17. lip 2018.

Rumba oblatne

Jedan jako ukusan i dekorativni kolac.




Rumba oblatne

2 lista (manje)oblatne ili 1 veliki list prepoloviti

Biskvit:

6jaja,odvojiti zumanjke od bjelanjaka
100g secera

100g isjeckanih oraha
80g brasna
1 tegla kompota od visanja,visnje ocjediti od sok
a

Zuta krema:


6 zumanjak
150g secera
3 zlica mlijeka
1 limun,koricu narendati,sok iscjediti u kremu
malo vanilin secera
350g maslaca


        Od bjelanjaka napraviti cvrsti snijeg uz dodavanje secera.
Rucno umijesati brasno,isjeckane orahe i dobro ocjedjene visnje.
Moja oblatna je bila srednje velicine,tako da sam pekla biskvit u plehu dimenzija 30x20 i jos sam malo oblatnu skratila sa 2 strane,da bude velicine biskvita,a vi kako vam pase!


Dobivenu smjesu staviti u pleh i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko 20 minuta...ohladiti biskvit na resetki za hladjenje kolaca.


U medjuvremenu napraviti kremu.


zumanjke dobro umutiit sa secerom,da postanu pjenusavi,zatim ih kuhati na pari dok se krema ne zgusne ili u mikrovanu 3-4 puta po 1 minut kuhanja i svaki puta treba promijesati kremu..
Prohladjenoj kremi dodati maslac,sobne temperature,znaci omeksali maslac,da semoze dobro umutiti.


Ako je krema premekana,staviti je u frizider da se stegne,samo toliko da bude postojeca kada je premazujemo po oblatni,tj.biskvitu...


Znaci stavimo 1 list oblatne,koji je iste velicine kao biskvit,premazemo kremom,zatim stavimo biskvit pa njega premazemo ostatkom kreme i poklopimo onim drugim listom oblatne...pritisnemo necim teskim i ostavimo u frizider da se krema stegne.


Dobro ohladjen kolac izrezemo na snite i posluzimo!
Prijatno!!

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.