24. lis 2014.

Kolaci

     




  Suhi kolaci su uvijek trazeni,a posebice stari recepti u kojima maslac zamijenjuje mast,koju ja naravno ne mogu uvijek ili nikako da nadem ,ovdje gdje zivim,no i sa maslacem su odlicni.

Recepte zapisujem sebe radi a svako koga zanima,moze da zapise isti :) !!


         SAPE/PRACE

2 jaja
150gr secera
250gr maslaca
150gr mljevenih oraha(malo krupnije mljevenih)
300-350gr brasna
1 prasak za pecivo
cimeta-ako volite

..jos ce vam trebati ;

Secer u prahu(mozete i sami samljeti u mlincicu za kavu) i 2 vrecice vanilin secera u prahu

           Jaja,maslac i secer dobro umutiti,pa dodati prosijano brano s praskom za pecivo i orahe..sve lijepo kuhacom spojiti. Ostace vam jos brasna sa strane u zdjeli,ali sve to istresite na radnu povrsinu i rukama doradite tijesto.

Kalupice za sape,pobrasnite(ja ih ne uljim ili mazem masnocom,samo pobrasnim)napunite sa malo tijesta i sve tako dok ne potrosite svo tijesto.

Napunjene kalupice staviti na lim za pecenje ,pa u zagrijanu rernu na pecenje.

Peci na 200c oko25 minuta,da porumene.

Svaki kalupic udariti na stranu,i sapice ce iskliznuti iz kalupa..pripremiti prah secer zamirisan vanilijom u prahu i tu stavljati pecene sapice..tako umotane u secer,ostaviti u kutiju ili posluziti uz calicu kave ili caja .



    KIFLICE



1 casa ulja
1/2 case sec era
20gr svjezeg kvasca
1 casa mlijeka
(moze i voda)
4 case brasna
pekmez od sljiva + 3 zlice mljevenih oraha

Secer u prahu i vanilin secer za posipanje

    U toplom mlijeku/vodu razmrviti kvasac,dodati malo secera i brasna i pustiti da se kvasac aktivira.
Brasno staviti u zdjelu i u sredinu brasna dodati aktivirani kvasac i ulje,te ostatk secera.
Napraviti tijesto.
Dobiveno tijesto istresti na radnu povrsinu i podijeliti na 6 dijelova..napraviti loptice.
svaku lopticu rastanjiti oklagijom u krug..dobiveni krug podijeliti na 8 dijelova(kao da rezete picu),staviti zlicu pekmeza koji ste izmijesali s malo mljevenih oraha.

Zamotati kiflice,poslagati ih na lim za pecenje i staviti peci na 200c u predhodnozagrijanu rernu.

Peci 25 minuta.
tople uvaljati u prah secer zamirisan vanilin secerom !!






  • Prhko tijesto

  • 30 dag mekog brašna
  • 20 dag maslaca ili margarina
  • 10 dag šećera
  • Nadjev

  • 2 žlice likera kojeg imate(ja stavila rogač)
  • 1/2 žličice cimeta(može i mješavina začina)
  • 6 dag suhih smokava
  • 6 dag suhih šljiva bez koštica vagati
  • 3 dag brusnica(mogu i ušećerene višnje,trešnje što imate)
  • 2 žlice pekmeza od izabele(može bilo koji imate)
  • ako je malo rijeđe dodati malo mljevenih orasa,badema ili mrvljenog keksa amaretta ili bilo kojeg drugog
  • 1 bjelanjak za premazivanje
  1. Suhe smokve,suhe šljive sitno nasjecakti ili samljeti u blender dodati pekmez,liker i cimet(može i mješavina začina) sve dobro izmješati i pustiti stajati da se malo okusi povežu(može se napraviti dan ranije), ako je malo rijeđe dodati malo mljevenih oraha,badema ili kao što sam ja dodala malo smrvljenih amaretta da bude gušće. 

  2. Umijesiti prhko tijesto i zamotati u prozirnu foliju i ostaviti oko sat vremena na hladnom. Kad je odstojalao tijesto tanko razvaljati na pobrašnjenoj podlozi i izrezivati krugove promjera oko 5 cm.

  3. Nadjev stavljati na svaki drugi koji se prije toga premaže sa izlupanim bjelanjkom,a drugi prazni krug zareže u križ.
  4. Poslagati ih na krugove sa nadjevom,pa rub malo pritisnuti prrstima pa poslije vilicom da ne curi nadjev. Peći ih oko 12-15 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjev


    by Zoilo





             Tijesto
              250 g
maslaca
              300 g
r brašna 
              5 žlica
 hladne vode
              1 žlica
 jabučnog octa /sirceta/bijelog vina

             Nadjev
              
mljeveni orasi / lješnjaci / bademi
              
domaća marmelada


         Od svih sastojaka zamijesiti tijesto i ostaviti pola sata u hladnjaku (može, ali i ne mora)
Za nadjev pomiješati mljevene orahe/lješnjake/bademe sa domaćom marmeladom po želji.


         Tijesto razvaljati na debljinu 2 mm i rezati u kvadratiće 5 x 5 cm i u svaki staviti malo nadjeva i oblikovati kiflice.



         Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje i složiti kiflice.

     Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C oko 20 minuta dok kiflice blago ne porumene.

     Pečene kiflice malo ohladiti i uvaljati u šećer u prahu pomiješan s vanilin-šećerom.


              Meni najdraži nadjev je lješnjak sa marmeladom od marelica ili mandarina.




Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.