25. svi 2013.

Obiteljski kolac

           




          Jednostavan kolac sa bezbroj imena...svako ima svoj nacin rada,svoje namirnice ,a u biti je to jedan te isti kolac.
Ja,moja porodica,sestre,rodake,pravimo vec dugi niz godina.svaka od nas doda po nesto,kao ja npr. bijelu cokoladu u fil,to se ne mora ali daje bogatiji okus kolacu jer ja fil kuham s brasnom ,tako da sam zadovoljna ovom verzijom.




OBITELJSKI KOLAC/NAJLON PITA/CIMET PITA

200gr secera
3 zlice meda
100gr maslaca

5 zlica mlijeka

..otopiti sve to u serpici na tihoj vatri,zatim dodati


1 mala zlicica cimeta,
1 vrecica praska za pecivo(vrecica je od 12gr)
2 zlice kakao u prahu 

1 jaje
oko 400gr brasna


..sve zamijesiti da se dobije prhko tijesto.

Podijeliti na dva dijela,svaki posebno ispeci na obrnutoj strani tepsije (moja je bila 30x40cm).

Peci na 200c oko 10-12 minuta
Pecene kore ostaviti na stranu na ravnu povrsinu da kore ostanu ravne jer se hladenjem stvrdnu i ako su neravne fil je neravnomjerno namazan.

U istoj velicini tepsije ispeci ZUTI BISKVIT


5 jaja,odvojiti bjelanjke od zumanjka
5 zlica secera
3 zlice vode
7 zlica brasna
1 zlicica praska za pecivo(6
gr)


..od bjelanjaka ulupati snijeg.
zumanjke istuci sa secerom da se lijpo zapjene,dodati vodu i polako rucno dodavati brasno i snijeg od bjelanjaka.
biskvit peci na 180c oko 20 minuta.
Pecen staviti na stranu.

Fil
1 litar mlijeka
100gr secera
vanilin secer,sto vise stavite to ima ljepsi okus
10zlica brasna
(5 zl. obicnog +5 zl. gustina)
250gr maslaca
200gr bijele cokolade




...Fil skuhati kao puding i dok je vruc fil dodati cokoladu...smaknuti u stranu,povrsinu pokriti prozirnom folijom,tako da se folija zalijepi po filu,da ne ulazi zrak i ne stvara tvrdu kozicu..kada se prohladi dodati maslac sobne temperature i dobro izraditi mixerom.






Filovati kolac,tamna kora,bijeli fil,zuti biskvit,bijeli fil i odozgo tamna kora...ozozgo posuti secerom u prahu ili po zelji..malo fila pa posuti orasima ili cokoladna glazura ...do vas je !!

Broj komentara: 15:

  1. Ja je imam pod imenom Peštanska pita i jedino još dodamo glazuru od čokolade :)
    Ovo je pita koju svi vole i što duže stoji sve je bolja :) Svidja mi se ovaj dodatak u vidu bele čokolade u filu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. odlična.. isprobaću u skorije vreme !

    OdgovoriIzbriši
  3. Divnog izgleda moram priznati a u okus i ne sumnjam

    OdgovoriIzbriši
  4. Poznat mi je ovaj kolač, domaći, dobrodošao u svakoj prilici :) Fino :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Kao sto sam rekla ,strai je to recept ,samo mlade generacije dodaju sto im vise odgovara !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. poznat mi je kolač ali ga nikad nisam radila1

    OdgovoriIzbriši
  7. E, mi nemamo kod kuće recept za ovaj/ovakav kolač pa prisvajam :-) Sviđa mi se :-)

    OdgovoriIzbriši
  8. odlično izgleda... definitvno ću ga morat isprobati u dogledno vrijeme:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Prvi puta čujem za ovaj kolač a baš dobro izgleda. Rahlo i sočno.

    OdgovoriIzbriši
  10. Predivno izgleda i mislim da ce uskoro doci na red za isprobavanje:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ni ja nisam ovo radila. Svakako ću isprobati, izgleda izvrsno!

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala vam mnogo,vasa posjeta i komentari mi puno znace !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  13. ponajprije pohvale na blog, svaka cast jako mi se sviđa.

    a ovaj kolač moja mama često pravi, i zbilja je jako ukusan, nije neki koji ce ti postati najomiljeniji od sviju ali zasigurno je jedan od favorita :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovaj recepat je napisan za nekoga, ko je već pravio kolač. Ko nije, ne vredi mu ništa.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.