Nedavno sam promijenila posao,ma ovo sto sada radim je posao na poziv i ima me svugdje.
Razlicite ustanove,razliciti ljudi.
Zadnjih pet nedjelja sam radila u Scalabrini vilage..koji ima 80 stanara,svi pokretni,pricljivi,jos samo ako bi ih razumjeli :)
Tu se prica engleski,talijanski,njemacki,madarski i naravno nas jezik ex-Yu jer nasih radnika ima svuda :)
Posto je vrijeme karnevala zadnji vikend sam im pripremila iznenzadenje..puuuno fritula i krostula..i zasista su bili odusevljeni jer im nitko nije tu vrstu poslalstice spremao,nazalost a tako je vole.
Posto nisam uspjela nista od toga da probam,morala sam ponoviti kod kuce,pa i moje ukucane i komsije,naravno da razveselim !!:)
FRITULE/ustipci/doughnuts/spingi
Sve su to nazivi za jednu te istu poslasticu.
Da bi je napravili treba vam:
7gr suhog kvasca
3 zlicice secera
500gr samodizajuceg brasna
(u branu vec ima dodan prasak za pecivo,ako nemate to brasno,dodajte 1 prasak za pecivo na 500gr obicnog brasna)
100gr grozdica
korica od limuna-narendati
250ml vode/mlijeka za aktivitari kvasac + 150ml da se zamijesi tijesto
ulje za przenje
Aktivirati kvasac u 250ml tople vode ili mlijeka.
Ja dodam u brasno odmah i sve ostale sastojke,zamijesim tijesto koje mora biti ljepljivo.
Ostaviti tijesto na "naraste".
Ulje zagrijati na 160C..
...lako provjerimo toplinu ulja na ovaj nacin.
Ubacimo kockicu kruha i za 30 sekundi mora da bude zlatno zute boje,ako je braon ,znaci ulje je previse toplo i ustipci ce se przo ispeci,dobiti boju izvana a unutra ce ostati sirovi,skloniti ulje malo na stranu da se sprijeci postizanje vece temperature i za par sekundi ponovo vratiti na ringlu i ponoviti probu sa kruhom..ovo isto vazi i za przenje krostula !!
Umakati zlicu u ulje,zagrabiti zlicom tijesto koje lagano spustimo u toplo ulje gdje cemo ustipke prziti.
Prziti ih oko 5minuta,da ne ostanu sirovi unutra..vaditi na papirnu salvetu kako bi upilo papir sdto vise masnoce.
Zatim ih uvaljati u sitniji secer(caster sugar).
KROSTOLI
40gr maslaca
50gr secera
2jaja
30ml lozovace rakije
(moze bilo koji alkohol)
oko 450gr brasna
ulje za przenje
secer za posipanje
U zdjelu staviti omeksali maslac i secer i mutiti da "pobijeli',dodati jaja i sve ostale namirnice,te zamijesiti tvrdo tijesto.
Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti na neko vrijeme u frizider,ja sam ostavila preko noci.
Sutradan ili nakon 1 sat,tijesto podijeliti na vise trakica i malo razviti oklagijom,zatim pomocu masine za rezance istanjiti do zeljene debljine.
Tijesto izrezati na rane trakice,pa umotati u cvorice ili jednostavno krace trake,koje prziti na ulju koje smo zagrijali do 160c !
Prze se brzo,zato treba pripremiti tacnu sa papirnim salvetama i na njih odlagati pecene krostule da salvete pokupe masnocu.
Krostule posuti secerom u prahu i posluziti !!!!!!!
Starinski slatkiši iz Dalmacije. Mi ovdje radimo krafne, ali ni kroštule ni krafne nisu nešto u čemu posebno uživam i što radim. Tijesto i puno ulja nekako me ne privlači iako nikada nisam odbila ovako divne kroštule, onako vruče i hrskave.
OdgovoriIzbrišiBaš sam mislila na tebe i šta je bilo sa poslom tvojim. Ma oni nemaju pojma kako im je kašika upala u med sa tobom. Pazi samo da ih ne razmaziš mnogo. Fritule sam videla na blogovima i jako mi se dopadaju sa svim mogućim dodacima a krostule prvi put vidim. Svašta nešto naučim od vas.
OdgovoriIzbrišiBaš ih volim, prekrasno!
OdgovoriIzbrišiJoj, draga moja! Sve je prekrasno i upravo za ovu našu hladnoću! Ne znam kako u ovo vrijeme to ide kod vas? Po malo, jel'da?
OdgovoriIzbrišiSretno na novom poslu!
Često za večeru pravim uštipke od kiselog testa i svi to volimo, a ove tvoje fritule sa dodatkom suvog grožđa izgledaju fenomenalno...
OdgovoriIzbrišiObožavam i jedno i drugo i baš bi bih se rado sad zasladila.
OdgovoriIzbrišiI kod nas omiljene kroštule i fritule u kojima sad uživamo, jer pravo je vrijeme za njih, maškare su počele.
OdgovoriIzbrišiMmmmm super si napravila i jedne i druge, baš ih jako volim. Fritule sam prije radila sa dizanim tijestom, a zatim prešla na ono sa jogurtom. Svakako su mi super. Krasno mi kod tebe izgledaju i drago mi je da si mnoge sa njima razveselila !
OdgovoriIzbrišiJe vrijeme je karnevala,maskara pa eto malo u tom duhu da se zasladimo,a da je vruce,oooo ne pitajte,no snojim se ja bila kraj sporeta ili na plazi ..isto mi dode :D!!!!
OdgovoriIzbrišiKroštule tj.priklice smo obožavali jesti kao djeca. Baš mi je neki dan palo napamet da ih pokušam napraviti. Jedino šta ne volim jest hrpa ulja koja ostane iza njih ;)
OdgovoriIzbrišiVolim vrijeme karnevala upravo zbog ovakvih slastica. Krasno izgleda.
OdgovoriIzbrišivolim i fritule i kroštule, uskoro ću objaviti recept po kom ih ja radim, i vrlo se razlikuje od tvog!!kroštule su ti prekrasne
OdgovoriIzbrišikrasno, i jedno i drugo :))
OdgovoriIzbriši