28. lip 2014.

Momina torta

   




           Ova torta ima svoju posebnu pricu,koju mozete procitati na izvornom receptu,drage mi Bise !!

Ja sam je odabrala svojoj kcerki za njen dan.

Sretan Rodendan Sanja !!!!!

(prije 26 god.)

Momina torta

330gr mljevenih badema
250gr maslaca
350gr secera
70gr brasna
4 jaja-odvojiti bjelanjak od zumanjka
120 ml vrelog mlijeka
1 zlicica vanila extrakta

Ganache od bijele cokolade

300gr bijele cokolade za kuhanje
130ml vrhnja za kuhanje

listici badema


U slucaju da pripremate sami badem,tada prvo morate badem da obradite da bi zapoceli sa pravljenjem torte.

Znaci,bademe s kozicom,spustiti u vrelu vodu i ostaviti da stoji par minuta.
Procijediti,ogulitiopnu/kozicu,prosusiti i samljeti.

Ostaviti malo cijelih badema  pa ih tanko izrezati na listice,za ukras.

Sada u jednoj zdjeli dobro umutiti 150gr omeksalog maslaca,100gr secera,da posvijetli,zatim dodati,
150gr mljevenih badema,70gr brasna i snijeg od 4 jajatea.

Lagano izmijesati masu i istresti u kalup za tortu,koji oblozite papirom za pecenje ili jednostavno namazete sa malo masnoce i pospete brasnom....promjer mog kalupa je 22cm.

Peci na 180c oko 30 minuta.




Za ganache od bijele cokolade zakuhati vrhnje,pa odati izlomljenu cokoladu...lagano mijesati dok se cokolada ne otopi..staviti u hladnjak do upotrebe.


U meduvremenu umutiti  4 zumanjka sa 150gr secera,da se zapjene i dobiju svjetlozutu boju.

Kada je kolac pecen,izvaditi ga i preko njega sipati smjesu od umucenih zumanjaka i secera...vratiti nazad u rernu.
Temperaturu smanjiti na 120C i susiti 1 sat.

Pecenu tortu potpuno ohladiti.

U manjoj zdjeli izmjesati 100gr secera i 80 gr mljevenog badema...zaliti vrelim mlijekom...kada se prohladi dodati 100gr izradenog maslaca.







Ovom smjesom premazati tortu odozgo i ostaviti u hladnjak.
Izvaditi ohladeni ganache i izmutiti mixerom u kremu.dobivenom kremom ukrasiti tortu.

*** Tortu ,obavezno prije sluzenja ostaviti barem 30-ak minuta na sobnoj temperaturi !!


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.