Preskoči na glavni sadržaj

Bijela madarica




Ja je zovem Idina madarica jer sam recept dobila od Ide,pa tako lakse raspoznajem recept.

Opsta suprotnost klasicnoj madarici...za ovaj divan kolac je potrebno....

Tijesto

500gr brasna
1vrecica(13gr)praska za pecivo
oko50ml vode
(Ida kaze:"Koliko stane u ljusku jajeta!")
300gr kiselog vrhnja
(35% masnoce)
1 zlica ulja
1 salica(250ml) secera u prahu
korice limuna,malo narendati
vanilin secer


  Brasno prosijati 2-3 puta u dublju zdjelu,pa dodati ostale sastojke,napraviti masno tijesto.

Tijesto sam odmah podijelila na 5 loptica i svaku razvila izmedu 2 papira za pecenje.

 Pekla sam ih  na poledini pleha na 180C oko 10 minuta..da budu pecene a ipak da zadrze svjetlu boju !

Korice /tijesto sam razvijala na velicinu 25x35cm.

Mogu se i jos vise razviti jer je tijesto  pogodno za razvijanje,nije se lijepilo jer sam razvijala izmedu 2 papira za pecenje i nisam dodavala  vise brasna od gore navedenog u receptu.

Fil/krema

900ml kiselog vrhnja
1 salica (250ml) secera u prahu

Fil izmijesati da se zgusne,pa time premazivati korice,a odozgo posuti secerom u prahu.




Ja sam koristila mixer,oko5 minuta sam mixala i uplasila sam se da ce se vrhnje odvojiti od masnoce i necu nista napraviti,tako da sam tako polutekuce vrhnje,ostavila u frizider i kada su se korice ohladile,ja sam premazivala svaku koricu,osim zadnje..pokrila papirom za pecenje,stavila laganiju drvenu dasku za sjecenje i ostavila do jutra..odrezala sam krajeve jer su bili ne ravni i posula secerom u prahu..posluzila!!

Primjedbe

  1. Nisam nikad probala bijelu mađaricu a izgleda taaako sočno i prekrasno, mora se probati!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlična i u Idinoj varijanti kako ti kažeš.

    OdgovoriIzbriši
  3. Mirjana ovo ne može da ne valja, a pošto volim sve te kolače koji su nalik Rozen torti beležim. Da li je kod vas kisela pavlaka iste kiselosti kao kod nas i da li ima 20% mlečne masti ili ne.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ajme meni koja divota, morat ću isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  5. Mnogo mi se sviđa. Mađaricu ni u kom obliku nisam pravila. Možda je došlo vreme da se proba:-)

    OdgovoriIzbriši
  6. Nije tesko raditi kore,cak sam se i ja iznenadila jer se tijesto jako fino razvija...kore su omekanile i kolac se reze bez problema.
    Kisela pavlaka je sa 35% masnoce !!

    OdgovoriIzbriši
  7. Još se nisam okušala u mađarici, a ova tvoja bijela verzija mi prekrasno izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  8. Super izgleda, ne zahteva puno namirnica a deluje tako nežno i ukusno...

    OdgovoriIzbriši
  9. Zanimljivo; i krema je samo vrhnje i šećer a tako je lijepo žuta ko da ima barem tri žumanjka u njoj.

    OdgovoriIzbriši
  10. Pa da kod nas je 20%mm a ona light ima 12%.

    OdgovoriIzbriši
  11. Divna je, kao pahuljica... i dopada mi se sto je fil sa pavlakom, a ne onaj klasican sa mlekom.:))

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …