Stigla Jesen puna predivnog voca ,bozansvenog okusa.
Jabuke,obozavam ih i najvise ih jedem svjeze,nepreradene ali slastice su izuzetak !!
tijesto:
230gr brasna
200gr maslaca
1 zlica secera u prahu
4 zlice hladne vode
Napraviti prhko(sipkavo)tijesto.
Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frizider dok spremite nadjev.
nadjev:
1200gr jabuka(zelene su najbolje)
200gr secera
50gr maslaca
1 zlicica cimeta
2 zlice limunovog soka
Ocistiti jabuke od ljuse i kostica,isjeci na kriske i staviti na maslac da se dinsta...dodati limunov sok,secer i dinstati dok ne omekane,zatim dodati cimet i ako slucajno ima tekucine,tada razmutiti zlicicu gustina sa malo vode i sipati u jabuke .
Ostaviti da se prohlade.
tijesto razviti na oko 35cm u krug ,pa staviti u kalup za paj ili neki okrugli kalup,premazati sredinu sa marmeladom od kajsije,posuti mljevenim orasima ,pa sloziti jabuke.
Krajeve prebaciti ka unutrasnjem dijelu.
Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 200C oko 35-40 minuta.
Moze se posluziyi samostalno ili uz kuglu slagoleda!!
Jabuke,obozavam ih i najvise ih jedem svjeze,nepreradene ali slastice su izuzetak !!
tijesto:
230gr brasna
200gr maslaca
1 zlica secera u prahu
4 zlice hladne vode
Napraviti prhko(sipkavo)tijesto.
Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frizider dok spremite nadjev.
nadjev:
1200gr jabuka(zelene su najbolje)
200gr secera
50gr maslaca
1 zlicica cimeta
2 zlice limunovog soka
Ocistiti jabuke od ljuse i kostica,isjeci na kriske i staviti na maslac da se dinsta...dodati limunov sok,secer i dinstati dok ne omekane,zatim dodati cimet i ako slucajno ima tekucine,tada razmutiti zlicicu gustina sa malo vode i sipati u jabuke .
Ostaviti da se prohlade.
tijesto razviti na oko 35cm u krug ,pa staviti u kalup za paj ili neki okrugli kalup,premazati sredinu sa marmeladom od kajsije,posuti mljevenim orasima ,pa sloziti jabuke.
Krajeve prebaciti ka unutrasnjem dijelu.
Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 200C oko 35-40 minuta.
Moze se posluziyi samostalno ili uz kuglu slagoleda!!
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.