Volim prhka tijesta,kolacice,kao i pite ovakve vrste.
Podloga
150g brasna
60g ljesnjaka
2 slice secera
125g maslaca
2 zlice soka od narance
Napraviti tijesto pomocu multipraktika ili rucno.
U zdjelu staviti brasno,secer,ljesnjak i hladan maslac pa rukama napraviti mrvice.
Dobiveno tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti na hladno mjesto 30-ak minuta.
Odmoreno tijesto razviti izmedju dva papira za pecenje.
Lagano prenijeti tijesto u kalup za pecenje(sa oba papira i obadva papira ostaviti u kalupu) i odozgo poslagati perlice za pecenje tijesta ili rizu.
Staviti da se pece u predhodno zagrijanu rernu na 180C oko 15 minuta.
Izvaditi kalup sa tijestom,skloniti gornji papir sa perlicama ili rizom i ponovo vratiti tijesto da se pece jos dodatnih 10-ak minuta.
Ohladiti,premazati ohladjeno tijesto sa pekmezom,zatim sipati nadjev.
Nadjev:
150g tame cokolade
75g maslaca
2 slice kakaoa
3 jaja
4 slice secera
50ml vrhnja za kuhanje
3-4 slice pekmeza od sljiva
U manjoj serpici otopiti,maslac,kakao i cokoladu.
U zdjeli umutiti jaja i secer,pa spojiti sa prohladjenom cokoladom.
Peace na 150C oko 40 minuta.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.