Preskoči na glavni sadržaj

Slanutak/leblebija

_DSC0212


Malo da se odmorimo od nakuhavanja i posegnemo za namirnicama koje bas ne upotrebljavamo tako cesto u ishrani.


Ja doduse dosta koristim slanutak u varivu i salatama,ali evo jednog interesantnog recepta za polpetu/burger od slanutka.



_DSC0202


Potrebno je:

400gr slanutka

(iz konzerve,bez dodatka soli)

1 luk
1 zlica curry-a
1 mrkva
1 casa mrvica od kruha
1 jaje

domaci kruh za sendvice
paradajz,zelena salata,jogurt,..

Najprije sam napravila domaci kruh.


_DSC0200

Zatim sam sitno isjeckala luk i uz malo maslinovog ulja proprzila.
Tako proprzen ostaviti na stranu.


U sjeckali sam usitnila mrkvu i dodala je u luk.

Iscjedila sam slanutak od vode,isprala pod mlazom vode i usitnila u sjeckalici te sam i njega dodala k mjesavini luka i mrkve.

sve dobro promijesati,dodati kurry u prahu,jaje i mrvice.

*Mrvice sam napravila od krutom kruha koji sam pravila isti dan za juhu od tikve,tako da su dali poseban "smek"mjer ja u kruton dodam maslinovo ulje i origano i tako ih pecem u rerni.


_DSC0220


Od dobivene smjese napraviti 4 manja burgera/polpete/snicle...

Ipeci sa obje strane samo toliko da se uhvati korica.


Kruh malo zapeci u tosteru ili na tavi,premazati sa malo kiselog vrhnja/jogurta i staviti peceni burger/polpetu,par snitica paradajza i salate.

Posluziti uz dodatnu salatu ili jogurt.

Primjedbe

  1. Odlična ideja. Sviđaju mi se i ova domaća peciva, da li postoji negdje recept za njih?

    OdgovoriIzbriši
  2. I only eat vegetarian buggers, and soft floury bread you have chosen makes for a terrific healthy meal.

    OdgovoriIzbriši
  3. odličan recept Mirjana. Ja bi recept za ovaj domaći hleb. Tako dobro izgleda kao d aje izašao iz furune na drva!

    OdgovoriIzbriši
  4. Peciva/kruh..to vam je najjednostavniji nacin pripreme koji postoji.
    Nemam bas tocno i precizno napravljene mjere ali otprilike na
    1 kg brasna ide 4o gr svjezeg kvasca,oko 750-800ml tople vode,1 velika zlica soli isto toliko secera.

    U posudu (ja koristim od mixera) prosijati brasno i u sredini napraviti udubljenje u koje cete staviti kvasac.

    Kvasac razmutiti u toploj vodi,dodati malo secera i brasna,sve izmuckati i staviti u sredinu prosijanog brasna i pustiti da se aktivira.
    Kada se kavasac aktivirao polako ukljuciti mixer da muti i polako doliti ostatk vode.
    Tijesto mora biti ljepljivo .

    Tako premijestiti 2-3 x,zatim istresti na pobrasnjenu povrsinu(ja stavim i palentu) i takvo tijesto izrezati na velicinu koju hocete...lagano prebaciti na lim ,postavljen papirom za pecenje i peci na 200C oko 25-30 minuta.

    Ja pustim da se dobro zarumeni.

    Kada su pecena ova peciva ili kruh ako ga pravite bude jako tvrdo,ali kasnije omekane !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo izggleda odlično, volim ovakve burgere

    OdgovoriIzbriši
  6. I mi volimo leblebije u raznim kombinacijama. Do sada smo ih stavljali uglavnom u namaze, ali probacemo i ovako nesto. Jedino sto ja koristim nekuvan, pa ga nakvasim i onda kuvam duuugooo. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Jasna u pravu si..dosta smo slavili !!!!!
    Marija,jednostavna i brza priprema ..ako se kuhao kao Miki na pravi nacin,tada uvijek moze da se skuha vise i dobro dode u svim situacijama..miki ja sam prije kuva i to u pretis loncu :),sada mi je lakse iz konzerve i brze,moram priznati !!!!:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Mirjana, kruh izgleda tako divno! Slanutak nisam nikada koristila u ovakvim kombinacijama, vrijeme je da počnem jer me baš ovaj tvoj recept jako privlači :) Baš pravo slavlje kod vas :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Najbolji hamburger je upravo ovakav! Jako volim slanutak i često ga koristim u kuhinji.

    OdgovoriIzbriši
  10. I kruh i polpete izgledaju savršeno! Bravo za recept. Treba nam malo odmora od blaganske bogate hrane :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …