Jedna rodjendanska torta.
Puna ljesnjaka i fine kreme !!
Ljesnjak torta
Biskvit:
9jaja
(odvojiti zumanjke od bjelanjaka)
300g secera
300g przenih mljevenih ljesnjak
1 vanilin secer
Krema/fil:
9jaja
400g secera
200g cokolade za kuhanje
400g maslaca
1 zlica ruma
Za biskvit,odvojiti zumanjke od bjelanjaka.
Zumanjke i secer,dobro izmijesati da postanju svjetle boje i pjenasti.
Dodati ljesnjake ,pa rucno izmijesati,zatim cvrsto ulupan snijeg od bjelanjaka..sve rucno lagano sastaviti.
Smjesu podjeliti na 3 dijela i peci zasebno u papirom za pecenje postavljenom kalupu(26cm)ako hocete okruglu tortu.
Ako hocete laksi nacin,tada cijelu smjesu istresete na namazan masnocom ipobrasnjen lim od pecnice i ispecete ,pa podijelite peceni biskvit na 3 lente/snite.
Priprema kreme/fila:
Jaja izmijesati sa secer da posvjetle i zapjene,zatim staviti iznad vodene kupelji i mijesati dok se ne skuha krema...kada se krema pocme zgusnjavati(na dnu zdjele se vidi trag kuhace kada mijesate kremu),dodati cokoladu i konstantno mijesati da se i cokolada istopi.
Skuhanoj kremi dodati maslac i mijesati da se istopi maslac,pklriti prozirnom folijom i pustiti da se potpuno ohladi.
Ohladjenu kremu dooobro izmixati da uveca volumen.
slagati tortu.
Kremu podijeliti na 4 djela..
..svaki biskvit premazati kremom,a preostalu kremu iskorietiti za ukrasavanje i premazivanje torte izvana.
Ja sam za ukras istopila 200g cokolade za kuhanje i izlila na nacrtani krug(26cm)..pustila da se cokolada ohladi i ocvrsne.
zatim treba ugijati roplom vodom noz i isjeci na onoliko dijelova koliko vi zelite,kao kada sjecete picu!
Autor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiDavno nesto ovako prelepo nisam videla!
OdgovoriIzbrišiE ovo je ono što ja zovem tortom! Često ljudi ne vjeruju da su najbolje torte od jaja, lješnjaka/badema/oraha, putra i čokolade. Svi pitaju za brašno. Ma koje crno brašno!?! Ovo je savršeno! tvoji kolači su baš onakvi kakve i ja radim i volim. Bilježim!
OdgovoriIzbrišiJe,nova moda pravljenja i ukrasavanja torti me je zaustavila u pravljenju istih.Torte samo pravim za rodjendane jer tako imam dovoljno da se svi zasladimo,racunajuci i susjedstvo...
OdgovoriIzbrišiPostovana,tortu sam pokusala da napravim nocas. Imam veliki problem sa filom preredak je. Jaja su se lepo skuvala i imala su gustinu ali kad sam dodala cokoladu (za kuvanje) i maslac sve se pretvorilo u supu drzala sam i u zamzivacu i stegne se ali dok je napolju ili u frizideru postane tecno. Miksanjem postane svilenkastvfil i nista vise. Ukus je nesporno super samo sto sam je nafilovala sad kad sam izvadila iz zamrzivaca fil i vratila u frizider i vidim da mi fil curi. Katastrofa....
OdgovoriIzbrišiPostovana emina,tortu sam i sama radila po tudjem receptu(original link je ispod slike) i nisam imala nikakvih problema.ti si najvjerojatnije toplu cokoladu dodala u smjesu jaja ali i tako ne moze da se ne stisne fil....zao mi je ,meni se torta izuzetno dopala ,kao i mojim ukucanima i zato sam je uvrstila na popis moga bloga jer tu stavljam sve sto sam JAisprobala i sto mi je uspjelo a posebno ako mi se ukus svidio !!
OdgovoriIzbrišiSrdac pozdsrav !!