8. velj 2014.

Cokoladni mud cupcake

          Normalno da se ova smjesa moze ispeci u bilo kojem drugom obliku ali djeci,pa i nama odraslima  nekako vise oci prihvataju ove malene,jako dekorativne sladilice.




       Cokoladni cupcake

125gr maslaca
100gr tamne cokolade
(najmanje50% coco)
125ml tople vode
1 zlica instant kave
60ml likera od ljesnjaka
200gr smedeg secera
140gr brasna
1 mala zlicica praska za pecivo
2 zlice kakao u prahu
1 jaje

cokoladni premaz

200gr cokolade
150ml vrhnja za slag





    U serpici otopiti cokoladu,maslac,secer,kavu i tu dodati liker.
Kada se otopi malo prohladiti,pa dodati lagano vilicom umuceno jaje i prosijano brasno s praskom za pecivo i kakao u prahu.

Dobivenu smjesu ne mijesati puno...njome napuniti pripremljenbe kosarice ,koje ste stavili u kalup za mafense,a moze i bez papirnih kosarica,samo nauljite kalup i malo pospite brasnom.

Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 160c oko 20 minuta.








Ohladiti,zatim ukrasiti cokoladnim namazom,koji napravite na slijedeci naci


Vrhnje zagrijati do tocke vrenja,zatim u nj dodati usitnjenu cokoladu i lagano mijesati da se cokolada otopi..ohladiti.


Dobije se lijep gust cokoladni namaz,koji mozete samo namazati mafense ili ga mixerom umutiti u tzv. "ganas krem"pa vrecicom za ukrasavanje  ukrasiti po zelji.



Broj komentara: 8:

  1. Mirče, oči mi ispadoše... Em fini mafini i čokoladni krem odozgo, pa još medene korpice i savršene slike!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam dete ali hlasam i ja za korpice. Mnog volim ganaš preko njih, nekako je sto puta bolji i kvalitetniji od namaza sa ogromnom količinom putera i šećera. I kandirane trešnjice su kao medić.

    OdgovoriIzbriši
  3. Divni su a i korpice su mi tako slatke! Ovo moram da pravim. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kolačići su odlični, super sastojci i super su ukrašeni, a korpice su baš nešto posebno , sve skupa je tako lijepo, post koji me baš razveselio !

    OdgovoriIzbriši
  5. Baš sam ovih dana tražila neki dobar recept za muffine, ovo mi se čini jako fino :)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.