Jedan jako poznat kolac,cak mislim da ga svaki obozavatelj kolaca,slastica ima negdje zapisano na papiricu.
Damen kapric ili zenske musice,naziv je kolaca ,koji jako dekorativno izgleda a nista manje ne zaostaje ni za okusom.
Donji dio/bisvit:
5 zumanjaka
4 zlice secera
4 zlice mlijeka ili narancinog soka
250g maslaca
250g brasna
2 zlicice praska za pecivo
Zumanjke dobro izmutiti sa secerom,zatim dodati mlijeko/sok i maslac.
Rucno umijesati brasno sa praskom za pecivo.
Smjesu za biskvi,tj.donji sloj kolaca, istresti u tepsiju postavljenu papirom za pecenje ili premazati masnocom i posuti brasnom.
Poravnati biskvitnu smjesu i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 200C oko 15 minuta.
Nakon toga ,kolac izvaditi iz rerne i premazati sa marmeladom od ribizla ili kajsije.
Vratiti nazad u rernu samo toliko koliko vam treba da napraviti gornji dio,tj. meringu,smjesa bjelanjaka i secera.
Gornji dio/Meringa/snijeg od bjelanjak
5bjelanjka
250g secera
sok od 1 limuna
9narendati i koricu na sitnije rende)
U dublju zdjelu staviti bjelanjke i secer pa umutiti u meringu,dodati pred kraj sok od limuna i narendanu koricu.
Izvaditi kolac iz rerne i premazati smjesom bjelanjka,secera i limuna...vratiti u rernu i peci jos 10 minuta.
Kolac uvijek ostavim u ugasenoj rerni sa malo otvorenim vratimada se u rerni prohladi.
Kasnije ga izvadim van i ohladim do kraja.
Najbolji je kada se potpuno ohladi!
Damen kapric ili zenske musice,naziv je kolaca ,koji jako dekorativno izgleda a nista manje ne zaostaje ni za okusom.
Donji dio/bisvit:
5 zumanjaka
4 zlice secera
4 zlice mlijeka ili narancinog soka
250g maslaca
250g brasna
2 zlicice praska za pecivo
Zumanjke dobro izmutiti sa secerom,zatim dodati mlijeko/sok i maslac.
Rucno umijesati brasno sa praskom za pecivo.
Smjesu za biskvi,tj.donji sloj kolaca, istresti u tepsiju postavljenu papirom za pecenje ili premazati masnocom i posuti brasnom.
Poravnati biskvitnu smjesu i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 200C oko 15 minuta.
Nakon toga ,kolac izvaditi iz rerne i premazati sa marmeladom od ribizla ili kajsije.
Vratiti nazad u rernu samo toliko koliko vam treba da napraviti gornji dio,tj. meringu,smjesa bjelanjaka i secera.
Gornji dio/Meringa/snijeg od bjelanjak
5bjelanjka
250g secera
sok od 1 limuna
9narendati i koricu na sitnije rende)
U dublju zdjelu staviti bjelanjke i secer pa umutiti u meringu,dodati pred kraj sok od limuna i narendanu koricu.
Izvaditi kolac iz rerne i premazati smjesom bjelanjka,secera i limuna...vratiti u rernu i peci jos 10 minuta.
Kolac uvijek ostavim u ugasenoj rerni sa malo otvorenim vratimada se u rerni prohladi.
Kasnije ga izvadim van i ohladim do kraja.
Najbolji je kada se potpuno ohladi!
Dopada mi se kako si je nazvala!. Volim ovakve kolače, super izgleda!
OdgovoriIzbriši