Preskoči na glavni sadržaj

Momina torta

   




           Ova torta ima svoju posebnu pricu,koju mozete procitati na izvornom receptu,drage mi Bise !!

Ja sam je odabrala svojoj kcerki za njen dan.

Sretan Rodendan Sanja !!!!!

(prije 26 god.)

Momina torta

330gr mljevenih badema
250gr maslaca
350gr secera
70gr brasna
4 jaja-odvojiti bjelanjak od zumanjka
120 ml vrelog mlijeka
1 zlicica vanila extrakta

Ganache od bijele cokolade

300gr bijele cokolade za kuhanje
130ml vrhnja za kuhanje

listici badema


U slucaju da pripremate sami badem,tada prvo morate badem da obradite da bi zapoceli sa pravljenjem torte.

Znaci,bademe s kozicom,spustiti u vrelu vodu i ostaviti da stoji par minuta.
Procijediti,ogulitiopnu/kozicu,prosusiti i samljeti.

Ostaviti malo cijelih badema  pa ih tanko izrezati na listice,za ukras.

Sada u jednoj zdjeli dobro umutiti 150gr omeksalog maslaca,100gr secera,da posvijetli,zatim dodati,
150gr mljevenih badema,70gr brasna i snijeg od 4 jajatea.

Lagano izmijesati masu i istresti u kalup za tortu,koji oblozite papirom za pecenje ili jednostavno namazete sa malo masnoce i pospete brasnom....promjer mog kalupa je 22cm.

Peci na 180c oko 30 minuta.




Za ganache od bijele cokolade zakuhati vrhnje,pa odati izlomljenu cokoladu...lagano mijesati dok se cokolada ne otopi..staviti u hladnjak do upotrebe.


U meduvremenu umutiti  4 zumanjka sa 150gr secera,da se zapjene i dobiju svjetlozutu boju.

Kada je kolac pecen,izvaditi ga i preko njega sipati smjesu od umucenih zumanjaka i secera...vratiti nazad u rernu.
Temperaturu smanjiti na 120C i susiti 1 sat.

Pecenu tortu potpuno ohladiti.

U manjoj zdjeli izmjesati 100gr secera i 80 gr mljevenog badema...zaliti vrelim mlijekom...kada se prohladi dodati 100gr izradenog maslaca.







Ovom smjesom premazati tortu odozgo i ostaviti u hladnjak.
Izvaditi ohladeni ganache i izmutiti mixerom u kremu.dobivenom kremom ukrasiti tortu.

*** Tortu ,obavezno prije sluzenja ostaviti barem 30-ak minuta na sobnoj temperaturi !!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …