradan ili nakon 1 sat,tijesto podijeliti na vise trakica i malo razviti oklagijom,zatim pomocu masine za rezance istanjiti do zeljene debljine.

_DSC0035

Tijesto izrezati na rane trakice,pa umotati u cvorice ili jednostavno krace trake,koje prziti na ulju koje smo zagrijali do 160c !

Prze se brzo,zato treba pripremiti tacnu sa papirnim salvetama i na njih odlagati pecene krostule da salvete pokupe masnocu.

_DSC0046

Krostule posuti secerom u prahu i posluziti !!!!!!!

Broj komentara: 13:

  1. Starinski slatkiši iz Dalmacije. Mi ovdje radimo krafne, ali ni kroštule ni krafne nisu nešto u čemu posebno uživam i što radim. Tijesto i puno ulja nekako me ne privlači iako nikada nisam odbila ovako divne kroštule, onako vruče i hrskave.

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš sam mislila na tebe i šta je bilo sa poslom tvojim. Ma oni nemaju pojma kako im je kašika upala u med sa tobom. Pazi samo da ih ne razmaziš mnogo. Fritule sam videla na blogovima i jako mi se dopadaju sa svim mogućim dodacima a krostule prvi put vidim. Svašta nešto naučim od vas.

    OdgovoriIzbriši
  3. Joj, draga moja! Sve je prekrasno i upravo za ovu našu hladnoću! Ne znam kako u ovo vrijeme to ide kod vas? Po malo, jel'da?
    Sretno na novom poslu!

    OdgovoriIzbriši
  4. Često za večeru pravim uštipke od kiselog testa i svi to volimo, a ove tvoje fritule sa dodatkom suvog grožđa izgledaju fenomenalno...

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam i jedno i drugo i baš bi bih se rado sad zasladila.

    OdgovoriIzbriši
  6. I kod nas omiljene kroštule i fritule u kojima sad uživamo, jer pravo je vrijeme za njih, maškare su počele.

    OdgovoriIzbriši
  7. Mmmmm super si napravila i jedne i druge, baš ih jako volim. Fritule sam prije radila sa dizanim tijestom, a zatim prešla na ono sa jogurtom. Svakako su mi super. Krasno mi kod tebe izgledaju i drago mi je da si mnoge sa njima razveselila !

    OdgovoriIzbriši
  8. Je vrijeme je karnevala,maskara pa eto malo u tom duhu da se zasladimo,a da je vruce,oooo ne pitajte,no snojim se ja bila kraj sporeta ili na plazi ..isto mi dode :D!!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Kroštule tj.priklice smo obožavali jesti kao djeca. Baš mi je neki dan palo napamet da ih pokušam napraviti. Jedino šta ne volim jest hrpa ulja koja ostane iza njih ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Volim vrijeme karnevala upravo zbog ovakvih slastica. Krasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  11. volim i fritule i kroštule, uskoro ću objaviti recept po kom ih ja radim, i vrlo se razlikuje od tvog!!kroštule su ti prekrasne

    OdgovoriIzbriši