7. sij 2019.

Bozicne kiflice

     Zapocimam Novu Godinu sa predivnim receptom za kiflice.

Za njih ne treba puno rijeci,nego treba zasukati rukave i prihvatiti se posla.
Prva je ovaj recept napisala Zoilo,tako da njoj mogu zahvaliti na, zaista dobrom i nebrojno puta isprobanom receptu,kako sa moje strane,tako i sa strane mojih kolegica.

Recept prvenstveno pisem,sebe radi ali svakako ,svako kome se svidi,moze slobodno da isproba ove kiflice.




Bozicne kiflice
Tijesto:
250g maslaca
300g brasna
5 zlica hladne vode
1 zlica jabucnog octa/sirceta
moze cak i bijelo vino

Nadjev:
mljeveni orasi ili ljesnjaci ili bademi lii mak
domaca marmelada


      Od svih sastojaka zamijesiti tijesto i ostaviti ga u frizider da odmori oko 30 minuta.
Tijesto je,najbolje uraditi rucno ali uz pomoc kuhinjskih pomagala ide brze i jednostavnije.

Jedina razlika,koju sam ja primjetila je da rucno umjeseno tijesto izgleda rahlije kada se ispece.Lijepo se vide slojevi ,koji se listaju,pa od volje vam...pojedu se i jedne i druge ;)

Odmoreno tijesto razvaljati na radnoj povrsini koju smo malo pobrasnili.
Debljina tijesta bi trebala biti oko 2 mm.

Rezati zatim u kvadratice.
Na svaki kvadratic staviti nadjev i lagano preklopiti jedan kraj tijesta preko drugog.
Ako je potrebno,mozete, malo pokvasiti prstom mjesto gdje se preklapaju da se bolje spoje.




Poslagati na lim za pecenje i ostaviti tako sa limom u frizider dok se rerna zagrije !

 Peci na 180c oko 20 minuta.

Ja ne podmazujem lim za pecenje i ne stavljam papir za pecenje jer su kiflice dovoljno masne i meni se do sada nisu nikada zalijepile.

Pecene kiflice malo prohladiti zatim ih uvaljati ili samo posuti secerom u prahu.

**Od ovog tijesta ja radim raznoe oblike slastica a isto tako i nadjev dodajem koji meni odgovara!!



2 komentara:

  1. Meni su odlicne,Jako me podsjecaju na salenjake,posebno u zimskom periodu jer se maslac ne topi u njima i zaista su mi omiljene !

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.