Preskoči na glavni sadržaj

Cokoladno-bademasti kolac


Svake godine Januar mijesec mi je prepun obaveza.
Uvijek radim za Praznike,pa tako sam i ove godine izasla u susret svom mladom kolegi i sastavila 2 nedjelje rada bez odmora,ma nije to nista za jednu 43-ogodisnju,zenu,majku dvoje djece i najdobrijeg muza na Svijetu !!

Mom kolegi je 28 god,ima 3 pomocice i kaze da je umoran od posla!!:))Ja nisam !!
Danas sam napravila par vrsta kolaca,za meni dragu osobu,jer se priblizava Pravoslavni Bozic,pa da su kolaci gotovi!!

Kako su svi kolaci bili namjenjeni drugome,morala sam i jedan napraviti za nas.
Fin,cokoladni i ne tako veliki,da se brzo pojede !!:)

Sastojci
- 80ml vrele vode
- 150 gr otopljene cokolade
- 150gr neslanog maslaca
- 265gr smedeg secera
- 125gr badema(samljevenih)
- 4 jaja
- 35gr kakao u prahu
Priprema
Zagrijati rernu do 180c !

U vreloj vodi razmutiti kakao u prahu,pa dodati
maslac,cokoladu,secer.

Sve mijesati dok se sve namirnice fino ne povezu,zatim dodati
jedan po jedan zumanjak,bademe i cvrsto ulupane bjelanjke,
koje zicom za mucenje,lagano u dva puta umijesamo u cokoladnu smijesu .

Lim,cetvrtast(19×19),obloziti papirom za pecenje,
pa sipati dobivenu cokoladnu smjesu i staviti peci

na 180C,oko 40-45minuta !!
Kolac se ne smije presusiti,mora ostati vlazan u sredini,ali ne i ne pecen!

Ohladiti,pa izrezati na kocke i posuti sa dosta
kakaa u prahu ili cokolade !!

Moze se posluziti sa vocem i slagom ili po Vasoj zelji !!!!

Primjedbe

  1. Prekrasan i jednostavan kolac. Jos uz svjeze voce, a mozda ne bi bila losa ni krema od mascarponea. Odlican.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mirjana draga uvijek mi pođu zazubice kada vidim ove tvoje sličice. I ovaj je izvrstan i što je isto vrlo važno i ne zahtjeva previše truda!

    OdgovoriIzbriši
  3. Dajana,u restoranu ga posluzujemo uz mascarpone ,ali cesto i uz sladoled,no komadici su kolaca dosta manji,moja ga djeca jedu samostalno!:)
    Jednostavan je i fin i uporedo se moze raditi s nekim drugim poslom!
    ha,ha, ja sam uvijek vrijedna na pocetku,ali pokleknem na kraju !! ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasno ti ovo izgleda ovako sa voćem kao protutežom "teškoj" čokoladi i bademima. Kolač ovako po receptu mora da je odličan!
    Fotka preslatka!

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako volim ovakve kolace. Mocno izgleda, pravo.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …