Preskoči na glavni sadržaj

Slatki kruh-Brioche

_DSC0553


Francuski Brioche kruh je pun okusa,mirisa...
Okus maslaca u tijestu mi je neodoljiv,a tek pomijesan sa cimetom ili cokoladom oh,ne znam moze li itko da mu odoli!!!


Osnovno tijesto za brioche

250gr brasna
8gr suhog kvasca
1 zlica tople vode za kvasac
55gr secera
prstohvat soli
2 jaja
220 gr maslaca(mekani sa sobne temperature)
1 jaje za premaz
2zlice mlijeka


Rastopiti kvasac u vodi i pustiti da se pojave mjehurici.
U salici spojiti mlijeko,secer,sol.

U zdjelu staviti brasno,kvasac,jaja i mijesati da se tijesto pocme formirati..uz rad mixera ili multiplaka,polako dodavati maslac(kao za majonezu.
mixati tako oko 10 minuta.
Tijesto ce biti mekano i elasticno.

Tijesto ostaviti pokriveno na toplom mijestu da se odmara i udvostruci volumen.



Dalje sa tijestom radite sta zelite,mozete ga razviti u kvadrat i posuti mjesavinom cimeta i secera,zaviti u rolat,pa rolat isjeci na 14 djelova,poloziti ih u pripremljen lim za pecenje i peci na 180C oko 30minuta.

ili

Razviti cetvtasti oblik ,premazati samo stranice duzinski sa cokoladom(nutelom),pa stranice uviti prema unutra,rasjeci ,ali ne do kraja i isplesti pletenicu i peci na uobicajeni nacin!!!

_DSC0551

Dragi moji posjetitelji/ke,ja jos uvijek imam problem sa mojim blogom,ovaj post pisem da se malo oraspolozim,a vama da se barem malo zasladite kada me posjetite!!

Izvinjavam se svima,ali ja jednostavno ne mogu da ostavim komentar niti na jedan blog :(,...o svemu tome ne znam bas puno,moram da sacekam onoga tko zna !!:)

_DSC0556

Do tada,posluzite se ovim ukusnim Briochima !!

Primjedbe

  1. Da brioche testo volim tj brioche volim.tako je sto i ti rece mirisljav, a tvoj jos uz dodatak punjen.Super:).Ma Francuzi su vrhunac za ovakva testa:)

    OdgovoriIzbriši
  2. ovo je nesto sto bi me oborilo s nogu u jedno subotnje jutro, dok vani sipi lagana kisa, a s radija dopire priguseni zvuk neke latino stvari..jos kad bih nasla nekoga da mi brioche napravi...za ostalo bih se pobrinula sama...izgleda fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo tako zamamno i primamljivo izgleda, divota!

    OdgovoriIzbriši
  4. Fantazija! Bas mi se dopada, mogu i miris da osetim...

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivno izgleda, volim ovako jednostavne dizane kolače. Zaboravila si naslov.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Napisala si naslov,vidim, a meni stoji u Google readeru Title unknown. Mora da je to sve nešto vezano s problemima koje ljudi imaju zadnjih dana s Bloggerom (kako me nije bilo i nisam pisala, samo sam čitala o tome.)

    OdgovoriIzbriši
  7. Katarina,presla sam na Google Chrome,jedino taj me prihvaca,ostali me ignorisu :D..vidjecu do kada ,ali definitivno nesto ne stima.

    OdgovoriIzbriši
  8. Predobro izgleda, predobro. meni su ovakva peciva prosto neodoljiva.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …