20. sij 2014.

Rolat od spinata i pecene paprike

        Hladna predjela su jako dekorativna na stolu za svecane prilike.

Ja ih vise pravim u ljetnom periodu ,nego zimi iz razloga sto ljeti vise idemo van i kada se vratimo dobro nam dode komadic slanog rolata uz neku salatu dok se ne pripremi glavni obrok,a poneka nam bude i dovolno pa nema potrebe sparemati drugo jelo.

Ovog puta sam pravila dva razlicita rolata,meni osobno jako,jako ukusna.




   Rolat od spinata i pecene paprike

sastojci:

5 jaja,odvojiti bjelanjak od zumanjka
 500gr spinata (ja sam imala 2 zavezljaja svjezeg i samo sam ga prelila vrelom vodom i samljela)
 1/2 vrecice praska za pecivo
 1/4 solice (od 250ml) brasna-oko 2 pune zlice 
2 zlicice pesa od bosiljka

Nadjev 

200gr rikota sira,dobro ocjeden 
50gr krem sira 
limunova korica
 zlica slanih kapara,sol,biber ,suhi origano i malo cesnjaka u granulama.
50gr sunke u crijevu-izrendati ili sitbno isjeckati
2 crvene ,pecene paprike,ociscene od sjemenki i kozice

Priprema:

Papriku ispeci i ocistiti od sjemenki i kozice. 
Spinat ocistiti, oprati i preliti vrelom vodom, da uvene. Sitno ga isjeckati, dodati mu zumanjke, pesto od bosiljka,promijesati ,zatim dodati brasno sa praskom za pecivo, zaciniti i na kraju umijesati ulupane bjelanjke(snijeg).

 Istresti u podmazan i oblozen papirom za pecenje lim(23×33cm)poravnati i staviti peci na 180C oko 15 minuta, u predhodno zagrijanu pecnicu.
 Prirediti sir i papriku.
 Sir izmijesati sa narendanom koricom limuna, malo soli i bibera, a papriku ocijediti od vode.

Peceni rolat istresti na drugi papir za pecenj, koji pospemo rendanim parmezanom;skinemo papir sa poledine, ako smo stavljali i zavijemo rolat. Prohladeni rolat premazemo smjesom os sira, pa slozimo na duzu stranu rolata red pecenih,crvenih paprika ponovo savijemo rolat i pustimo da se dobro ohladi.

Rolat mozete ukrasiti sa kiselim vrhnjem i posuti parmezanom ili ostaviti kako jeste.
 Isjeci i posluziti !!






biskvit/kora
5 jaja-odvojiti bjelanja oz zutanjaka
5 zlica brasna
1  prasak za pecivo
200g kisele vrhnja/pavlake
250g ajvara
malo soli
fil
2 jajeta,narendati
600gr krem sira
150g sitno isjeckane sunke
malo sjeckanog persuna
soli,bijelog bibera

za posip odozgo
5-6 zlica punih ,nadjeva
1  jaje-izrendati
persunu ako volite


Zagrijati rernu na 200C. 
Pleh dimenzija 35x40cm obloziti papirom za pecenje. 
Odvojiti bjelanjke od zumanjaka. Belanjke umutiti u cvrst snijeg. 
U dubljoj posudi sjediniti zumanjke, kiselo vrhnje/pavlaku, avjar i sol. 
Dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo i sve sjediniti.
 Kuhacom ili zicom za mucenje, lagano umijesati umucene bjelanjke.
 Pripremljenu masu izliti na pleh, sve lijepo poravnati i staviti u rernu da se pece 30-35 minuta.
Pecenu koru istresti na drugi list papira za pecenje,posut parmezanom ,a skinuti odozgo papir na kojem se pekla kora,te zamotiti u rolat.
Napraviti nadjev/fil
  Sastojke za fil staviti u zdjelu i sve lijepo sjediniti.
 Posoliti po ukusu.
Odviti koru koju smo smotali u rolat pa bogato premazati filom,ne zaboraviti ostaviti malo fila za premazati odozgo !
Polako zaviti rolat,paziti da ga uvijeti cvrsto da ne bude zraka izmedu fila i kore ,kako bi se lijepo mogao rezati
 Premazati ostatkom fila.
 Preko fila posuti malo rendane sunke i jaje. Ostaviti da se dobro ohladi i stegne u frizideru prije rezanja. 
Po zelji sjeci zeljene fete/kriske i ukrasiti peršunom.

Broj komentara: 8:

  1. I ja isto tako više volim rolate leti. Samo da znaš da je tvoj stromboli omiljeno pecivo mog muža. Kad god ga pitam šta da spremim od peciva on kaže Stromboli, bez greške. Te slatke paprike u njemu su sjajne.
    ps izistavila si papriku u spisku namirnica

    OdgovoriIzbriši
  2. Hva;la Jelena naukazanoj greski,dodala sam papriku :)
    Drago mi je cuti da se barem jedan recept udomacio kod tebe..salim se jer ti imas divne recepte ali svejedno moram priznati da je stromboli jako jednostavan za napraviti a pogodan za podnijeti ukoliko se ide na put ili samo piknik.
    Srdacan pozdrav za Bgd !!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni posle ovoga rucak ne treba. Obozavam. A ti si ih tako lepo napravila, bas bogato izgledaju :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala na receptima!
    Vrlo su kreativni i bez sumnje jako fini. Isprobati ću svakako.

    OdgovoriIzbriši
  5. Još jedno remek delo iz Mirhjanien kuhinje.kakoje lepo opet čitati tvoje recepte.Pozdravćić

    OdgovoriIzbriši
  6. Verujem da su gosti uzivali, a i nas si razmazila sa svim ovim finim receptima.:)) Puuuno lepih pozdrava....

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako lijepo, a vjerujem i ukusno :)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.