28. sij 2012.

Slanutak/leblebija

_DSC0212


Malo da se odmorimo od nakuhavanja i posegnemo za namirnicama koje bas ne upotrebljavamo tako cesto u ishrani.


Ja doduse dosta koristim slanutak u varivu i salatama,ali evo jednog interesantnog recepta za polpetu/burger od slanutka.



_DSC0202


Potrebno je:

400gr slanutka

(iz konzerve,bez dodatka soli)

1 luk
1 zlica curry-a
1 mrkva
1 casa mrvica od kruha
1 jaje

domaci kruh za sendvice
paradajz,zelena salata,jogurt,..

Najprije sam napravila domaci kruh.


_DSC0200

Zatim sam sitno isjeckala luk i uz malo maslinovog ulja proprzila.
Tako proprzen ostaviti na stranu.


U sjeckali sam usitnila mrkvu i dodala je u luk.

Iscjedila sam slanutak od vode,isprala pod mlazom vode i usitnila u sjeckalici te sam i njega dodala k mjesavini luka i mrkve.

sve dobro promijesati,dodati kurry u prahu,jaje i mrvice.

*Mrvice sam napravila od krutom kruha koji sam pravila isti dan za juhu od tikve,tako da su dali poseban "smek"mjer ja u kruton dodam maslinovo ulje i origano i tako ih pecem u rerni.


_DSC0220


Od dobivene smjese napraviti 4 manja burgera/polpete/snicle...

Ipeci sa obje strane samo toliko da se uhvati korica.


Kruh malo zapeci u tosteru ili na tavi,premazati sa malo kiselog vrhnja/jogurta i staviti peceni burger/polpetu,par snitica paradajza i salate.

Posluziti uz dodatnu salatu ili jogurt.

Broj komentara: 12:

  1. Odlična ideja. Sviđaju mi se i ova domaća peciva, da li postoji negdje recept za njih?

    OdgovoriIzbriši
  2. I only eat vegetarian buggers, and soft floury bread you have chosen makes for a terrific healthy meal.

    OdgovoriIzbriši
  3. odličan recept Mirjana. Ja bi recept za ovaj domaći hleb. Tako dobro izgleda kao d aje izašao iz furune na drva!

    OdgovoriIzbriši
  4. Peciva/kruh..to vam je najjednostavniji nacin pripreme koji postoji.
    Nemam bas tocno i precizno napravljene mjere ali otprilike na
    1 kg brasna ide 4o gr svjezeg kvasca,oko 750-800ml tople vode,1 velika zlica soli isto toliko secera.

    U posudu (ja koristim od mixera) prosijati brasno i u sredini napraviti udubljenje u koje cete staviti kvasac.

    Kvasac razmutiti u toploj vodi,dodati malo secera i brasna,sve izmuckati i staviti u sredinu prosijanog brasna i pustiti da se aktivira.
    Kada se kavasac aktivirao polako ukljuciti mixer da muti i polako doliti ostatk vode.
    Tijesto mora biti ljepljivo .

    Tako premijestiti 2-3 x,zatim istresti na pobrasnjenu povrsinu(ja stavim i palentu) i takvo tijesto izrezati na velicinu koju hocete...lagano prebaciti na lim ,postavljen papirom za pecenje i peci na 200C oko 25-30 minuta.

    Ja pustim da se dobro zarumeni.

    Kada su pecena ova peciva ili kruh ako ga pravite bude jako tvrdo,ali kasnije omekane !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo izggleda odlično, volim ovakve burgere

    OdgovoriIzbriši
  6. I mi volimo leblebije u raznim kombinacijama. Do sada smo ih stavljali uglavnom u namaze, ali probacemo i ovako nesto. Jedino sto ja koristim nekuvan, pa ga nakvasim i onda kuvam duuugooo. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Jasna u pravu si..dosta smo slavili !!!!!
    Marija,jednostavna i brza priprema ..ako se kuhao kao Miki na pravi nacin,tada uvijek moze da se skuha vise i dobro dode u svim situacijama..miki ja sam prije kuva i to u pretis loncu :),sada mi je lakse iz konzerve i brze,moram priznati !!!!:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Mirjana, kruh izgleda tako divno! Slanutak nisam nikada koristila u ovakvim kombinacijama, vrijeme je da počnem jer me baš ovaj tvoj recept jako privlači :) Baš pravo slavlje kod vas :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Najbolji hamburger je upravo ovakav! Jako volim slanutak i često ga koristim u kuhinji.

    OdgovoriIzbriši
  10. I kruh i polpete izgledaju savršeno! Bravo za recept. Treba nam malo odmora od blaganske bogate hrane :)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.