11. sij 2010.
Savici od patlidzana
Vremenske prilike i ne prilike su uobicajene za Australiju.
Ovih dana su temperature dosegle 38C,tako da izaci vani stvarno predstavlja glavobolju.Ja ne mogu piti vodu ako predhodno nesto ne pojedem,ne znam zasto,ali takva sam ,a sada je suvise kasno da se mijenjam :)
Ljeti dosta jedem povrca,moji ukucani nisu bas ljubitelji,ali nemaju izbor,osim da si sami kuhaju,a kuhati na vrucini,eee,to samo mama moze !!
Potrebno je
- 1,2 kg patlidana(2 srednje vel.patlidzana)
- ulje ili (ulje u spreyu
- 350gr spinata(ja imala pola od toga)
- 250gr svjezeg sira(ricotta)
- 2 zlice kiseleog vrhnja
- 1 cen cesnjaka
SALATA- 3 srednja paradajza
- 10 crnih maslina
- 2 zlice kapara
- 2 zlice persunovog lista-sjeckanog
- 1 zlica maslinovog ulja + limunova korica(narendana)
- parmezan,koliko volite
Priprema
Patlidzan oprati,posusiti i narezati po duzini.
Zagrijati tavu,posprejati uljem i peci snite patlidzana sa obadvije strane.
Pecene sloziti na tanjur.
U serpicu staviti vrhnje,sir i spinat.
Spinat ako je svjezi,treba ga skuhati,samo 1 minut,
toliko da uvene,pa ga dobro iscijediti od vode.
Ako je zamrznut,odmrznuti ga ,ocijediti od viska tekucine,
isjeckati,pa dodati u serpicu,zajedno sa cesnjakom.
Pustiti da se zagrije,zaciniti po zelji.
Zatim svaku snitu patlidzana premazati duzinski sa
pripremljenom smjesom i zarolati.
Svaki taj savitak staviti u masnocom namazanu posudu
za pecenje i prekriti folijom.
Peci na 180C oko 10 minuta.
SALATA
Paradajz isjeckati na sitne kockice
maslinama povaditi kostice i isjeckati ih.
Kapare oprati i dodati smjesi.
Isjeckati persunov list,pa ga isto dodati mjesavini
paradajza,maslina i kapara.
Malo pouljiti,naribati limunovu koricu i posoliti.
Preliti preko savitaka i posluziti.
ILI,ovako,u sosu od paradajza
SOS/UMAK OD PARADAJZA
8 zlica maslinovog ulja
- 2 cenja cesnjaka/bijelog luka
- 1 zlica origana
- 1 zlica bosiljka
- 800gr svjezeg paradajza ILI iz konzerve
- 1 glavica luka
- 1 zeleni dio(pero,drska)celera
- morka so,svjeze mljeveni crni biber
- 1 zlica secera
Priprema
Na ulju dinstati sitno isjeckani luk,pa kada pocme mijenjati boju,
dodati sitno sjeckan celer,prziti par minuta,pa dodati cesnjak,
prziti 1 minut,zatim dodati paradajz,...
smanjiti temperaturu,te pustiti da polako kuha.
Dodati zacine i secer!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Ovo mi se jako sviđa pa ću spremiti ovaj tvoj recept!
OdgovoriIzbrišiObožavam patlidžane ali, u nas sada i nije eszona. A ima ih za kupiti ali sam nekako naučila jesti sezonski!
Predivno. ovo je bas po mome ukusu.
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda, a patlidžane volim!
OdgovoriIzbriši