3. pro 2012.

Keksici s brusnicama i pistacijama





Jednostavni keksici,obuceni u novo ruho......dodatak pistacija i brusnica cini ih nekako svecanim !!

tijesto


  • 250gr maslaca
  • 125gr secera u prahu
  • 1 vanilin secer
  • 300gr brasna
  • 70gr praska za puding (okus vanila)
  • 2 zlice soka od narance
  • 70gr brusnica
  • 50gr pistacija
  • secerna ocaklina

  • 100gr secera u prahu
  • limunov sok


  1.           Od brasna,secera,soka i maslaca, napraviti prhko tijesto.

  2. Dobiveno tijesto podijeliti na dva dijela.
    U jedan dio dodati sjeckane brusnice i pistacije,a drugi ostaviti prazan.

  3. Najprije razviti dio bez dodataka(prazan),na debljinu koja vama odgovara,zatim na papiru za pecenje razviti drugio dio tijesta sa dodacima(malo uzi nego prvi dio) i jednostavno ga pomocu papira prebaciti preko praznog tijesta i sve zajedno saviti u rolat.

  4. Dobiveni rolat zaviti u prozirnu foliju i ostaviti jedan sat u frizider.
    Ohladeno i stisnuto tijesto isjeci na snite(1cm debljine),sloziti na pleh i ispeci.

  5. Kekse peci na 160c oko 30 minuta,odnosno dok dobiju rumenu koricu odozdo.
    Pecene i ohladene isarati secernom ocaklinom ako zelite


  6. 100gr cecera u prahu + par kapi limunovog soka,sve izmijesati,da smjesa ne bude previse gusta i staviti u vrecicu za ukrasavanje,praviti linije ili kako zelite..samo ih umociti u ocaklinu ili ostaviti kakvi jesu.



  7. Ja sam dodala prasak za puding jer volim zutu boju u ovim keksima,medutim,prak za puding se moze zamijeniti brasnom

Broj komentara: 13:

  1. Mirjana, gledam recepte ze melting moments, neke kekse i sad ovaj tvoj i nije mi jasno zašto ide puding u njih. Verovatno zbog gustina, a pošto ide brašno u njih, nije mi jasna uloga njegova u keksu. Sigurno da on da nešto keksu što ne može da se dobije samo sa brašnom. Skoro sam pravila slično slane krekere po Milkicinom receptu i mnogo su bili dobri. Ovo me podseća na slanu varijantu, ovako šareni na preseku. Limun zamućen sa šećerom ti je super jer on zaista iako je to mala količina ublaži šećer.

    OdgovoriIzbriši
  2. S tim sastojcima mora da su keksići odlični :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Divni...jos jedna vrsta na listi za probati!

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno izgledaju, baš svečano ! Brusnice u keksićima obožavam, a dodamo li im i pistacije okus je sigurno odličan, bilježim ih !

    OdgovoriIzbriši
  5. Jelena,ja prasak za puding prvenstveno stavim radi boje..mozda zvuci smijesno ali volim tu zutu boju u ovakvim kolacicma,budu nekako ukusniji,prhkiji,ali svakako da se moze izostaviti taj puding i za istu kolicinu dodati brasno!!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako, jako lepo izgledaju... :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Wow divne su! Idu na Božićnu listu!

    OdgovoriIzbriši
  8. Mirjana ma nemamja nikakav problem sa dodatkom pudinga ali me kopkalo zašto puding, da taj fini gustin ne čini nešto. To mu dođe i bolje od brašna.

    OdgovoriIzbriši
  9. :),..Jelena i sama sam bila skepticna i ujedno radosznala na pocetku ali sada mi je to nekako uobicajeno dodavanje isto kao u prhkim tijestima za pite,ponekada zaboravim napisati u receptu ali uvijek volim dodati zlicu-dvioje oraha u tijesto,posebno ako je pita slana !!

    OdgovoriIzbriši
  10. Aaaaa, meni omiljeni sastojci, ove divne keksiće moram isprobati što prije!

    OdgovoriIzbriši
  11. Fantastično izgledaju, a kao što Tanja kaže svi sastojci su mi dragi i omiljeni...Kao i uvijek od vas Mirjana, fino i prefino!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.