17. tra 2016.

Frangipane tart sa jabukom

Ja ga mogu jesti i bez jabuke !
Posluziti se more uz kavu i caj ili kao desert sa kuglom sladoleda....






Frangipane Tart sa jabukom
tijesto;

250g brasna
100g secera u prahu
100g hladnog maslaca
1 zumanjqk
3 -4zlice hladne vode
vanillin secer

                 Sve staviti u kuhinjsko pomagalo(multipraktik)i napraviti tijesto.
aka radiate ruck,tada u zdjelu stavite brasno ,secer ivanilin secer,dodajte na kockice izrezan hladan maslac,ako zelite mozete i i izrendati,lakse se tijesto napravi.
dobiveno prhko tijesto umotati u frozirnu foliju ili stavite u vrecicu za zamrzavanje pa u frizider na 30 minuta.
Odstajalo tijesto,razviti izmedu 2 papira za pecenje,zatim pomocu jednog od papira,donjeg,jer je tijesto na njemu,lagano prebaciti u kalup za tart(13x35cm)
Popuniti lijepo uglove tijesto da ne bude praznine...zatim pokriti papirom i popuniti rizom ili grahom...ja koristim keramicne perlice .peci na 180C oko 15 minuta,zatim skloniti papir i punjenje(rizu ili sta ste vec koristili)i ponovo vratiti na 15 -ak minuta u rernu da se pece.
Prohladiti,a u medjuvremenu napravili nadjev:


125g maslaca
125g secera
2 jaja,
1 salica samljevenih badema,
2 zlice brasna 
Maslac i secer dobro umutiti,dodavati jedno po jedno jajae,na kraju badem i brasno.
Oprati 1-2 jabuke(po vaso zelji),isjeci na cetvrtine i ocistiti od sjemenki..isjeci na tanke fete,site,pokapati ih malo limunovim sokom...poslagati nao lepezu preso nadjeva..staviti peca na 180C,oko 40 minuta.




Prohladiti u kalupu,polako izvaditi iz kalupa,posuti secerom u porch,isjeci i servirati.

Nema komentara:

Objavi komentar