9. ožu 2011.

Jelo koje svi volimo

_DSC0416


Vidjevsi ovaj recept na blogu Lake kuharice,znala sam da cemo svi cetvoro uzivati i da nece biti pitanja oko rucka,jer su im namirnice prepoznatljive :)

Kuharicini recepti su jako fini,kalorijski preracunati i dosta jednostavni i brzi za pripremu.

Samo da kazem da i sama koristim svinjski file/lungic ili kako sve zovu taj dio mesa,pa znam da je meso suho,zato sam iskoristila sok koji je meso pustilo,uz dodatal vode,zacina,gustina,dobila sam fini umak kojim sam prelila meso i time problem bio rijesen.

SVINJSKI FILE PUNJEN GLJIVAMA


500gr gljiva(sitaki,bukovace i sampinjoni)
1praziluk,manji,samo bijeli dio
2-3zlice maslinovog ulja
3 cesnja cesnjak
timijan ili zalfija,ako volite
soli,bibera-po ukusu
50gr slaninice ili suhog vrata
1zlicica balzamico octa
1/2 salice govedeg temeljca
3 zlice mrvica,od dan starog kruha
2-3 suhe sljive ,sitno isjeckati
2 svinjska filea(oko 800gr)

Gljive ocistiti sa salvetomi,isjeckati,pa proprziti na maslinovom ulju zajedno sa isjeckanim prazilukom,dodati listice timijana ili zalfije,pustiti da tekucina ispari,ako ima,a gljive ce smanjiti obujam.

_DSC0388

Dodati govedi temeljac,ocat i sitno isjeckane sljive, pustiti da zakipi,zatim smanjiti temperaturu i pustiti da lagano tekucina ispari.

Posoliti i pobiberiti,po svom ukusu jer neko voli jace,a neko slabije zacinjeno.

Preruciti gljive u zdjelu,a na tavi preprziti slaninicu,pa je grubo isjeckati..dodati u zdjelu.
Dodati i mrvice,izmijesati i puniti file.

File ocistimo od zilica i suvisnjih dijelova mesa,posusimo papirnim ubrusom,te razrezemo,duzinski ,da se rastvori kao knjiga,NEsmijemo ga presjeci.

Potuci file baticem za meso,zaciniti soli i biberom i nanijeti fil preko istucanog filea,koji lici na veliku sniclu.

Zarolati i pricvrstiti konopcem za pecenje ili cackalicama .
Foliju premazati masnocom ,da se meso ne zalijepi,zamotati i tako pripremljen file staviti u tepsiju,pa u zagrijanu rernu da se pece.

Peci na 200C,oko 45 minuta.

_DSC0417

Pecen pustiti da malo odstoji i da pripremite prilog.

Ja sam posluzila ma pire krompirom u koji sam dodala krem sir i malo vlasca i kineski kupus koji sam obarila 2 minuta u slanoj vodi pa prelila sa maslinovim uljenm i cesnjakom..cesnjak sam stavila zajedno sa uljem da se zagrije,da samo pusti miris.



Broj komentara: 13:

  1. odlično, file, prilog, sve! Divno je što ovako filani file daje toliko različitih i dobrih kombinacija.

    OdgovoriIzbriši
  2. ovo je nešto što se generalno voli, u pravu si, jako fino! A i fritulice za desert sigurno ne bih odbila :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hola ..que carne rellena mas deliciosa ...me encanta apunto la receta y los buñuelos riquisimos ....besos MARIMI

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan ručak, tako fino i ukusno izgleda. K tome još i fritulice...., baš za uživati !

    OdgovoriIzbriši
  5. que rica receta me enactó la rulada,un relleno perfecto,abrazos y cariños.

    OdgovoriIzbriši
  6. Perfektan rucak za mene, a vjerujem i za mnoge druge!!! ;) A fritule vec odavno nisam jela, bas bi ih ovih dana mogla napraviti...

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivan rucak.Divno si sve napravila!Mozemo da pocnemo?Pozz

    OdgovoriIzbriši
  8. Prefino! Mogla bi i ja ovo uskoro isprobati..

    OdgovoriIzbriši
  9. Odusevljena sam Vasim receptima! Sva jela izgledaju predivno :) Samo nastavite, a ja pratim Vase instrukcije :)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.