Preskoči na glavni sadržaj

Badem kolacici

   



 Klasicni suhi kolacici za Blagdane koji dolaze.

Ja sam ih napravila sa bademom ali se isto tako mogu bademi zamjeniti za bilo koji drugi orasasti plod.


 Badem kolacici

375gr maslaca
1 salica secera
2 salice samljevenih badema u kozici
1-2 jaja
(ako su veca jaja,dovoljno je 1)
500gr brasna
par kapi ruzine vodice
1 prasak za pecivo(13gr)

Salica=250ml

       Brasno i prasak za pecivo prosijati u dublju zdjelu,pa dodati maslac koji rukama umrvimo u brasno da se dobiju fine mrvice.
Dodati jaja,malo ruzine vodice,pa napraviti prhko tijesto.

Ako se tijesto lijepi,dodati jos malo brasna,pa umotati tijesto u prozirnu foliju i ostavitimu frizider da se maslac malo stegne...ja nisam imala nikakav problem,pa sam tijesto odmah razvila na debljinu "prsta" i vadila polumjesece ali se mogu raditi bilo koji oblici.

Na papirom postavljen lim slagati kolacicie i peci 12-15 minuta na 180C.



Svakako treba pripaziti na boju kolacica,treba ostati svjetle boje...dok su kolacici jos topli uvaljati ih u secer u prahu.











Sape od rogaca

230gr brasna
180gr maslaca
120gr secera
100gr rogaca u prahu
1 jaje
malo praska za pecivo
rendana kora narance
50gr orasastih plodova
(orah ili badem ili ljesnjak)







Od svih namirnica napraviti tijesto i puniti kalupice za sape..peci na 180C oko 10 minuta,tople uvaljati u prah secer.


Anikine sape od rogaca !

Primjedbe

  1. Divni su mi svi kolacici, bas nekako odisu praznicnom atmosferom, sapice sa rogacem su mi posebno zanimljive jer nisam ih jos tako radila, ali belezim sve receptice.:))

    OdgovoriIzbriši
  2. S ružinom vodicom, ma sigurna sam da su fini i da divno mirišu :) Inače bademe dosta rijetko koristim, nema opravdanja, moram isprobat ovako nešto s njima :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim ove keksiće sa bademima, ali kada sam vidjela šapice sa rogačem jako sam se razveselila, njih odmah bilježim i pravim. Jako lijepo mi svi kolačići izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Mirjana, predivno kao i uvijek :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Meni se takoder dopadaju sapice jer rogac je obiljezio moje djetinjstvo iako nisam rodena na Primorju u nasoj kuci je uvijek bilo rogaca !!:)

    OdgovoriIzbriši
  6. i was the looking for the same and related info, what you describe on your article. I found your site through google search. Its helps me a lots and i understood that you are one of skill article writer/ blogger. I wish to follow your way for my own blog http://shironam24.com/ , So I have book marked your blog and hope to visit again to learn more. Thanks for your valuable efforts and time.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …