Ja sam je odabrala svojoj kcerki za njen dan.
Sretan Rodendan Sanja !!!!!
(prije 26 god.)
Momina torta
330gr mljevenih badema
250gr maslaca
350gr secera
70gr brasna
4 jaja-odvojiti bjelanjak od zumanjka
120 ml vrelog mlijeka
1 zlicica vanila extrakta
Ganache od bijele cokolade
300gr bijele cokolade za kuhanje
130ml vrhnja za kuhanje
listici badema
U slucaju da pripremate sami badem,tada prvo morate badem da obradite da bi zapoceli sa pravljenjem torte.
Znaci,bademe s kozicom,spustiti u vrelu vodu i ostaviti da stoji par minuta.
Procijediti,ogulitiopnu/kozicu,prosusiti i samljeti.
Ostaviti malo cijelih badema pa ih tanko izrezati na listice,za ukras.
Sada u jednoj zdjeli dobro umutiti 150gr omeksalog maslaca,100gr secera,da posvijetli,zatim dodati,
150gr mljevenih badema,70gr brasna i snijeg od 4 jajatea.
Lagano izmijesati masu i istresti u kalup za tortu,koji oblozite papirom za pecenje ili jednostavno namazete sa malo masnoce i pospete brasnom....promjer mog kalupa je 22cm.
Peci na 180c oko 30 minuta.
Za ganache od bijele cokolade zakuhati vrhnje,pa odati izlomljenu cokoladu...lagano mijesati dok se cokolada ne otopi..staviti u hladnjak do upotrebe.
U meduvremenu umutiti 4 zumanjka sa 150gr secera,da se zapjene i dobiju svjetlozutu boju.
Kada je kolac pecen,izvaditi ga i preko njega sipati smjesu od umucenih zumanjaka i secera...vratiti nazad u rernu.
Temperaturu smanjiti na 120C i susiti 1 sat.
Pecenu tortu potpuno ohladiti.
U manjoj zdjeli izmjesati 100gr secera i 80 gr mljevenog badema...zaliti vrelim mlijekom...kada se prohladi dodati 100gr izradenog maslaca.
Ovom smjesom premazati tortu odozgo i ostaviti u hladnjak.
Izvaditi ohladeni ganache i izmutiti mixerom u kremu.dobivenom kremom ukrasiti tortu.
*** Tortu ,obavezno prije sluzenja ostaviti barem 30-ak minuta na sobnoj temperaturi !!
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.