9. tra 2016.

Trostruko cokoladna Zebra torta

         Pretezno sam radila Zebra kolac,koji moji vole da pojedu u svako doba jer je mekan i barsunast od ulja,a mirisan  jer u kakao dodam cimet..ovdje su takodjer takvi biskviti samo se mora paziti da se ne presuse,da biskviti, koji se u ovom slucaju slazu jedan na drugi, ne budu suhi,pa ce time i cijela torta gubiti na okusu!!








Trostruko cokoladna Zebra Torta


Sastojci:
6jaja
370g secera
310ml mlijeka
250ml ulja
2 zlicice vanilija ekstrakta
450g samodizajuceg brasna
500g brasna
2praska za pecivo
30g tamnog kakaa
1/2 zlicice cimeta
60ml mlijeka
+200ml vrhnja za kuhanje

Cokoladna krema od maslaca:
250g maslaca
150g secera u prahu
180g tame cokolade za kuhanje

Cokoladni ganaz(ganache):
200g tame cokolade za kuhanje
1,1/2 zlica glucose sirupa
200ml vrhnja za kuhanje

Zebra savici
150g bijele cokolade za kuhanje
150g tame cokolade za kuhanje

Pripremiti 3 okrugla lima za tortu(20cm),postaviti ih papirom za pecenje ili namazati masnocom i pobrasniti..ukljuciti rernu da se zagrijava na 180C,pa poceti sa biskvitima za tortu.

U dublju zdjelu staviti jaja i secer i dobro umutiti.

Sipati k tome mlijeko,ulje i vaniliju,promijesati i dodati brasno,koje predhodno prosijete...rucno se sve sastavi da se dobije homogena smjesa bez grudvica.

Sada tu smjesu podijeliti na dva dijela,da otprilike bude jednako u obje zdjele.

U salicu spati mlijeko,dodati prosijani kakao i polako malom zicom za mucenje,mutiti jer se treba dobiti takodejer homogena smjesa(po potrebi mozete procijediti) koju zatim dodate u jednu od onih podjeljenih smjesa...sada imate jednu tamnu i jednu svjetlu smjesu.

Priprenmljene kalupe za tortu,priblizite zdjelama, da vam bude lakse sipati smjesu jer se radi brzo.

Znaci krecemo sa npr.svjetlom smjesom..Ja sam radila sa malo kutlacicom za mlijeko..U sredinu svakog od (3)kalupa sipati malo svjetle smjese,zatim u sredinu svjetle smjese sipati tamnu smjesu i sve tako dok se obje smjese ne potrose.

Staviti da se peku u predhodno zagrijanu rernu i peci na 180c oko 35-40 minuta.

U medjuvremenu pravimo kremu.

Maslac sobne temperature umutimo sa prosijanim secerom u prahu,dodamo otopljenu na pari, cokoladu,koju prohladimo prije nego spojimo sa maslacem.
Ostaviti na sobnoj temperaturi ako je krema dovoljno cvrsta,ako nije staviti je na par minutau frizider.

Pecan biskvite ,dobro ohladiti.
Ukoliko su biskviti neravni ,slobodno ih malo poravnajte nozem,odsjecite dio na vrhu koji je puno podignut.
Zatim stavite prvi biskvit na resetku za hladjenje kolaca,tako treba jer cemo kasnije prelivati ganaz kremom,pa ce curiti,te kremom premazite biskvit,stavite drugi i sve tako dok zadnjeg biskvita koji takodjer premazujete kremom kao i kompletnu tortu okolo!!

Tako premazanu tortu ostaviti u frizider da se krema stegne...napraviti ganaz glazuru

U serpici zagrijati vrhnje za kuhanje, i glukozni sirup,pa dodati na komadice iskidanu cokoladu..mijesajuci da se otopit.
Cokoladnu glazuru,prohladiti,zatim preliti tortu.
Polako prelivati i razmazivati spatulom okolo torte...ostaviti 2-3 slice cokoladne glazure za vrhnje,koje ce trebati za ukras!

Ostaviti tortu u frizider.
Cokoladni ukrasi

Otopiti bijelu i tamnu cokoladu iznad vodene kupelji.

Na mramornu podlogu istresni bijelu cokoladu u tankom sloju,pa ukrasnim cesljem za torte izvuci linije...ako ga nemate uzmite vilicu..prohladiti toliko da se moze preko bijele cokolade sipati tamna cokolada koja mora biti prohladjena,ne vrela jer ce otopiti odmah cokoladu ispod i necete dobiti sare....pustiti da se prohladi i stisne
..... pomocu spatule ,pocevsi od jednog kraja pod kutom od 45*vucete spatulu lagano u tankom sloju...polako ce se pojavljivati sarene rolnice,poput cigareta.





Ostalo nam je jos 200ml vrhnja za kuhanje!
To vrhnje ulupamo u slag i dodamo onih ostavljenih 2-3 zlice cokoladne glazeru,lagano promjesamo da dobijemo mramorni izgled.
Sada je ostalo ukrasavanje..na vrh torte staviti 3 kugle slaga i sarene valjcice ili..po vasoj zelji !!



Recept je odavde!!

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.