Za ljubitelje morske hrane.
Punjene lignje:
500g ocicsenih lignji
1 manja glavica luka
1 cesanj cesnjaka/bijelog luka
30g susenog paradajza
100g zamrznutog spinata
1 dcl bijelog vina
2dcl jusnog temeljca
100g rize
1 svjezi paradajz
limun
sol.biber,italijanski zacin-po potrebi
Lignje ocistiti.
Pipke i peraje isjeckati.
Na ulju prprziti sitno sjeckanu glavicu luka,protisnuti cesnjak,pa dodati isjeckane djelove lignji,suhi paradajz...prziti par minuta,zatim zaliti vinom i pustiti da vino ispari.
Dodati zacine,rizu i ostaviti na stranu.,prohladiti.
Prije punjenja,u nadjev narendajte koricu limuna....
Lignje napuniti 3/4,pricvrstiti cackalicom i sloziti u isti tiganj/tavu u kojoj se pripremao nadjev.
Ja sam imala 4 lignje,slozila sam ih u tavu na ostatak nadjeva i dodala jos 2 dcl jusnog temeljca i isjeckala paradajz.
Poklopila i ostavila da kuha na laganoj vatri 30 minuta.
Goto servirati na tanjur sa ostatkom nadjeva ,koji se skuhao i dobili smo nesto poput risota sa spinatom!
Punjene lignje:
500g ocicsenih lignji
1 manja glavica luka
1 cesanj cesnjaka/bijelog luka
30g susenog paradajza
100g zamrznutog spinata
1 dcl bijelog vina
2dcl jusnog temeljca
100g rize
1 svjezi paradajz
limun
sol.biber,italijanski zacin-po potrebi
Lignje ocistiti.
Pipke i peraje isjeckati.
Na ulju prprziti sitno sjeckanu glavicu luka,protisnuti cesnjak,pa dodati isjeckane djelove lignji,suhi paradajz...prziti par minuta,zatim zaliti vinom i pustiti da vino ispari.
Dodati zacine,rizu i ostaviti na stranu.,prohladiti.
Prije punjenja,u nadjev narendajte koricu limuna....
Lignje napuniti 3/4,pricvrstiti cackalicom i sloziti u isti tiganj/tavu u kojoj se pripremao nadjev.
Ja sam imala 4 lignje,slozila sam ih u tavu na ostatak nadjeva i dodala jos 2 dcl jusnog temeljca i isjeckala paradajz.
Poklopila i ostavila da kuha na laganoj vatri 30 minuta.
Goto servirati na tanjur sa ostatkom nadjeva ,koji se skuhao i dobili smo nesto poput risota sa spinatom!
Lignje su uvijek super, a ovo je divna verzija.
OdgovoriIzbrišiKod tebe na blogu je malo carstvo predivnih recepata .
OdgovoriIzbriši