Ja ih vise pravim u ljetnom periodu ,nego zimi iz razloga sto ljeti vise idemo van i kada se vratimo dobro nam dode komadic slanog rolata uz neku salatu dok se ne pripremi glavni obrok,a poneka nam bude i dovolno pa nema potrebe sparemati drugo jelo.
Ovog puta sam pravila dva razlicita rolata,meni osobno jako,jako ukusna.
Rolat od spinata i pecene paprike
sastojci:
5 jaja,odvojiti bjelanjak od zumanjka
500gr spinata (ja sam imala 2 zavezljaja svjezeg i samo sam ga prelila vrelom vodom i samljela)
1/2 vrecice praska za pecivo
1/4 solice (od 250ml) brasna-oko 2 pune zlice
2 zlicice pesa od bosiljka
2 zlicice pesa od bosiljka
Nadjev
200gr rikota sira,dobro ocjeden
50gr krem sira
limunova korica
zlica slanih kapara,sol,biber ,suhi origano i malo cesnjaka u granulama.
50gr sunke u crijevu-izrendati ili sitbno isjeckati
2 crvene ,pecene paprike,ociscene od sjemenki i kozice
Priprema:
Priprema:
Papriku ispeci i ocistiti od sjemenki i kozice.
Spinat ocistiti, oprati i preliti vrelom vodom, da uvene. Sitno ga isjeckati, dodati mu zumanjke, pesto od bosiljka,promijesati ,zatim dodati brasno sa praskom za pecivo, zaciniti i na kraju umijesati ulupane bjelanjke(snijeg).
Istresti u podmazan i oblozen papirom za pecenje lim(23×33cm)poravnati i staviti peci na 180C oko 15 minuta, u predhodno zagrijanu pecnicu.
Prirediti sir i papriku.
Sir izmijesati sa narendanom koricom limuna, malo soli i bibera, a papriku ocijediti od vode.
Peceni rolat istresti na drugi papir za pecenj, koji pospemo rendanim parmezanom;skinemo papir sa poledine, ako smo stavljali i zavijemo rolat. Prohladeni rolat premazemo smjesom os sira, pa slozimo na duzu stranu rolata red pecenih,crvenih paprika ponovo savijemo rolat i pustimo da se dobro ohladi.
Rolat mozete ukrasiti sa kiselim vrhnjem i posuti parmezanom ili ostaviti kako jeste.
Isjeci i posluziti !!
Rolat od ajvara-original
biskvit/kora
5 jaja-odvojiti bjelanja oz zutanjaka
5 zlica brasna
1 prasak za pecivo
200g kisele vrhnja/pavlake
250g ajvara
malo soli
5 zlica brasna
1 prasak za pecivo
200g kisele vrhnja/pavlake
250g ajvara
malo soli
fil
2 jajeta,narendati
600gr krem sira
150g sitno isjeckane sunke
malo sjeckanog persuna
soli,bijelog bibera
600gr krem sira
150g sitno isjeckane sunke
malo sjeckanog persuna
soli,bijelog bibera
za posip odozgo
5-6 zlica punih ,nadjeva
1 jaje-izrendati
persunu ako volite
1 jaje-izrendati
persunu ako volite
Zagrijati rernu na 200C.
Pleh dimenzija 35x40cm obloziti papirom za pecenje.
Odvojiti bjelanjke od zumanjaka. Belanjke umutiti u cvrst snijeg.
U dubljoj posudi sjediniti zumanjke, kiselo vrhnje/pavlaku, avjar i sol.
Dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo i sve sjediniti.
Kuhacom ili zicom za mucenje, lagano umijesati umucene bjelanjke.
Pripremljenu masu izliti na pleh, sve lijepo poravnati i staviti u rernu da se pece 30-35 minuta.
Pecenu koru istresti na drugi list papira za pecenje,posut parmezanom ,a skinuti odozgo papir na kojem se pekla kora,te zamotiti u rolat.
Napraviti nadjev/fil
Sastojke za fil staviti u zdjelu i sve lijepo sjediniti.
Posoliti po ukusu.
Odviti koru koju smo smotali u rolat pa bogato premazati filom,ne zaboraviti ostaviti malo fila za premazati odozgo !
Polako zaviti rolat,paziti da ga uvijeti cvrsto da ne bude zraka izmedu fila i kore ,kako bi se lijepo mogao rezati
Premazati ostatkom fila.
Preko fila posuti malo rendane sunke i jaje. Ostaviti da se dobro ohladi i stegne u frizideru prije rezanja.
Po zelji sjeci zeljene fete/kriske i ukrasiti peršunom.
I ja isto tako više volim rolate leti. Samo da znaš da je tvoj stromboli omiljeno pecivo mog muža. Kad god ga pitam šta da spremim od peciva on kaže Stromboli, bez greške. Te slatke paprike u njemu su sjajne.
OdgovoriIzbrišips izistavila si papriku u spisku namirnica
Hva;la Jelena naukazanoj greski,dodala sam papriku :)
OdgovoriIzbrišiDrago mi je cuti da se barem jedan recept udomacio kod tebe..salim se jer ti imas divne recepte ali svejedno moram priznati da je stromboli jako jednostavan za napraviti a pogodan za podnijeti ukoliko se ide na put ili samo piknik.
Srdacan pozdrav za Bgd !!!!
Meni posle ovoga rucak ne treba. Obozavam. A ti si ih tako lepo napravila, bas bogato izgledaju :)
OdgovoriIzbrišiHvala na receptima!
OdgovoriIzbrišiVrlo su kreativni i bez sumnje jako fini. Isprobati ću svakako.
Super izgleda, baš raskošno.
OdgovoriIzbrišiJoš jedno remek delo iz Mirhjanien kuhinje.kakoje lepo opet čitati tvoje recepte.Pozdravćić
OdgovoriIzbrišiVerujem da su gosti uzivali, a i nas si razmazila sa svim ovim finim receptima.:)) Puuuno lepih pozdrava....
OdgovoriIzbrišiJako lijepo, a vjerujem i ukusno :)
OdgovoriIzbriši