4. tra 2014.

Igrice

      Evo i mene u Svijetu igrica,iako bas nemam puno vremena ali zasto da ne,to nam je ujedno prilika da prikazemo recepte koji su se igubili u mnostvu novonapisanih recepata.



Zahvaljujem SANJI i IRENI na pozivu,pa da krenem.

Tesko se odluciti ali pokusacu napisati koje najvise pravim ,pa ih time mogu svrstati u omiljene :)




MADARICA

Neizostavna za veca slavlja zbog svoje izdasnosti i okusa.sve pite volim,ali cokolada ipak odradi svoje :)

_DSC0273


tijesto;
150gr maslaca
600gr brasna
2 cijela jaja
200gr secera
sasvim malo soli
4 vrhom pune zlice kiselog vrhnja
1/2 vrecice praska za pecivo

nadjev:
200gr secera
150gr maslaca
5 stangli cokolade???
(stavim 200gr)
1 litar mlijeka
10 zlica brasna

Sjediniti brasno(oko 500gr)s maslacem i masscu,dodati sve ostale sastojke i umijestiti tijesto.Ostalo brasno se doda ako bude potrebno.
sve zavisi koliko vrhnja dodate ,jer nekada se zagrabi vise ,pa nam treba dodati brasna da se tijesto ne lijepi.

Tijesto podijeliti u 5-6 dijelova i svaki peci na poledini pleha.
Ja sam koristila pleh 20x30cm.

U serpu staviti mlijeko i secer da se kuha,ali ostaviti samo toliko da se moze razmutiti brasno u njemu.
Kada mlijeko provrije,maknuti u stranu i sipati razmuceno brasno uz brzo mijesanje da se ne svore grudvice..zatim ponovo staviti na sporet da se nadjev skuha.

Dodati na komadice iskidanu cokoladu i mijesanjem ,je otopiti,jer nadjev je vreo pa se cokolada lako topi.

U prohladeno dodati maslac,sobne temperature i dobro umutitit mixerom.

* Ja dodam maslac odmah i lakanim pokretima ga istopim u nadjevu i mijesam sve dok se nadjev ne sjedini.Nadjev ce biti onako ne previse gust,ali hladenjem ce se stisnuti,zato treba jos topli nadjev premazivati preko kora ,jer hladenjem se nece moci lijepo razmazati.

*Nadjev podijelim podjednako u zdjelice,kako bi mi slojevi barem djelomicno izgledali isti :)

Po zelji preliti cokoldanom glazurom
(200gr cokolade+4 zlice ulja)


PRINCES KROFNE

One su nam kako Praznini kolac tako i svakodnevni,zaista kadgod nam padne na pamet  nesto kremasto,one su tu,po zelji svih !!



ORAHNJACA

Kakav bi ja bila slavonka da ne volim Orahnjacu,pa to je kolac mog djetinjstav,ona je na nasem stolu najvise u zimskom periodu.


KOKOS HURMASICE



Posto mi muz potjece iz Bosne,zaljubivsi se u njega ujedno sam zavoljela i zalivene kolace,koje doduse ne mogu puno pojesti ali ih pravim jer ih on voli !!

TIRAMISU TORTA
Jednostavno je svi volimo,lako se pravi,ukusna.





Ovo sam izdvojila ono sto stavrno pravim kadgod pozelimo !!



Da bih dalje nastavila igru,moram nominovati i ja nekole od blogova,sto meni tesko pada jer su sve blogerke puno aktivnije od mene,pa da se neko ne ljuti sto nije odabran,to je samo igra....ja sam odabrala sledece:

1. http://pekarica-suzyca.blogspot.com.au

2.http://cakeselection.blogspot.com.au

3.http://nely-bluehortensia.blogspot.com.au

4.http://nastinipeksimeti.blogspot.com.au

5.http://raznajela.blogspot.com.au

Broj komentara: 7:

  1. Odličan izbor Mirjana! Madjaricu se spremam odavno da radim pa nikako da krenem! Ja sam već učestvovala i objavila post, ali ipak hvala na pozivnici!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Suzana!!
    Uobicajeno ne igram igrice bas iz tog razloga sto se sve vrti u krug...no nema veze malo cemo osvjeziti stare recepte ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve sto si odabrala i ja bih isto, u glavnom orehnjača i makovnjača su mi br.1, a što kažeš za madjaricu to je za slavlja pa se i najčešće pravi!

    OdgovoriIzbriši
  4. madjarica odlicno izgleda.. ne pamtim kad sam je zadnji put jela..

    OdgovoriIzbriši
  5. Mirjana, poslastice su fantastične i teško bih mogla da se odlučim koju da isprobam.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.