Preskoči na glavni sadržaj

Frangipane tart sa jabukom

Ja ga mogu jesti i bez jabuke !
Posluziti se more uz kavu i caj ili kao desert sa kuglom sladoleda....






Frangipane Tart sa jabukom
tijesto;

250g brasna
100g secera u prahu
100g hladnog maslaca
1 zumanjqk
3 -4zlice hladne vode
vanillin secer

                 Sve staviti u kuhinjsko pomagalo(multipraktik)i napraviti tijesto.
aka radiate ruck,tada u zdjelu stavite brasno ,secer ivanilin secer,dodajte na kockice izrezan hladan maslac,ako zelite mozete i i izrendati,lakse se tijesto napravi.
dobiveno prhko tijesto umotati u frozirnu foliju ili stavite u vrecicu za zamrzavanje pa u frizider na 30 minuta.
Odstajalo tijesto,razviti izmedu 2 papira za pecenje,zatim pomocu jednog od papira,donjeg,jer je tijesto na njemu,lagano prebaciti u kalup za tart(13x35cm)
Popuniti lijepo uglove tijesto da ne bude praznine...zatim pokriti papirom i popuniti rizom ili grahom...ja koristim keramicne perlice .peci na 180C oko 15 minuta,zatim skloniti papir i punjenje(rizu ili sta ste vec koristili)i ponovo vratiti na 15 -ak minuta u rernu da se pece.
Prohladiti,a u medjuvremenu napravili nadjev:


125g maslaca
125g secera
2 jaja,
1 salica samljevenih badema,
2 zlice brasna 
Maslac i secer dobro umutiti,dodavati jedno po jedno jajae,na kraju badem i brasno.
Oprati 1-2 jabuke(po vaso zelji),isjeci na cetvrtine i ocistiti od sjemenki..isjeci na tanke fete,site,pokapati ih malo limunovim sokom...poslagati nao lepezu preso nadjeva..staviti peca na 180C,oko 40 minuta.




Prohladiti u kalupu,polako izvaditi iz kalupa,posuti secerom u porch,isjeci i servirati.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …