Preskoči na glavni sadržaj

Pita od sira i paradajza s podlogom od palente





         Malo za promjenu..u podlogu sam dodala palentu.
Meni je ovo divna ljetna vecera ili lagana vecera za toplije vrijeme.




Podloga od palente

80gr svenamjenskog brasna
165gr instant palente
120gr maslaca
5-6 zlica hladne vode
1 zlicica suhog mazurana ili mix italijanskih trava
malo soli


    Sve namirnice staviti u procesor za hranu i napraviti tijesto,kao i za druge vrste pita kad radite prhko tijesto,samo ovo tijesto NE mora odmarati nego se odmah pece.

Tijesto je mekano,ali ako treba pobrasnite ruke i lagano rastanjite u kalupu za pite(sa pomicnim dnom)..dno i stranice.
Stavite na tijesto papir za pecenje i na to grah ili perlice koje za to sluze...peci na 180C u predhodno zagrijanoj rerni 15 minuta.

Skinuti sadrzaj zajedno sa papirom i nastvaiti peci jos 10-ak minuta,da bude lijpa korica .

U meduvremenu napraviti nadjev.

300gr krem sira
200gr ricotta sira
4 jaja
25gr parmezana,svjeze rendanog

Paradajz,kakav imate..ja sam koristila cerry paradajz.

U pecenu podlogu za pitu nasuti nadjev te odozgo poslagati cerry paradajz  ili ako koristite veliki  ili roma paradajz,tada bi bilo dobro staviti ga na par minuta da se pece.
staviti paitu da e pece 30 minuta.




**
Paradajz,"Roma" presjeci na pola,presjecene strane moraju biti gore...malo ih pouljiti maslinovim uljem i posuti sa zacinskimtravama i malo bibera..peci,koliko i tijesto za pitu.
Ako je obicni paradajz,njega samo isjeci na snite/kriske i poslagati odozgo ,malo pouljiti i staviti zacine..na uobicajen nacin peci pitu.

Primjedbe

  1. Mirjana više nego fanatstično!

    OdgovoriIzbriši
  2. Mirce, ja se tek probudila i listam fejs i ovo mi prvo izadje :)))))
    Slicice su ti prelepe, a sigurno je i tart takav. Pa zavidim tvojima kad se uz tvoje majstorije probude :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda kao torta! Okus je sigurno fantastičan!

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni ova pita izgleda fantastično! Još da nam dodje toplije vreme ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Izgleda odlično! Taman danas zasjalo sunce, na balkonu ko da je ljeto, bio bi ovo odličan ručak :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasno izgleda, moram ovo isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo je nešto baš posebno, sviđa mi se cijela kombinacija, a izgleda prelijepo !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …