3. sij 2021.

Sestrini medenjaci

 

Jedan od Slavonskih kolaca,koji se uobiocajeno pravi za Bozic,Novu Godinu!



Medenjaci:

2dl secera

2dl mlijeka

2dl meda

5 zlica ulja

1 mala zlicicva sode bikarbone

150g sjeckanih oraha

Brasno-po potrebi (treba dodati toliko da se mogu od tijesta praviti kugluce)

jezgre oraha,koliko medenjaka zelite ukrasiti sa orahom ,toliko jezgri oraha ostaviti za dekoraciju!


Staviti med,secer,mlijeko i ulje u serpicu i na laganoj vatri otpiti secer,pa dodati u toplu otopinu sodu bikarbonu,da se zapjeni.

U prohladjeno dodati jaja,izmutiti i lagano dodavati brasno(oko 450-500g)

tijesto se ne smije lijepiti za ruke ali isto tako ne smije biti ni pretvrdo...da se mogu lagano od komadica tijesta praviti kuglice.

Tako oblikovane kuglice stavljati na lim za pecenje(premazan masnocom i posut brasnom ili samo staviti papir za pecenje)

ako ih ukrasavate jezgrom oraha,tada na svaku kuglicu utisnite otak.

Peci na 180C oko 10 minuta!

## Bilo bi dobro da pazite na njih  jer medenjaci moraju biti jos mekani kda ih vadite iz rerne jer ce se hladjenjem stisnuti,pa ako cekate da budu tvrdi kad se peku,hladjenjem ce biti kao kamen,nece ih moci jesti...



Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.