Print Friendly and PDF

15. tra 2018.

Cokoladno,bademasti kolacici








        Evo jedan interesantan recept od badema.
Ovaj puta sam,pored mljevenih badema, koristila i maslac od badema,kako u pripremi tjesta,tako i u nadjevu.
Na slican nacin izrade ste  vec nailazili na mom blogu kod kolacica od kikirikija..

Za kolacice je potebno:
3/4 salice maslaca od badema
(koristila sam kupovni)
1 jaje
1/2 salice smedjeg secera
1 zlicica extrakt badema
1 salica mljevenih
(badem u ljusci malo poprziti prije mljevenja)
1/2 zlicice sode bikarbone
prstohvat soli

Za nadjev/fil:
1/2 salice cokolade za kuhanje,usitniti ili cokoladne kapljice
1/4 salice maslaca od badema
malo extrakta badema

    Rernu zagrijati na 200C.
U medjuvremenu pripremiti tjesto za keksice i kalup/e za mini mafense(24 komada)
U dubljoj zdjeli umutiti maslac od badema ,secer,extrakt badema i jaje.
Umutiti da postane glatka smjesa.
dodati prosijano brasno sa sodom bikarbonom i prstohvatom soli.

Napraviti tjesto za keksice.
Sada od toga tijesta  napraviti 24 kuglice,koje stavite u mini kalupe.
stavite peci na 200c u predhodno zagrijanu rernu na 10-12 minuta.

Izvaditi ih vani iz rerne i odmah dok su jos vruci pritisnuti u sredinu sa nekom zlicom koja je okrugla odozdo,kao npr.zlica za vadjenje kuglica od lubenice .

Ostaviti da se potpuno ohlade.

Ohladjene napuniti filom.

Za fil otopiti cokoladu i maslac od badema i prohladiti.
Ohladjene polako ,plasticnim nozem,okololo proci i podignuti...trebale bi lagano izaci van!

Prohladjen fil sipati u vrecicu za ukrasavanje ili cvrscu vrecicu za zamrzivac,pa njome popuniti udubljenja na kolacicima.

#salica=250ml


Preuzeto sa..
Print Friendly and PDF

1 komentar:

Print Friendly and PDF